10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii - satui de mizeria din camine

Studentii – satui de mizeria din camine

Conditiile precare din caminele studentesti din Craiova ii aduc pe tineri in pragul disperarii. Regimul strict de baie, câteva ore de apa calda dimineata, ii supara si mai mult pe studenti. Cei mai norocosi se simt studentii cazati in caminul nr. 10 din Craiova, unde lucrarile de intretinere si reabilitare sunt in toi.


Conditiile deplorabile din unele camine studentesti craiovene – Complex TCM, nr. 8 si 9, precum si caminele nr. 6 si nr. 7 – ii scot din minti pe studentii nevoiti sa apeleze la astfel de servicii. In ciuda locurilor de cazare destul de multe din campusurile studentesti, aproximativ 4.000, putini studenti, circa 2.500, au apelat la cazarea in camine. Motivul fiind acelasi: camerele nu suporta modificari de la an la an. „Camerele sunt degradate, mizerabile, cu mobilier sarac, iar taxele lunare platite de noi nu se justifica“, a spus un student din anul III, de la Facultatea de Stiinte Economice, cazat in Caminul 8 – TCM, care a dorit sa nu-si dezvaluie identitatea de frica repercusiunilor.


Din punctul de vedere al caministilor, cei 650.000 de lei pe luna, taxa de camin platita de un student la buget pentru caminele din TCM si Agronomie, sau 1,1 milioane pentru studentii la taxa sunt bani achitati mai mult pe mizerie, igrasie si mucegai, nicidecum pe confort. „Insusi cuvântul confort nu-si gaseste locul aici. In camine noi nu putem spune ca avem asa ceva.Tot ce ni se ofera este un acoperis deasupra capului sau ceva ce aduce aminte mai mult de primitivism“, a explicat acelasi student.


Buget de austeritate pentru camine


De aceeasi parere cu cei din camine sunt si liderii studentilor, care spun ca banii pentru lucrarile de intretinere si igienizare a caminelor sunt insuficienti. „Mare lucru nu s-a facut la caminele 6, 7, 8 si 9 din Campusul TCM. An de an se executa lucrari de igienizare, dar atât. Singurul lucru bun care s-a facut la caminul 9 a fost o deviere de canalizare care a costat aproximativ 900 de milioane de lei“, a precizat Nicolae Babiuc, vicepresedinte pe probleme sociale al Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS) din Craiova. De asemenea, Nicolae Babiuc a mai spus ca fatada caminului nr. 8 TCM trebuia renovata, dar lucrarile s-au sistat din acelasi motiv: lipsa banilor. Dorinta de a afla mai multe lucruri ne-a facut sa mergem la fata locului. Din pacate, ne-am ciocnit de refuzul categoric al administratorului de camin, doamna Nadia, care ne-a repezit pe un ton autoritar: „N-aveti ce cauta aici. Am ordin de sus sa nu va las sa intrati. Nu am voie sa dau relatii la presa“.


Refuzul categoric al administratorului ne-a facut sa cerem detalii prof. univ. dr. Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova. „Este prea devreme sa ne pronuntam de ce fonduri vom dispune pentru reabilitarea caminelor studentesti din Craiova. Abia in luna aprilie vom putea sti cu exactitate care va fi situatia. Dar, tinând cont de faptul ca noi am depus la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) patru, cinci proiecte de reabilitare spre aprobare, cred ca vom reusi. Pentru 2006 ne-am propus sa refacem caminele 6 si 7 de la TCM. Sa desfiintam baile comune si sa dotam fiecare camera cu grup sanitar. Din calculele noastre, investitia la un singur camin se ridica la aproximativ 30 de miliarde de lei“, a explicat Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova.


Despre reabilitarea caminelor ne-a vorbit si Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România (USR) si al COS. „Este adevarat ca abia in acest an caminele 6 si 7 vor fi prinse intr-un program de reabilitare totala. Sunt vechi de 40 de ani si nu au fost alocate de MEC fonduri suficiente pentru aceste camine. Un lucru este sigur. Lucrarile nu se pot face peste noapte. Caminele care sunt intr-adevar intr-o stare proasta sunt 8 si 9 de la TCM. Avem sperante ca din toamna anului 2006 si aceste camine vor fi incluse in programul de modernizare“, a completat Gust.


Mai exista si studenti fericiti


Insa, in campusurile studentesti din Craiova mai exista si studenti fericiti. Este cazul celor cazati in caminul nr. 10 din cartierul Lapus, care apartine tot de complexul TCM. In caminul nr. 10, studentii beneficiaza de confort sporit, camerele sunt prevazute cu mobilier nou, dusuri in fiecare camera, termopane la ferestre. Si desi are un aspect mult mai modern decât celelalte camine, ieri, in acest imobil lucrarile de reabilitare la o coloana de camere erau in toi. „In decembrie 2005 am demarat lucrarile la o coloana de camere, de la parter si pâna la etajul zece. Acum ne apropiem de finalizarea si de receptia lucrarilor“, a precizat Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova.


Un lucru recunoscut si confirmat chiar de studenti este faptul ca nu toti cei cazati in campusuri fac parte din lumea civilizata. Inca exista oameni certati cu legea. „Nu toti stiu ce inseamna civilizatia. Pentru astfel de indivizi ar trebui sa se aplice sanctiuni severe. O simpla observatie din partea administratorilor nu schimba cu nimic situatia. Cu siguranta, exista multi care nu stiu decât de bâta“, a spus Liviu Câmpian, student in anul IV la Facultatea de Fizica din Craiova.


Viata de student e grea, dar frumoasa


Pâna când problemele caministilor se vor rezolva, studentii craioveni isi vad linistiti de treaba. Aflati in plina sesiune de iarna, ei invata pentru examene si restante. Studentii se bazeaza pe noroc, stiinta, dar si superstitii. „Ultimele doua saptamâni inainte de sesiune sunt cele mai grele. Acum este perioada colocviilor. Nota la examen depinde de cum invatam, dar si de cum ne vede profesorul. Unii sunt mai indulgenti, altii nu. Din când in când mergem si la biserica. Poarta noroc. In timpul sesiunii distractia se mai sisteaza, chefurile, dupa examene“, a spus Adrian Banica, student in anul IV la Facultatea de Electrotehnica din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII