9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD se cauta de datorii in filiale

PSD se cauta de datorii in filiale

Dupa scandalul averilor suspecte ale liderilor PSD, fostul partid de guvernamânt se afla in pragul unei noi crize, de data aceasta legata de datoriile neachitate din timpul campaniei electorale din 2004.


Daca in cazul averilor semnalul a fost dat de presa, de data aceasta, cel care a pus paie pe foc a fost chiar presedintele PSD, Mircea Geoana, indignat ca partidul nu si-a achitat facturile restante din campania electorala, care s-ar ridica la 80 de miliarde de lei.


Mostenirea fostei conduceri a partidului i-a cazut greu la stomac lui Mircea Geoana care a tunat si fulgerat la sfârsitul saptamânii trecute impotriva restantelor de plata din campania electorala pe care acesta nu si le putea explica atâta timp cât ele fusesera strânse in timpul guvernarii pesediste. Mânia sefului le-a dat frisoane liderilor din teritoriu adunati sa-si dea cu parerea despre modalitatea de iesire din criza care destabilizeaza partidul. Cât din cele 80 de miliarde de lei ar putea proveni insa din teritoriu? Raspunsul la intrebare il detine numai Curtea de Conturi care prin filialele sale judetene trebuia sa verifice concordanta dintre sumele declarate ca venituri si cele care figurau in scriptele PSD ca sume cheltuite.


Parlamentarii au scapat basma curata


Teoretic, validarea candidatilor se putea face doar daca mandatarul acestora depunea in termen de 15 zile de la incheierea campaniei electorale un raport de venituri si cheltuieli. Acest argument este folosit si de catre presedintele organizatiei judetene a PSD Dolj, deputatul Ion Calin, care, desi nu baga mâna in foc ca nu sunt facturi restante, spune ca acestea ar proveni din alte parti. „Fiecare candidat a depus prin mandatari raportul cu veniturile si cheltuielile din campania electorala. Din moment ce au fost validati, inseamna ca totul a fost in regula. Noi la Dolj nu am avut restante. E vorba de cei de la centru. Poate sunt datorii pe sedii, leasinguri sau masini. Poate sunt facturi neachitate. Una e sa emiti factura si alta e sa fie achitata. Nu bag mâna in foc ca sunt si neachitate“, a declarat Calin. Presedintele filialei municipale a PSD, Nicolae Grigoras, a declarat ca nu stie nimic despre datorii. „Banii au fost gestionati de filiala judeteana, nu de cea din Craiova“, a spus acesta. Directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a declarat pentru GdS ca este greu de controlat daca datoriile unui partid provin din teritoriu. „La cheltuieli curente nu se poate controla, deoarece bilantul se face la nivel central. Spre deosebire de firme care pot avea filiale cu personalitate juridica, in cazul partidelor aceasta se acorda doar la centru“, a declarat directorul IPP.


Camera de Conturi controleaza pe sarite


Directorul Camerei de Conturi Dolj, Ion Sorop, a spus, la rândul sau, ca nu stie sigur daca PSD Dolj are restante de plata din timpul campaniei electorale. „Institutia pe care o conduc a verificat veniturile si cheltuielile PSD, dar nu stiam de cheltuielile angajate si neachitate. S-ar putea sa fie datorii. La noi facturile apar platite“, a spus Sorop. Directorul Camerei admite insa ca ar putea sa-i fi scapat anumite cheltuieli in timpul controlului. „Verificarea s-a facut prin sondaj. Controlul pe fiecare cheltuiala in parte se facea doar daca existau anumite suspiciuni legate de documente“, a mai spus acesta. Directorul IPP crede insa ca toate documentele ar fi trebuit verificate. „In mod normal, controlul trebuia facut la toate documentele. Exista posibilitatea ca platile sa se fi facut si prin intermediul anumitor firme. In felul acesta, factura nu se taie pe numele partidului, ci pe numele respectivei firme. Nu este normal, pentru ca aceste plati nu apar in evidentele contabile ale partidului. Daca plateste indirect, firma si partidul ar trebui sa declare respectiva suma ca donatie“, a precizat Adrian Moraru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU