10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVolantii RCA, lichidati dintr-un foc

Volantii RCA, lichidati dintr-un foc

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis recent sa interzica firmelor de asigurari incheierea de contracte cu vânzatorii volanti pentru politele RCA. Hotarârea forului care reglementeaza piata asigurarilor in România da lovitura de gratie micilor afaceristi.


CSA motiveaza ca vânzarea la taraba a politelor RCA se realiza oricum ilegal, deoarece legea prevede ca un agent poate vinde asigurari decât pentru o singura companie. Or, vânzatorii ambulanti incheiau polite pentru mai multe firme concurente de asigurari, incalcând astfel legea. In plus, atunci când s-a constituit baza comuna de date a asigurarilor s-a constatat ca circa 1,2 milioane de polite (incheiate de volanti) erau completate gresit, fiind nevoie de corectarea ulterioara a erorilor. Reprezentantii mai multor companii din domeniu sustin ca interzicerea vânzarii de polite la tarabe este binevenita. „Este benefica masura, mai ales pentru asigurati, care nu se vor mai trezi cu surprize in documente. Si pe noi ne scuteste de unele reclamatii de la asigurati, cum au aparut in cazul politelor completate gresit de volanti. Nu cred ca nivelul politelor incheiate va scadea, pentru ca oricum, acestea sunt obligatorii. In al treilea rând, este vorba si de civilizatie. Nu pe strada se incheie politele RCA“, a declarat Marius Flori, director ASIROM, Sucursala Dolj.


Fara surse de venit


La Craiova, chiar daca in decembrie 2005 autoritatile locale au decis sa interzica vânzarea politelor RCA la masute, vânzatorii ambulanti au continuat sa-si vada nestingheriti de lucru. Nici amenzile de pâna la 1,5 milioane de lei vechi aplicate de politistii comunitari nu i-au speriat pe cei care incheiau asigurari in strada. „Noi am facut controale, mai ales la sesizarile cetatenilor, care spuneau ca volantii incurca circulatia. Multi dintre ei aveau autorizatii eliberate de primarie“, a precizat Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei. Pe de alta parte, biroul de presa al institutiei a informat ca de anul trecut primaria nu mai elibereaza acorduri pentru amplasarea masutelor RCA. In acest timp, o parte din ambulanti vând polite chiar sub nasul politistilor comunitari. Multi dintre ei au inteles ca decizia CSA le-a pus cruce micilor afaceri.


„Am inteles totusi ca avem o perioada in care trebuie sa avem un sediu si sa fim conectati la baza de date nationala, iar cine nu indeplineste conditiile pierde afacerea“, a explicat un vânzator de RCA din zona Bancii Tiriac. Volantii vor sa imparta vina greselilor din polite cu companiile, pentru ca acestea nu au remediat la timp erorile. „Multe polite s-au gresit din graba. Acestea trebuia insa remediate la cererea societatilor de intermediere sau celor de asigurari. Companiile trebuia sa se sesizeze si sa cheme persoana care a incheiat polita ca sa corecteze eroarea“, a spus alt volant. Unii vânzatori se plâng ca masura CSA le ia singura sursa de venituri pentru familie. „Am 45 de ani si doi copii, din care unul cu studii superioare care lucreaza in acelasi domeniu. Este o nedreptate ce se intâmpla acum cu noua lege, pentru ca lovesc tot in cei mici, care câstiga o pâine cinstit si cei mari scapa ca intotdeauna. O sa ramânem fara venituri si o sa ne apucam de furat, asta o sa facem de acum incolo“, se plângea o femeie care a dorit sa ramâna anonima. Prin recentele masuri, CSA inaspreste sanctiunile pentru toti operatorii de pe piata de profil. Cea mai drastica sanctiune, inchisoare de la trei luni la trei ani sau amenda penala cuprinsa intre 200 de milioane si un miliard de lei vechi, este prevazuta pentru practicarea asigurarilor fara aprobarea CSA. De asemenea, in functie de fapta savârsita de un asigurator sau reasigurator, amenda aplicata de CSA poate merge pâna la 1% din capitalul social sau i se poate suspenda partial sau total activitatea. Interesant este ca din aceste amenzi, 50% ramân la bugetul CSA, restul mergând la bugetul de stat. CSA poate sa decida oricând modificarea sau revocarea oricaror masuri dispuse, daca se constata ca acestea nu mai sunt necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS