10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea, fabrica de „baieti rai“

Vâlcea, fabrica de „baieti rai“

Vâlcea a ajuns „celebra“ in România, dar si in strainatate din cauza sutelor de tepe trase online, in ultimii ani devenind un centru al acestor tranzactii ilegale. Cei care cad cel mai des prada escrocilor sunt americanii, australienii, englezii si francezii. Naivitatea lor este platita adesea cu zeci de mii de euro sau de dolari, bani care sunt virati in baza unor contracte fictive. Oferta este reprezentata de computere de ultima generatie, de masini luxoase si de obiecte de arta. Retelele care actioneaza pe aceasta linie sunt foarte complexe.


Conducerea Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) din cadrul IGPR afirma ca la acest tip de infractiuni judetul Vâlcea si Bucurestiul sunt fruntase. Topul este continuat insa de localitati importante precum Timisoara, Iasi si Craiova.


Retele puternice


Anul 2005 s-a dovedit a fi unul plin pentru ofiterii de la Directiile de Combatere a Crimei Organizate. Luna martie 2005 a debutat cu o prima descindere a politistilor din Iasi. Oamenii legii au reusit sa destrame o retea compusa din zece tineri care inselau straini. Acestia se foloseau de site-ul ebay.com, de unde scoteau la licitatie obiecte electronice inexistente.


O sursa din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Informatice din cadrul DGCCOA a declarat ca in judetul Vâlcea, anul acesta, au avut loc doua interventii in forta, initiate de la centru. „In urma celor doua actiuni am realizat 22 de perchezitii in internet cafe-uri, dar si in locuintele unde aveam informatii ca domiciliau. Au fost arestate 11 persoane si 22 au fost puse sub acuzare“, a spus ofiterul de politie.


Unul dintre cele mai stufoase dosare instrumentate de DGCCOA l-a reprezentat cel in care au fost arestati Bogdan Raduca, fost ofiter SRI, si Marius Stoicanescu, politist la Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti. Cei doi au fost retinuti in luna mai, impreuna cu alte opt persoane, ca facând parte dintr-o retea internationala specializata in fraude prin internet. In acea perioada, ofiterii IGPR au descins simultan in 26 de locatii din Râmnicu Vâlcea, Bucuresti si Târgoviste. Au fost confiscate sisteme informatice, importante sume de bani si alte obiecte. Multi dintre membrii vâlceni ai gruparii anihilate in luna mai se afla in libertate, intrucât judecatorii au considerat ca nu prezinta pericol social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS