22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratorii au putine obligatii

Administratorii au putine obligatii

Administratorul de imobil este persoana care se ocupa de stabilirea cheltuielilor din cladirea pe care o administreaza, de repararea si intretinerea acesteia.


Persoanele fizice care ocupa functia de administrator de imobil trebuie, obligatoriu, sa fie atestate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 85 din 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 234 din 2002. La nivelul municipiului Craiova, de atestarea administratorilor se ocupa o comisie numita prin hotarâre de consiliu local. „Nu avem un termen de atestare a administratorilor. Doritorii trebuie sa depuna la noi un dosar, se organizeaza o testare, iar o comisie formata din cinci specialisti in domeniul financiar-contabil si al legislatiei muncii valideaza rezultatele obtinute de concurenti“, a spus Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. Pentru a putea fi administrator de imobil, o persoana fizica trebuie sa nu fi suportat condamnari penale, sa prezinte garantii materiale similare celor aplicate gestionarilor.


43 de persoane atestate in 2005


Administratorii trebuie sa depuna o suma de bani in contul asociatiei, drept garantie, suma care i se va restitui la incetarea functiei. Totodata, pentru a se putea inscrie la concurs, doritorii trebuie sa fie absolventi de studii medii si sa fi urmat un curs de pregatire profesionala in calificarea de administrator de imobil.


In anul 2005, comisia primariei a atestat 43 de persoane care pot ocupa functia de administrator de imobil. „Anul trecut am avut doua sesiuni de atestare, una in ianuarie, la care s-au inscris 26 de persoane, din care au fost atestate 16, si una in luna septembrie, când s-au inscris 37. Sapte persoane au absentat, trei au fost respinse, iar restul de 27 de persoane au fost atestate“, a mai spus Giubelan.


Obligatiile si drepturile administratorului


Persoana care ocupa functia de administrator de imobil trebuie sa instiinteze persoanele care locuiesc in cladire, despre modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru functionarea si intretinerea cladirii, inclusiv cele pentru reparatia capitala a acesteia. Administratorul este obligat sa controleze personalul angajat de asociatie pentru curatenie sau alte activitati gospodaresti, sa verifice contractele de inchiriere dintre asociatie si persoanele fizice sau juridice care folosesc spatii din proprietatea comuna si sa asigure efectuarea la timp si in mod eficient a lucrarilor de intretinere si reparatii curente ale elementelor de proprietate comuna. Administratorul de imobil poate sa decida in ce fel se pot desfasura reparatiile intr-o locuinta proprietate personala, doar in cazul in care este perturbata folosirea normala a partilor comune.


Conform statutului asociatiei, administratorul are dreptul de a inspecta proprietatea individuala in vederea depistarii si inlaturarii defectiunilor aparute la instalatiile de folosinta comuna. Administratorul este cel care, periodic, are dreptul sa citeasca indexul contoarelor individuale si cel care poate introduce la plata consumurilor persoanele ce locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti, care depasesc limita de sedere impusa de lege.


In prezent, in Craiova exista 369 de asociatii de proprietari. Cu toate acestea, Serviciul Coordonare Asociatii de Proprietari nu cunoaste numarul exact de administratori pentru ca, dupa spusele lui Marian Giubelan, majoritatea administratorilor indeplinesc aceasta functie la doua sau chiar trei asociatii.


Sanctiuni pentru administrator


In cazul in care administratorul nu indeplineste obligatiile referitoare la mentinerea in stare de siguranta in exploatarea cladirii si a instalatiilor, acesta risca o amenda cuprinsa intre doua si douazeci de milioane de lei vechi. De asemenea, pentru insusirea si/sau folosirea de bani, bunuri sau alte valori administrate in interes personal sau in interesul altor persoane administratorul poate raspunde penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS