14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscutiile din familie pot fi evitate

Discutiile din familie pot fi evitate

Se apropie clipa unui mic scandal in familie? Daca incepeti disputa pe un ton ridicat, atacând verbal partenerul, o veti incheia intr-o atmosfera cel putin tot atât de tensionata. Insa daca incepeti pe un ton blând, exprimându-va nemultumirea argumentat, discutia poate sa aiba un final productiv…


Exista o mare deosebire intre „Conduci mizerabil. Vrei sa ajungem la cimitir?“ si „Stiu ca-ti place sa conduci cu viteza, dar mi se face rau când depasesti 100 km/h. N-ai vrea sa incetinesti, te rog?“. Poate ca in momente de criza, veti considera ca a doua formulare va cere mai mult efort, totusi, ea e singura care functioneaza. Este un fapt constatat: oamenii nu se pot schimba decât atunci când intr-adevar simt ca ii iubim si ii acceptam asa cum sunt. Cine se simte criticat, nedorit si neintâmpinat cu dragoste nu se va putea schimba. Oricare dintre parteneri poate fi raspunzator pentru lipsa de delicatete a unui inceput de dialog. Din constatarile psihologilor a reiesit faptul ca in majoritatea cazurilor raspunderea pentru tonul vehement o poarta de cele mai multe ori femeia, deoarece adesea ea este cea care pune in discutie temele vulnerabile ale cuplului si insista pentru gasirea unei solutii.


Sfaturi pentru evitarea discutiilor in cuplu


De cele mai multe ori, barbatii prefera sa se tina la distanta de confruntarile dure. Acestia se dau batuti mult mai repede, fiindca organismul lor reactioneaza mai intens decât cel feminin la stresul emotional. De aceea, ei sunt in mai mare masura interesati sa evite o confruntare. Vom prezenta câteva reguli considerate esentiale pentru evitarea unor discutii in contradictoriu:


– Afirmatiile trebuie sa inceapa intotdeauna cu „eu“, nu cu „tu“;


– Relatati ce se intâmpla, nu formulati aprecieri sau judecati;


– Expuneti-va punctul de vedere cu claritate, dar si cu politete, folosind expresii precum „Te rog“ si „Ar fi frumos daca…“;


– Exprimati pozitiv ceea ce aveti de spus;


– Nu asteptati prea mult inainte de a aborda o tema, pentru ca altfel ea va lua amploare in mintea dumneavoastra;


– O intâlnire saptamânala numai pentru dumneavoastra cu partenerul, fara copii;


– Ritualuri pentru pastrarea contactului cu rudele si prietenii. Puteti organiza intâlniri si festivitati de familie;


– Celebrarea realizarilor: sarbatoriti-va orice realizare, mai mare sau mai mica, si cultivati in casnicie sentimentul de mândrie si lauda reciproca.


– Creati un sens comun al casniciei. Relatia cu partenerul va fi mai profunda si mai productiva. Vorbiti cât mai deschis despre modul cum va imaginati viitorul dumneavoastra.


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS