10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOprescu, demis ilegal de Nicolaescu

Oprescu, demis ilegal de Nicolaescu

Demiterea lui Sorin Oprescu de la conducerea SpitaluluiUniversitar de Urgenta Bucuresti a fost ilegala. Aceasta este concluzia la care au ajuns ieri magistratii Sectiei de Contencios Administrativ din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce, in urma cu o zi, au luat in discutie contestatia depusa de medic.


Senatorul PSD Sorin Oprescu a câstigat ieri una dintre disputele avute in instanta cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, dupa ce magistratii au decis ca ordinul de demitere semnat de acesta din urma este ilegal. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au suspendat, astfel, ordinul ministrului sanatatii, solicitând executarea sentintei.


Cu toate acestea, daca Sorin Oprescu va ramâne definitiv la conducerea Spitalului Universitar se va sti de-abia peste cinci zile, timp in care Ministerul Sanatatii poate contesta decizia judecatorilor.


In timpul procesului, aparatorul lui Sorin Oprescu, Antonie Iorgovan, a depus la dosar un document semnat de sindicalistii din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), in care se arata „situatia grava“ in care se afla spitalul dupa demiterea lui Oprescu de la conducerea unitatii. Iorgovan a depus actul „pentru a demonstra pericolul iminent in care se afla spitalul, dupa demiterea lui Oprescu“, conditie prevazuta de procedura de atacare in contencios administrativ pentru sustinerea unei cereri precum cea de suspendare a eliberarii din functie a directorului SUUB.


Sindicalistii precizau, in acelasi document, ca, de la demiterea lui Oprescu de la conducerea institutiei medicale, in spital nu s-a tinut nici o sedinta si ca noul director general, Silviu Radulescu, nici macar nu s-a prezentat la serviciu pentru ca si-a luat concediu. Mai mult, potrivit aceluiasi document, in spital nu exista nici un fel de dezinfectanti, ceea ce pune in pericol viata pacientilor.


Calificând ordinele de demitere a lui Oprescu drept „aberante si otravite politic“, Antonie Iorgovan a sustinut in pledoaria sa ca actele semnate de ministru pentru eliberarea din functie sunt neconstitutionale.


Alt document depus in instanta de aparator pentru a demonstra situatia grava in care s-ar afla unitatea spitaliceasca cuprindea o analiza grafica comparativa a situatiei spitalului in perioada 16 decembrie 2004 – 1 ianuarie 2005 si, respectiv, in perioada 16 decembrie 2005 – 1 ianuarie 2006.


Cea de-a doua contestatie a lui Oprescu, referitoare la demiterea sa de catre Nicolaescu de la conducerea Spitalului „Elias“, a fost trimisa de alt complet al instantei Curtii de Apel la Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti, pe motiv ca in cauza ar fi vorba despre un conflict de munca.


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a numit pe Silviu Radulescu si Vlad Romano la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si, respectiv, Spitalului „Elias“, acestia inlocuindu-l in functie pe Sorin Oprescu, demis de ministru o data cu alti directori de spitale.


Doctorul Sorin Oprescu a cedat Spitalul „Elias“, in 23 decembrie, explicând doctorilor ca, desi demiterea lui nu este legala, trebuie sa renunte la functie intrucât nici unul dintre documentele semnate de el nu este recunoscut de autoritati.


MS a revocat ordinele


Admiterea contestatiei lui Sorin Oprescu a stârnit reactii puternice. In timp ce ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat drept nedreapta decizia judecatorilor in cazul demiterii lui Sorin Oprescu de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, anuntând ca va face recurs la instanta suprema, directorul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), Silviu Radulescu, desi surprins de decizie, a declarat ca se va supune acesteia. „Oricare va fi decizia, o voi respecta“, a precizat Silviu Radulescu.


De altfel, Nicolaescu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a revocat ordinele de demitere ale consiliilor de administratie si Comitetelor Directoare de la Spitalul Universitar Bucuresti si Spitalul „Elias“.


Directorii spitalelor spera sa-si reia posturile


In ceea ce-i priveste pe ceilalti directori demisi prin acelasi ordin al ministrului sanatatii, acestia spera ca, in cazul in care si la recurs instanta isi va mentine pozitia, atunci toti ar putea reveni in functii.


„Daca acel complet a descoperit ca exista o ilegalitate in ordinul de ministru prin care au fost demise cele 15 comitete directoare, atunci, cu certitudine, toti directorii demisi ar putea reveni in functii, dupa recursul Ministerului Sanatatii“, a declarat, citat de Mediafax, Florian Popa, fostul director al Spitalului „Sf. Pantelimon“ din Bucuresti.


El a precizat ca toti directorii demisi spera intr-o reparatie morala, iar decizia de ieri a instantei este un prim pas in acest sens.


De aceeasi parere au fost si ceilalti directori bucuresteni demisi, care asteapta cu interes decizia instantei la recursul Ministerului Sanatatii.


Interimarii


Amintim ca, pe 16 decembrie 2005, Ministerul Sanatatii a comunicat lista cu numele celor 15 directori interimari numiti in locul celor destituiti prin ordin al ministrului Eugen Nicolaescu.


Astfel, la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni“ Bucuresti a fost numit doctorul Claudiu Turculet, la Spitalul Judetean „Mavromati“ Botosani – doctorul Ovidiu Florentin Mimor, la Spitalul Clinic Caritas Bucuresti – doctorul Bogdan Jansen, la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ – profesor doctor Cezar Macarie, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta – conferentiar doctor Ioan Tiberiu Tofolean, la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova – Cristina Mariana Calangiu, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias – doctorul Vlad Romano, la Institutul Clinic Fundeni – doctorul Serban Marinescu, la Institutul Inimii „N. Stancioiu“ Cluj Napoca – profesor doctor Mircea Bârsan, la Spitalul Clinic Judetean Oradea – doctor Ovidiu Gogu Cacuci, la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon“ Bucuresti – doctor Dan Serban, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – doctorul Silviu Calin Radulescu, la Spitalul Judetean de urgenta Târgu Mures – Lucian Baila, la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. D. Popescu“ Timisoara – doctorul Ioan Sas, iar la Spitalul Judetean de Urgenta Arges – Pitesti – doctorul Gabriel Copciag.


„Decizia instantei arata ca justitia e oarba, dar nu tâmpita“


Decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) in procesul privind demiterea conducerii Spitalului Universitar demonstreaza ca, in România, nimeni nu este mai presus de lege, a declarat agentiei Mediafax Sorin Oprescu, care asteapta actul de la instanta pentru a reveni pe postul de director.


Potrivit lui Oprescu, hotarârea instantei „este primul pas in a dovedi ca, indiferent de functia pe care o are cineva, in România nu este mai presus de lege“.


„In cazul in care, la recurs, sentinta CAB va fi schimbata, sunt pregatit pentru a merge mai departe, intrucât consider ca ceea ce a facut ministrul sanatatii prin demiterea noastra este un abuz in serviciu. Nimeni nu-si poate permite sa incalce legea“, a adaugat Sorin Oprescu. „Destul am fost facuti de catre ministru hoti si feudali, dar instanta a dovedit ca nimeni nu e mai presus de lege. Este adevarat ca justitia este oarba, dar nu este tâmpita…“, a incheiat Oprescu.


Totodata, Sorin Oprescu a precizat ca asteapta sa primeasca de la instanta actul care contine decizia de ieri a instantei si ca, o data primit documentul, in cursul acestei zile, va merge la spital pentru a se reinstala in postul de director.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII