17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreturile ridicate indeparteaza craiovenii de traditii

Preturile ridicate indeparteaza craiovenii de traditii

Crestin-ortodocsii serbeaza astazi Intrarea Domnului in Ierusalim, sarbatoare cunoscuta in traditia populara ca Duminica Floriilor.


Potrivit traditiei, crestinii trebuie sa manânce peste, pentru a fi protejati de rele pe tot parcursul anului si sa isi impodobeasca icoanele, casa si ferestrele cu crengute de salcie sfintite. Duminica Floriilor reprezinta pentru majoritatea crestinilor craioveni motiv de sarbatoare si bucurie. Pietele agroalimentare au fost luate cu asalt. La mare cautare a fost in special pestele, pentru ca in aceasta zi sfânta este si dezlegare. Preturile difera de la o pescarie la alta, majoritatea credinciosilor cumparau, dupa cât le permitea buzunarul, peste pentru a imparti. In Piata Mare, crapul se vindea cu 120.000 de lei kilogramul, fitofagul cu 75.000 de lei kilogramul, carasul cu 70.000 de lei. „Cumparam si noi dupa posibilitati. O jumatate de kilogram, nu mai mult, pe care il voi praji si voi face cruce pentru morti. Preturile sunt exagerate pentru veniturile noastre, insa e bine ca in aceasta zi sfânta sa manânci peste… Am vazut insa oameni care au intrat, s-au uitat la preturi si au plecat, nepermitându-si sa cumpere“, a spus Mariana Costache, de 65 de ani, pensionara, din Craiova.


De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun apoi la geamuri, la usi sau la porti. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de curmal si maslin cu care a fost intâmpinat Mântuitorul. Se spune ca bolnavii care isi infasoara o crenguta de salcie in jurul mijlocului vor fi aparati de boli si vor deveni sanatosi si robusti. Alta credinta specifica Duminicii Floriilor spune ca asa cum este vremea in aceasta zi, asa va fi si de Paste.


Obicei


Denumirea populara a sarbatorii vine de la zeita romana a florilor, Flora, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. Ca aspect necrestin, amintim obiceiul ca in vreme de furtuna sa se puna pe foc muguri din salciile de la Florii, pentru a imprastia norii si grindina, protejând casa si familia de dezastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS