21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDividendele micilor actionari au intrat la apa

Dividendele micilor actionari au intrat la apa

Micii actionari doljeni nu au nici un profit de pe urma certificatelor de capitalisti cu care s-au ales dupa 1990. La societati falimentare sau care inregistreaza pierderi de sute de miliarde, dividendele pe 2005 ori lipsesc cu desavârsire, ori valoarea lor este atât de mica incât nu merita sa bati drumul pentru a-ti ridica profitul.


In aceasta perioada, majoritatea societatilor comerciale pe actiuni din Dolj au programate sedintele Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA), in care se va hotari valoarea dividendelor pe care trebuie sa le primeasca actionarii pentru anul 2005. Dintre societatile mari, se pare insa ca numai SIF Oltenia a luat hotarârea sa acorde dividende, valoarea bruta a acestora fiind de 600 de lei vechi pe actiune. Majoritatea actionarilor insa, aproape 7,8 milioane din cele opt milioane de persoane au pachete mici, de pâna la zece actiuni, asa ca nu pot primi in brut decât maximum 6.000 de lei vechi. Probabil ca majoritatea celor care ar trebui sa incaseze bani vor renunta, având in vedere ca numai drumul pâna la casieria unitatii costa de cel putin zece ori mai mult. ELECTROPUTERE Craiova, una dintre marile intreprinderi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), nu acorda dividende pentru anul trecut, pe motiv ca nu are profit. „Nu suntem pe profit, asa ca nu poate fi vorba de dividende acordate actionarilor“, a declarat Cornel Mondea, directorul general al societatii craiovene. Pachetul majoritar de 62,8% de actiuni de la ELECTROPUTERE este detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), restul fiind detinut de micii actionari.


Profit investit in pierderile anilor trecuti


Nici AVIOANE SA Craiova nu acorda dividende pe anul trecut, desi inregistreaza profit in 2005, dupa cum a declarat directorul general al uzinei, Pantelimon Vâlceanu.


„Anul 2005 este primul in care fabrica are profit dupa o lunga perioada de pierderi. Profitul net este de 1,2 miliarde de lei vechi. In sedinta AGA care s-a tinut saptamâna trecuta, s-a hotarât insa ca acesti bani sa fie destinati in totalitate acoperirii unor pierderi din anii anteriori. Abia de la anul putem vorbi de dividende acordate micilor actionari“, a precizat Vâlceanu. Uzina craioveana a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6,5 milioane de dolari, iar in acest an spera ca aceasta sa creasca la circa opt milioane de dolari. Pachetul majoritar de 92% din actiunile societatii este detinut de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), restul de 8% fiind detinut de micii actionari. Societatea este listata pe piata Rasdaq, preluata recent de BVB. Nici la Intreprinderea de Transformatoare, Motoare, Condensatoare (TMC) Filiasi micii actionari nu pot beneficia de dividende. „Avem pierderi de câteva zeci de miliarde de lei si am intrat in procedura de faliment. Asa ca nu se poate pune problema de dividende“, a explicat Dumitru Osca, directorul general al intreprinderii. Dupa cum a precizat acesta, 48% din capitalul social al societatii este detinut de mici actionari, restul fiind in proprietatea BRACCO TRADE SRL Bucuresti, reprezentanta a unei firme italiene.


In aceeasi situatie se gasesc si cele câteva zeci de societati de tip AGROMEC, listate pâna de curând pe piata Rasdaq, multe dintre ele fiind in pragul falimentului.


Programul de privatizare in masa a dat nastere la milioane de mici actionari care se uita dezamagiti la certificatele de capitalisti care nu le aduc nici un profit. Iar de vândut, actiunile nu pot fi vândute, pentru ca nu le cumpara nimeni. Singurele certificate pe care se pot scoate bani sunt, deocamdata, cele detinute la societatile de investitii financiare, insa si aici trebuie sa ai macar 1.000 de actiuni ca sa te alegi cu ceva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS