22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn loc de indiguit, au mers la pescuit

In loc de indiguit, au mers la pescuit

Câtiva localnici au fost surprinsi de camerele de luat vederi in timp ce lasasera balta munca la dig si se apucasera sa dea la peste cu plasele. Pestele prins era pus in sacii de pe dig, goliti in prealabil de nisip.


Centrul de Voluntariat VOLUNTARIS din Craiova, impreuna cu alte 17 ONG-uri, deruleaza in aceste zile o ampla campanie de ajutorare a sinistratilor de pe Valea Dunarii, ale caror case au fost distruse in urma revarsarii fluviului. Membrii centrului s-au gândit sa faca mai mult decât atât, mergând in orasul Bechet, pentru a pune umarul la consolidarea digului. N-au avut insa parte de o primire prea cordiala.


Prohibitie, dar nu si pe dig


Joi, aflând ca digul din Bechet sta sa cedeze, 35 de tineri din cadrul Centrului de Voluntariat au plecat cu mijloace proprii catre orasul din sudul Doljului. Ajunsi in preajma portului, tinerii au pornit pe dig spre locul unde auzisera ca ar fi nevoie de ei pentru a ajuta la consolidare. „Mergând pe mal vreo 5 km, am ajuns la o statie de pompare, unde ne-am intâlnit cu niste cetateni veniti cu o caruta, care ar fi trebuit sa consolideze digul cu saci de nisip. In loc de asta, ei se ocupau de fapt cu pescuitul, cu ajutorul unor plase. Ca sa aiba in ce sa-si puna capturile, goleau sacii de nisip, punând in loc pestele prins“, a povestit Cristina Catana, coordonatorul Centrului de Voluntariat VOLUNTARIS Craiova.


Voluntarii nu s-au limitat sa-i priveasca pe indivizii care pescuiau linistiti, ca si când nimic nu s-ar fi intâmplat, ci i-au si filmat. In imagini pot fi destul de clar observati „muncitorii“ de la dig care pescuiau cu plasele, fara sa le pese ca este prohibitie, sub privirile mult prea ingaduitoare ale unor angajati de la Apele Române care patrulau in zona cu un Aro.


Continuându-si drumul pe dig, tinerii voluntari au ajuns la circa 8 km de port, acolo unde digul era suprainaltat de vreo 10-15 oameni cu ajutorul sacilor cu nisip adusi cu elicopterul. „Cum am ajuns, le-am explicat oamenilor de acolo ca am venit sa le dam o mâna de ajutor. Abia dupa vreo 15 minute de asteptare, primarul din Bechet, care se afla si el acolo, s-a decis sa stea de vorba cu noi. Ne-a spus ca nu e nevoie de noi acolo, pentru ca nu suntem specialisti, si sa ne intoarcem in oras, ca o sa raporteze ca am venit sa-i ajutam. Cui sa raporteze, asta nu stim“, a mentionat Camelia Vasile, voluntar in cadrul centrului.


„Dai, ba, drumul de-aci, nesimtitule!“


Pe drumul de intoarcere, tinerii au mai surprins cu ajutorul camerei digitale cum apa pur si simplu izvora din digul saturat, gata sa cedeze sub presiunea imensa a fluviului. Ajunsi inapoi in Bechet, tinerii de la centrul de voluntariat au incercat din nou sa stea de vorba cu primarul, care se intorsese inaintea lor, cu elicopterul.


„I-am sugerat primarului sa mergem din poarta in poarta si sa adunam cât mai multi oameni, pentru a lucra si pe timpul noptii la consolidarea digului in zona mai indepartata de oras, acolo unde digul statea sa cedeze. Atunci primarul a inceput sa ne aduca injurii, amenintându-ne ca ne arunca in Dunare si ca ne da cu telefonul in cap“, a sustinut Cristina Catana. De fapt, tinerii chiar l-au filmat pe primarul Oclei in momentul in care il alunga pe unul dintre voluntari, strigându-i: „Dai, ba, drumul de-aci, nesimtitule, ca-ti dau cu asta in cap“, amenintându-l ca ii loveste cu telefonul mobil.


„Cel mai mult ne-a deranjat faptul ca nu se spune adevarul despre situatia de la Bechet. Autoritatile, inclusiv primarul din Bechet, spuneau mereu ca totul este in regula, ca digul o sa reziste. Noi am ajuns insa pe dig acolo unde n-au ajuns prea multi si am vazut cu ochii nostri ca digul era spart in multe locuri. Si totusi, cei de acolo raportau celor din spate ca lucrurile sunt OK. Nu era insa deloc OK, se raportau numai minciuni“, a conchis Camelia Vasile.


„S-a comportat ca un nesimtit“


Primarul din Bechet sustine ca acel conflict verbal cu tinerii de la Centrul de Voluntariat a fost creat chiar de unul dintre acei tineri, care i s-a adresat necuviincios. „S-a comportat ca un nesimtit. Am crezut ca e si el un om cu carte, un student, presedinte de nu stiu ce organizatie studenteasca. As fi acceptat orice sfat bun din partea lui sau a oricui, dar el a venit la mine si mi s-a adresat: «Ba, daca esti primar, du-te sa aduni oamenii din sat, sa munceasca la dig». Or, o asemenea jignire nu puteam sa accept, mai ales ca eu stiam foarte bine care este situatia, fiind de doua saptamâni pe dig, acolo unde era nevoie de mine“, a declarat primarul Constantin Oclei.


Ieri, in Bechet, situatia nu era tocmai roz. Apele fluviului cresteau, iar digul continua sa cedeze prin mai multe locuri. „Incercam sa transportam cu carutele si cu elicopterele saci cu nisip acolo unde apa incepe sa treaca peste dig, dar situatia nu este deloc buna. Politia de frontiera si cu secretarul consiliului local au plecat deja prin Bechetul de Jos, sa le spuna oamenilor sa plece, pentru ca, daca se rupe digul, un val de patru metri va veni asupra satului“, a mentionat primarul Oclei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII