11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâteva caracteristici ale cuplurilor cu probleme

Câteva caracteristici ale cuplurilor cu probleme

Psihoterapeutii considera ca problemele trebuie rezolvate din prima clipa in care, intr-un cuplu, se descopera probleme de comunicare. Astfel, terapeutul va urmari sa schimbe atitudinea negativa a sotilor in una pozitiva, in asa fel incât sa-si dea satisfactii unul altuia, sa reuseasca sa revina la sentimentele de iubire si respect pe care le-au avut.


Cuplurile care nu se inteleg ajung sa aiba din ce in ce mai des probleme, la inceput caracterizate prin: suparare – „m-ai suparat foarte tare!“, enervare – „ma enervezi cu pretentiile tale!“, apoi jigniri „nu esti bun de nimic!“, uneori exprimate chiar in public. Nu mai este decât un singur pas pâna când sotii ajung sa nu-si mai vorbeasca, sa nu mai doarma impreuna… In acest moment poate interveni si violenta (certuri, batai etc).


Daca un partener reactioneaza negativ, tot timpul fiind pus pe scandal sau jigniri, celalalt este inclinat sa-i raspunda in acelasi mod si astfel apar problemele care pot duce chiar la divort.


In cazul relatiei cu probleme, sotii sunt excesiv de sensibili


Cuplurile care nu se inteleg sunt excesiv de sensibile la evenimentele pozitive sau negative care se produc. Exemple: o intrebare scurta, verificatoare, daca a indeplinit sau nu o indatorire casnica, pusa de unul dintre soti, este considerata de celalalt o intrebare care implica o critica. Pentru ca sotii s-au obisnuit sa se simta atacati, ei nu mai asculta cu atentie ceea ce li se spune, dar pregatesc contraatacul. Alta caracteristica a relatiilor conjugale perturbate este lipsa puterii de a rezolva conflictele. Mai exista insa si posibilitatea ca partenerii sa fi pierdut deja din satisfactia care era odata prezenta in relatia lor, acele comportamente care produceau, cândva, satisfactie si-au pierdut din importanta. Partenerii nu-si mai apreciaza eforturile reciproce, le considera de la sine intelese, au noi trebuinte pe care nu au invatat sa le satisfaca reciproc. Unul sau ambii parteneri au incetat sa faca lucrurile mici, dar placute care consolidau relatia.


Conflictele din cuplu trebuie descoperite cât mai devreme


Psihoterapia de cuplu urmareste reducerea conflictelor aparute intre parteneri. Terapeutul identifica anumite teme de conflict specifice cuplului, cât si modele de scapare de acestea:


– modelul solicitare-retragere: unul din parteneri solicita din ce in ce mai multa atentie si afectiune de la partenerul sau care este mai rezervat. Cu cât primul solicita mai mult, cu atât celalalt are tendinta de a se retrage tot mai mult;


– modelul afiliere-independenta: unul din parteneri pune accent pe relatia de cuplu, iar celalalt este concentrat mai mult pe activitatea profesionala;


– modelul afectivitate-rationalitate: unul din parteneri (mai ales sotia) este excesiv de afectiv, in timp ce celalalt (de obicei sotul) este rational, nonemotiv si logic.


Terapeutul trebuie sa-i ajute pe parteneri sa identifice semnele timpurii ale escaladarii conflictului: „ma simteam tot mai incordat, am inceput sa transpir si mi-am dat seama ca in curând voi exploda“. Când unul sau ambii parteneri identifica semnele de conflict, ei pot opri escaladarea acestuia prin schimbarea subiectului discutiei.


Intr-un numar viitor vom aborda câteva tipuri de ,„jocuri psihologice“ ce pot aparea in cadrul cuplului sau al familiei.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristian Sandulescu, psihoterapeut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS