15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii cu dizabilitati au un nou centru terapeutic

Copiii cu dizabilitati au un nou centru terapeutic

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj a inaugurat la sfârsitul saptamânii trecute un centru pentru copiii cu dizabilitati, pe strada General Dragalina, nr. 60 A. La deschiderea centrului care poarta numele Sfântului Apostol Andrei au participat Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un sobor de preoti, care au tinut o slujba de sfintire a cladirilor, Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, si alte oficialitati ale Craiovei.


Centrul cuprinde un complex de servicii comunitare (locuinte de tip familial) si un centru de recuperare si reintegrare a copiilor cu diverse dizabilitati. Complexul este realizat la standarde moderne si cuprinde sapte casute de tip familial si un centru de zi. „Centrul este urmarea unui proiect realizat pentru copiii aflati in rezidenta permanenta, dar si pentru micutii cu dizabilitati care vor veni la terapie. Avem la dispozitie 54 de locuri, camere in care ii vom caza pe micutii centrelor de plasament. Pe lânga acestea, specialistii centrului vor efectua cu copiii cursuri de stimulare motorie, dar si consiliere si relationare cu familiile acestora. Este al doilea centru al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, insa acesta este axat pe dizabilitati psihice“, a mentionat Maria Vieru, medic al Centrului de Recuperare si Reintegrare a Copiilor cu Dizabilitati.


36 de miliarde investite in Centrul „Sfântul Apostol Andrei“


Centrul este realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, impreuna cu DGASPC Dolj si Fundatia Sera, care au demarat in anul 2004 un proiect ce viza restructurarea Centrului de Plasament nr. 7 si crearea unui complex de servicii pentru copiii cu diverse dizabilitati. Pentru construirea acestuia, Consiliul Judetean Dolj a alocat 7.200 de metri patrati, in curtea fostei unitati militare de pe strada General Dragalina, care au trecut in administrarea DGASPC Dolj.


Pentru intreaga investitie au fost alocate 36 de miliarde de lei, fonduri oferite de Fundatia „Sera“, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului.


Centrul „Sfântul Apostol Andrei“ este dotat cu aparatura medicala performanta, cazi de baie pentru vibromasaj, camere cu aparatura pentru relaxare, sali sportive etc. „Aparatura este performanta si garanteaza in cel mult sase luni rezultate vizibile. Copiii care nu puteau merge, in urma orelor de terapie si vibromasaj, in scurt timp au inceput sa paseasca“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS