25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii nu au fost uitati de Sarbatori

Detinutii nu au fost uitati de Sarbatori

Caldura Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului a invins si anul acesta de Craciun orice obstacole, chiar si pe acelea care, de regula, ramân de netrecut. Gratiile inchisorilor „s-au topit“, lasând sa patrunda, acolo unde nici pasarea nu ajunge, spiritul sarbatorii, al intelegerii, al iertarii, al daruirii, al Craciunului. Iar sufletele ascunse dincolo de zabrele simtira, laolalta cu toata suflarea crestina, binecuvântarea Nasterii lui Iisus.


Rugaciuni, colinde, daruri, brazi impodobiti si nenumarate alte surprize, toate aceste obiceiuri specifice Craciunului i-au bucurat pe craioveni, fara exceptie. Potrivit traditiei, Penitenciarul de Maxima Siguranta, precum si Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova au organizat, in cinstea Sarbatorilor, concursuri si spectacole dedicate acestor zile.


Desi privati de placerea de fi in sânul familiilor, detinutii din ambele institutii au trait intens bucuria Craciunului. Au ascultat piosi slujbele religioase, si-au colindat tovarasii de detentie si oaspetii veniti cu daruri si s-au infruptat pofticiosi din „norma 12 C1“ – meniul imbunatatit cu care penitenciarele si-au cinstit chiriasii in Sfânta zi de Craciun. Ca o recompensa pentru cei mai eruditi in ale traditiilor si obiceiurilor crestinesti, câtiva detinuti au primit, in plus, vizite si pachete din partea familiilor.


Recompense pentru eruditi


La Penitenciarul de Maxima Siguranta din Craiova, Sarbatorile de Craciun au inceput inca de acum o saptamâna. Programul organizat de personalul educator al institutiei a inceput cu un concurs tematic intitulat „Magia Sarbatorilor de Iarna“, pentru care au fost selectionati peste o suta de detinuti.


„Concursul a constat intr-un test grila cu 12 intrebari, de diferite grade de dificultate, având ca tema Craciunul, cu traditiile, obiceiurile si chiar legendele sale. Obiectivul acestei actiuni a fost, pe de o parte, acela de a-i informa pe necunoscatori despre semnificatia acestei sarbatori crestine. Pe de alta parte, a fost un bun prilej de a-i implica pe detinuti in desfasurarea unor activitati diferite de cele de pâna acum. Nu in ultimul rând, educatorii PMS au urmarit stimularea detinutilor in obtinerea unor recompense substantiale si, mai ales, foarte importante pentru ei: pachete si vizite in plus din partea familiilor“, a declarat subinspector-sef Cristian Plesa, sef Serviciu Reintegrare Sociala din cadrul PMS Craiova.


In urma corectarii lucrarilor de catre o comisie de evaluare, tot saptamâna trecuta s-au stabilit câstigatorii. Locul intâi a fost premiat cu un pachet si o vizita, locul doi cu vizita, iar ultimul, cum era de inteles, cu un pachet. Dupa cum a spus Cristian Plesa, câstigatorii vor intra in posesia premiilor cel mai probabil dupa 1 ianuarie, atunci când activitatea din PMS va intra in ritmul ei firesc.


Spectacole diferentiate pe sexe


Al doilea punct al programului de Sarbatori – atins si de Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova – a constat in prezentarea, pe scenele celor doua institutii, a spectacolelor traditionale. Cele doua sectii ale PMS – una de femei, cealalta de barbati – au pregatit programe artistice de colinde, dar si de cântece de muzica usoara si populara. Saptamâna trecuta au evoluat pe scena penitenciarului reprezentantele sexului frumos, urmând ca, incepând de astazi, timp de cinci zile, barbatii sa-si incânte tovarasii de detentie cu colindele si cântecele traditionale românesti. In ceea ce priveste Penitenciarul pentru Minori si Tineri, acesta si-a prezentat spectacolul o singura data, pe 23 decembrie. Artistii s-au intrecut in etalarea maiestriei actoricesti in fata unui public impresionant, care, drept recompensa, a izbucnit in ropote de aplauze.


Sute de pachete la PMS


Darurile de Craciun au avut insa cea mai mare insemnatate pentru „chiriasii“ Penitenciarului de Maxima Siguranta din Craiova. Spre satisfactia lor, acestea s-au tinut lant, fiecare zi rezervându-le inca o bucurie sarbatoreasca.


„Au sosit la PMS sute de pachete, de la diferite institutii ori persoane cu care penitenciarul a mai colaborat in acest sens: o asociatie umanitara din Cluj a adus 100 de pachete pentru detinutii necautati, dar si pentru toate femeile aflate in regim de detentie. Societatea Nationala a Femeilor Ortodoxe din România, precum si Asociatia Serviciul Umanitar pentru Penitenciare au adus, la rândul lor, nenumarate daruri pentru cei aflati departe de familie, de bucuriile obisnuite de Craciun. In felul acesta, detinutii au putut simti aceeasi bucurie pe care noi, cei de afara, o simtim alaturi de cei dragi. In ciuda faptelor comise, in ciuda pacatelor lor nu au fost uitati, nu au fost singuri, iar lucrul acesta are o importanta deosebita in programul lor educativ, de reintegrare sociala“, a precizat subcomisarul-sef Cristian Plesa.


„Norma 12 C1“ a dat gust sarbatorii


In cadrul manifestarilor de Craciun, zilele de 24 si 25 au constituit insa momentele de maxim interes. Asa cum o cere traditia, in Seara de Ajun, parintele capelan al PMS, Marin Doru, a trecut cu icoana Domnului prin toate camerele penitenciarului, impartind tuturor celor 1.800 de pacatosi binecuvântarea. Au urmat colindatorii – alesi tot din rândul detinutilor. In urma obtinerii unei aprobari specile, acestia au putut trece cu Capra si cu Steaua pe la fiecare usa zavorâta.


Ziua de Craciun a debutat cu slujba religioasa oficiata in capelele ambelor institutii. A urmat un spectacol scurt de colinde, momentul cel mai asteptat de detinuti, prânzul, nesuportând nici o intârziere. Asa cum se intâmpla de fiecare data de Sarbatorile de Paste ori de Craciun, detinutii din cele doua penitenciare au primit si de aceasta data un meniu imbunatatit. Denumita in limbajul intern al penitenciarelor „norma 12 C1“, masa a constat intr-un surplus de calorii, valorificat in friptura cu piure de cartofi si o felie de cozonac. Siesta s-a facut in camere, in fata televizoarelor, acestea functionând in program prelungit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU