22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDunarea darâma casele sinistratilor

Dunarea darâma casele sinistratilor

Disperare si neputinta. Asta simt oamenii din localitatile doljene Rast si Negoi care isi vad casele darâmate de apele Dunarii. De vineri, ziua in care Dunarea a rupt digul de la Rast, mai-marii de la Bucuresti aterizeaza rând pe rând pe dig ca sa evalueze situatia si spun ca totul este sub control si ca oamenii nu sunt in pericol. Satenii vad insa cum Dunarea inainteaza spre casele lor si, resemnati, isi pun animalele si lucrurile in caruta si fug pe dealuri sau pe la rude.


Dupa ce vineri digul de la Rast a fost spart de Dunare, autoritatile au declarat ca bresa de aproape 50 de metri este controlata si ca vor fi inundate doar 11.000 de hectare de pamânt cu aproximativ 220 de milioane de metri cubi de apa. Intre timp, Dunarea a muscat din maluri, care s-au prabusit, bresa depasind ieri 1.500 de metri. Autoritatile nu au putut controla natura, iar apa deversata si-a facut drum spre casele oamenilor. Localnicii priveau inca de vineri cu neincredere „inundarea controlata“ a autoritatilor, stiind ca, o data scapata de sub control, apa nu mai poate fi oprita. Dupa doua zile, previziunile satenilor s-au adeverit – Dunarea a ajuns pâna in localitatile Rast, Negoi si ameninta Catanele si Bistretul. Apele au darâmat 15 case, au afectat alte câteva zeci, iar 107 persoane din Rast au fost evacuate. Daca apa continua sa creasca vor fi evacuati alti 500 de oameni din Rast si aproape 250 din Negoi. Pe de alta parte, mai-marii tarii spun ca pagubele care se vor inregistra in judetul Dolj vor scuti celelalte judete de prapad, insa localnicii care au ramas fara casa nu inteleg de ce autoritatile nu fac nimic pentru a-i ajuta.


Primarii din Rast si Negoi au stat pe dig alaturi de autoritatile judetene si de jandarmi pentru a consolida capetele bresei. „Incercam sa stabilizam capatul de dig din aval. Toti oamenii care vor fi evacuati vor fi dusi in adaposturi. Avem pregatite 50 de paturi intr-o cladire din curtea Spitalului de la Calafat, sala de sport si cantina liceului din Bailesti si Segarcea. Pâna acum au cazut 15 case, 13 in Rast si doua in Negoi, dar situatia se schimba de la ora la ora deoarece nivelul apei creste“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Tariceanu, in vizita de lucru


Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, a „vizitat“ din nou sâmbata bresa din digul de la Rast – Bistret si a declarat ca nu mai este necesara a doua bresa. „Cu toate ca debitul Dunarii este in crestere, deversarea pe care am facut-o aici a scazut nivelul Dunarii in amonte si nu mai este necesara o noua bresa in Dolj. Nu sunt inundate decât pasuni si orezarii, deoarece acest teren aflat intr-o zona inundabila, nu a fost cultivat“, a spus Blaga. Ministrul Sulfina Barbu, care l-a insotit pe Blaga la Bistret, a declarat ca situatia este sub control si ca, dupa o analiza a debitelor Dunarii, se va putea spune daca o noua bresa in dig este necesara. „Spartura facuta de noi functioneaza foarte bine, iar nivelul Dunarii a scazut la Bechet si Calafat. Am facut planul de actiune si vom sti unde sa actionam pentru a evita producerea pagubelor materiale in aval“, a declarat Barbu. In cursul zilei de ieri, premierul Tariceanu a mai facut o vizita in comuna Rast, la spartura din dig, si a declarat ca nivelul apei a crescut cu aproximativ 20 de centimetri, asa cum prognozasera specialistii de la Apele Române, dar ca nu au fost inundate decât câteva anexe. „Dunarea nu a inundat decât pasuni si orezarii si câteva anexe gospodaresti din apropierea zonei inundabile. Casele nu sunt in pericol si oamenii trebuie sa si le protejeze, deoarece fiecare om trebuie sa aiba grija de casa lui. Oricum, cei care au fost afectati de aceasta deversare controlata vor primi despagubiri“, a explicat Tariceanu.


Sinistratii fug din calea apelor


Satenii din Rast si Negoi au inceput sa-si puna lucrurile si animalele in caruta si sa plece pe deal sau la rude. „Luam pasarile si animalele si grânele si le ducem pe deal pentru ca daca mai creste apa la noapte ne ia cu totul“, a spus Georgilia Dalcu. Oamenii privesc ingroziti cum casele inundate au inceput sa cada pe rând. Dupa ce vecinii lor au fugit din calea apelor, ei privesc cum apa se indreapta incet dar sigur si spre gospodariile lor. „Cazu casa lu’ Nela si la casa lui Florescu nu se mai vede nici acoperisul. A lui Milica e mai rezistenta si nu cade imediat, dar a mea nu stiu daca o sa reziste la apa. De unde o veni atâta mânie de apa? Toata noaptea am stat cu lanternele pe drum si ne-am uitat cum vecinii nostri plecau plângând pentru ca apa le intra in case. Unde sa ne ducem? Aici e casa noastra“, se tânguia Floarea Lazarica.


Locuitorii comunei Rast spun ca autoritatile ii mint atunci când spun ca au situatia sub control. „Ce o fi sub control nu stiu, ca apa vine mereu. Nu e nici un pericol, dar casele noastre cad. Mint exagerat de mult. Pentru ca tin de crescatoria aia de pesti de la Bistret, care cred ca e a unuia mare de la Bucuresti, ne sacrifica pe noi“, a declarat Gheorghe Gionea din Rast.


„Domnul Tariceanu a zis ca nu este nici un pericol, dar casile ne cad. Toata noaptea am mutat dormeza din metru in metru pe câmp ca sa ne ferim de apa. Da’ ce stie el, ca se duce cu nevasta la meci si le pare rau când pierde Rapidul“, a spus Elena Bojan.


Ministrul Blaga nu stie ce terenuri a inundat controlat


Apele Dunarii care inainteaza incet peste drumuri si case ameninta si localitatea Bistret. Satenii nu sunt deocamdata speriati de Dunare, ci sunt nemultumiti de faptul ca ministrul Blaga nu a stiut ca inundarea controlata s-a produs si pe terenurile lor de grâu. „Am inundat pasuni si orezarii si nu terenuri agricole si nu se va face specula cu niste cifre exorbitante pentru a primi despagubiri. Daca au fost oameni care au avut culturi aici vor primi bani, dar din datele pe care le am eu, acest lucru nu s-a intâmplat. Constantin Raicea, primarul comunei Bistret, a spus ca nu stie ce situatie are ministrul, dar 1.800 de hectare de grâu au fost inundate de apele Dunarii. „Am raportat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta situatia terenurilor agricole inundate si nu inteleg de ce nu i s-a raportat ministrului Blaga ca apa care a fost deversata a inundat pe lânga orezarii si pasuni si 1.800 hectare de grâu“, a spus primarul.


Lupta cu apele continua


La Ciupercenii Vechi, Directia Apelor Jiu a pus la dispozitie 1.000 de saci care vor fi umpluti cu pamânt de 50 de voluntari ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU) si de 50 de militari ce actioneaza pentru suprainaltarea si consolidarea digului. De asemenea, Brigada 2 Infanterie actioneaza in zona cu 104 militari, cinci camioane si un ARO. La Bistret se lucreaza cu o echipa de interventie formata din 50 de jandarmi si o echipa din 12 muncitori de la ANIF.


Pe digul Jiu-Bechet-Dabuleni actioneaza oameni ai CLSU Bechet-Ostroveni, ANIF, Jandarmeria cu o echipa de interventie alcatuita din 50 de militari si 60 de voluntari pentru suprainaltarea si consolidarea digului. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj actioneaza cu 28 de militari la consolidarea digului in orasul Bechet. Conducerea Directiei Apelor Jiu si SGA Dolj impreuna cu o echipa de specialisti s-au deplasat in zona Catane-Bistret, unde s-a produs bresa in digul de aparare de la Dunare. Pentru consolidarea capetelor bresei din digul de la Rast se actioneaza cu zece basculante de 16 tone care cara piatra, trei buldoexcavatoare, un buldozer, trei incarcatoare, doua basculante cu 40 de tone de nisip, 20 de muncitori si o grupa operativa a ISU Dolj.


Pagube insemnate


In urma inundatiilor din ultimele zile au fost evacuate 532 de persoane. Au fost afectate 500 de case, 200 de kilometri de drum si peste 26 de mii de hectare de teren arabil. Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca armata este gata sa intervina cu pâna la 10.000 de soldati in cazul unor inundatii puternice in bazinul Dunarii, având pregatite si elicoptere, avioane de transport si ambarcatiuni. Pe de alta parte, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a dat asigurari ca debitul Dunarii la intrarea in tara nu va depasi 15.900 de metri cubi pe secunda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII