10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii, constructori fara voie

Sinistratii, constructori fara voie

Dupa ce si-au vazut agoniseala de-o viata luata de apele Dunarii, dupa ce au dormit doua luni in corturi si au fost lasati prada tântarilor, sinistratii doljeni sunt pusi de guvern sa-si construiasca singuri casele. Si atunci când autoritatile intorc spatele celor loviti de ape, singurii care le pot veni in ajutor sunt semenii lor.


Sâmbata seara, autoritatile doljene au centralizat cele 1.840 de anchete sociale in urma carora sinistratii au fost impartiti in doua categorii – 761 de persoane vor beneficia de locuinte construite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), iar celorlalti 1.079 de sinistrati li se vor aduce materiale de constructie in gospodarii si va trebui sa isi reconstruiasca singuri casele. „Am trimis la MTCT cele 50 de pagini ale anchetelor sociale care s-au finalizat in numai doua zile, deoarece avem deja 10.099 de anchete facute in timpul inundatiilor si nu a mai fost nevoie decât de o consultare cu primarii. Aceasta selectie a sinistratilor s-a facut in functie de vârsta si de fisele medicale, dar chiar daca majoritatea au fost declarati apti de munca, situatia nu este definitiva. Desi acesti oameni au posibilitati fizice, pentru lucrarile de reconstructie este nevoie si de avizare din partea unui antreprenor“, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Acesta le-a promis primarilor doljeni din localitatile afectate de inundatii ca vor fi facute numeroase demersuri la Bucuresti pentru ca guvernul sa asigure si manopera si ca nu vor fi probleme cu impartirea materialelor de constructii. „Trebuie sa convingem autoritatile centrale sa ne asigure fonduri pentru manopera, deoarece majoritatea sinistratilor care au fost declarati apti de munca sunt saraci. Atunci când vor fi impartite materialele vom lua in scris angajamente pentru a nu fi instrainate si vom asigura ordinea publica in localitati“, a mentionat Giugea.


„Nu au ce mânca si noi ii punem sa isi ridice case?!“


Edilii doljeni din localitatile afectate de inundatii considera decizia guvernului o „nebunie“ si spun ca indiferent ce au stabilit anchetele sociale, sinistratii nu vor putea sa-si reconstruiasca singuri casele. „Numai un nebun ar putea sa creada ca un om, fie el in putere, ar putea sa se apuce sa isi construiasca o casa dupa ce a trecut prin acest calvar. La vârsta lor, fara un adapost, fara sa aiba ce pune pe masa sau unde pune o masa, mi se pare strigator la cer sa ii pui sa isi ridice singuri casele“, a spus Iulian Silisteanu, primarul din Rast, localitate unde din cele 1.170 de case câte trebuie reconstruite, numai 761 vor fi facute de MTCT. La Macesu de Jos, 85 de familii va trebui sa se mute in casa noua, iar 49 dintre acestea isi vor construi singure locuintele. „Ei vin la primarie ca sa le dam conserve, ca nu au ce mânca, si noi ii punem sa isi ridice case?! Cei de la guvern trebuie sa inteleaga ca aici vorbim de mediul rural, unde oamenii sunt saraci si traiesc numai din agricultura, care acum este sub ape. Ei nici nu pot sa demoleze ruinele caselor vechi, dar sa construiasca altele! Le aducem materialele si vor sta cu ele in curte. Numai sapte familii ar avea efectiv posibilitati materiale sa suporte costurile manoperei“, a spus Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. Sinistratii din Cârna primesc cu neincredere hotarârea guvernului si nu se gândesc inca la reconstructia caselor. „Am inceput sa le comunic ce a hotarât guvernul si anchetele sociale si lor nu le vine sa creada ca li se vor da materiale de constructii. Inca nu se gândesc ca va trebui sa-si ridice singuri casele. Este o nebunie totala si nici nu vreau sa ma gândesc cum vor fi transportate materialele. Daca anul trecut am carat tot anul la materiale de constructie pentru trei case, pentru 279 de case am sa le aduc in trei ani!“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna.


Miliardarii tarii, invitati sa construiasca in Dolj


Autoritatile doljene spera, totusi, ca românii de pretutindeni vor da o mâna de ajutor semenilor lor. Printre acesti români au fost inclusi si miliardarii din Top 300 care vor primi in urmatoarele zile scrisoare din partea Prefecturii Dolj. „ Reprezentanti ai unor firme care se ocupa de alimentari cu apa au hotarât sa ne ajute si noi felicitam orice român care aduce unui sinistrat o conserva sau un gând bun. Prefectura Dolj va face adrese si miliardarilor din Top 300, pentru ca daca fiecare ar asigura manopera uneia sau doua case, iarna i-ar prinde pe sinistrati la gura sobei si nu la usa cortului. La final vom publica si noi un top cu cei care au ajutat la reconstructia caselor distruse de apele Dunarii“, a mentionat Giugea.


Pâna când bogatasii tarii vor da un raspuns la solicitarile autoritatilor doljene, sinistratii au o singura varianta pentru a scapa de corvoada impusa de guvern: se duc la medic, fac un set de analize si cu siguranta li se va elibera un certificat medical, deoarece dupa doua luni de stat in cort sau in pribegie, nimeni nu mai poate fi perfect sanatos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS