19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a incheiat „postul“ la petarde

S-a incheiat „postul“ la petarde

Vânzarea catre persoanele fizice a petardelor si pocnitorilor a devenit legala incepând de ieri.


De Craciun, craiovenii nu au mai avut parte de bubuiturile petardelor ca in ceilalti ani. Legea prevede ca vânzarea obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice catre persoanele fizice este permisa doar in perioada 27-31 decembrie, acestea putând fi detonate in ultima si prima zi a anului. Persoanele fizice au voie sa foloseasca in cele doua zile doar rachete, artificii si baterii de artificii. Folosirea petardelor in mijloacele de transport in comun, in cladiri, pe drumurile publice sau pe aleile pietonale este interzisa.


Amenzi drastice


Cei care vor arunca petarde in locurile interzise prin lege risca amenzi de pâna la 60 de milioane de lei vechi. Actul normativ care reglementeaza vânzarea pocnitorilor exista de anul trecut, insa acesta nu i-a impiedicat pe doljeni sa le vânda si sa le foloseasca si in afara perioadei legale. Astfel, in perioada Sarbatorilor de anul trecut au fost inregistrate la nivelul judetului Dolj 14 cazuri de raniri ca urmare a folosirii petardelor si pocnitorilor. Pentru a pune capat accidentelor provocate de petarde si haosului iscat de vânzarea si folosirea materialelor pirotehnice, Ministerul Administratiei si Internelor a emis un ordin. Cei care nu respecta prevederile legii referitoare la regimul materialelor explozive risca amenzi cuprinse intre 30 si 60 de milioane de lei.


De asemenea, a fost declansata si operatiunea „Racheta 2005-2006“, prin care se urmareste verificarea de catre politisti a legalitatii achizitionarii, detinerii, comercializarii si folosirii obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice de persoanele fizice si juridice, in perioada Sarbatorilor de iarna. Intre 21 decembrie 2005 si 15 ianuarie 2006, politistii ies la vânatoare de comercianti fara aviz de vânzare pentru pocnitori, dar actiunea ii vizeaza si pe cei care se distreaza aruncând petardele in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS