10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalusarii au jucat pentru noroc si sanatate

Calusarii au jucat pentru noroc si sanatate

Calusarii prezenti ieri pe esplanada Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova au dansat si au strigat pentru alungarea spiritelor rele.


Duminica, in Duminica Rusaliilor, la 50 de zile de la Sfintele Pasti, a fost praznuita Pogorârea Sfântului Duh.


Cu acest prilej, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj a organizat in Craiova editia a XII-a a Paradei calusarilor. Cete de calusari din Goiesti, Melinesti, Pietroaia, Potmeltu, dar si copii de la Liceul „Henri Coanda“ din Craiova, care incearca sa prinda tainele dansului specific, au prezentat un adevarat spectacol traditional, atât pe esplanada Teatrului National „Marin Sorescu“, cât si in Parcul „Nicolae Romanescu“.


„Jocul este foarte greu, nu il poate deprinde oricine“


Fiecare ceata de calusari si-a prezentat propriul dans si strigaturile specifice zonei de bastina.


Andrei Constantin, din comuna doljeana Pietroaia, are 48 de ani si este calusar de peste 15 ani, fiind si veteranul cetei. A mostenit de la tatal sau „secretele“ dansului si traditiilor de Rusalii si l-a initiat la rândul sau pe fiul lui, acum mezinul grupului, in vârsta de 21 de ani: „Este un obicei stramosesc ca in zi de Rusalii sa joace Calusarii. Dansul calusilor aduce noroc si sanatate oamenilor. De sute de ani, in comuna noastra a existat ceata de calusari. Anual, primim un tânar pe care il invatam sa joace, sa strige, insa jocul este foarte greu, nu il poate deprinde oricine. Noi pastram calusul arhaic pe care parintii si bunicii nostri ni l-au aratat“. Costumele calusarilor din Pietroaia sunt cele mostenite de la batrânii lor sau cele cusute, cu mare iscusinta, de sotiile acestora.


Cine munceste in zi de Rusalii risca sa fie luat in calus


„In zi de sarbatoare, oamenii nu trebuie sa spele, sa munceasca la câmp, ci sa sarbatoreasca. Am avut parte in toti acesti ani de situatii ingrozitoare, am vazut oameni cazuti la pat sau pociti din cauza ca nu au respectat Duminica Rusaliilor, muncind. Prin jocul nostru, am ridicat din pat oameni care nu mai vorbeau, care zaceau. Am jucat in jurul lor, apoi am sarit peste ei si si-au revenit. Multi oameni refuza sa creada asa ceva, dar in satele doljene oricine cunoaste cel putin un astfel de caz. De aceea, noi incercam sa sfatuim oamenii sa nu munceasca in zi de sarbatoare, pentru a nu fi luati in calus“, a spus Marian Jitaru, de 40 de ani, si el calusar. Ceata de calusari din comuna Lesile este formata in special din copii. Gabriel Ilie are 13 ani si, dupa cum marturiseste, de mai bine de un an incearca sa invete jocul calusarilor, care este „extrem de greu“ si necesita repetitii indelungate.


Calusarii autentici din Oltenia


Calusarii din Oltenia pregateau spectacolul cu doua-trei saptamâni inainte. Personajele principale: vataful sau seful; primul calucean poarta in mâna un chip de cal sculptat, care este pus intr-un mâner; stegarul este purtatorul steagului calusarilor, format dintr-un bat sau prajina de al carei capat atârna o cârpa; mutul – i se spune asa pentru ca el tace tot timpul jocului, fiind persoana comica a calusarilor. Adesea, el este mascat si imbracat caraghios si poarta in mâna un bici cu care loveste in jurul calusarilor pentru a alunga toate duhurile rele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS