22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljROMSILVA ar putea disponibiliza 7.000 de silvicultori

ROMSILVA ar putea disponibiliza 7.000 de silvicultori

Se anunta pichetari si marsuri de protest la guvern si parlament. Cei 500 de sindicalisti doljeni isi vor trimite si ei reprezentantii la aceste actiuni, mai ales ca 40 dintre ei ar putea ramâne fara locuri de munca.


Silvicultorii vor picheta astazi sediile guvernului si parlamentului, solicitând masuri de protectie sociala pentru persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate din luna martie, o data cu retrocedarea padurilor.


Din cei 26.000 de salariati ai Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, se estimeaza ca peste 7.000 ar urma sa fie disponibilizati ca urmare a aplicarii Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.


Astfel, din cele 4,3 milioane de hectare, cât are in prezent in administrare Romsilva, doar 2,3 milioane de hectare ar urma sa ramâna in proprietatea publica a statului, sustin sindicalistii. Acestia solicita acordarea unor plati compensatorii de 12 pâna la 24 de salarii medii nete pe economie. De asemenea, silvicultorii cer ca administrarea padurilor sa se faca obligatoriu prin ocoale silvice private, bugetare si, respectiv, din structura RNP Romsilva. Daca pichetarile nu vor avea succesul scontat, silvicultorii intentioneaza aducerea in Capitala a peste 3.000 de sindicalisti, care sa participe la mitinguri de protest in zilele de 2 si 9 martie. La actiune vor participa si cei 500 de sindicalisti ai Directiei Silvice Dolj, care ar putea avea si ei de suferit in urma retrocedarilor de paduri. „O sa merg la sedinta de mâine (astazi – n.r.) a federatiei, in care sunt reprezentant. Ceea ce vom face mai departe va fi decis in cadrul acestei sedinte. S-a facut o evaluare din partea conducerii a posibilelor disponibilizari, dar noua nu ne-a fost comunicata“, a declarat liderul sindical Gheorghe Nanu. In Dolj, peste 10.000 din cele 68.000 de hectare de paduri asteapta sa fie retrocedate catre fostii proprietari. Totusi, pâna acum solicitarile nu au fost validate de comisia judeteana care se ocupa de retrocedari. Directorul Directiei Silvice Dolj, Dan Purcarin, sustine ca si in eventualitatea retrocedarii intregii suprafete solicitate efectele nu vor avea loc imediat. „In cel mai rau caz, ar trebui disponibilizati aproximativ 40 de silvicultori, dar asta numai din semestrul doi al anului“, a precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU