22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc il apara pe Basescu

Boc il apara pe Basescu

Prezenta lui Iliescu la reuniunea PSD a fost neconstitutionala – Boc, februarie 2003. Prezenta lui Basescu la bilantul Aliantei, corecta si constitutionala – Boc, decembrie 2005.


Curat constitutional si ceva in plus. Cam asa s-ar rezuma impactul pe care prezenta lui Traian Basescu la bilantul Aliantei l-a avut asupra lui Emil Boc. Liderul PD si-a aparat ieri fostul sef de partid caruia i s-a reprosat ca a incalcat Constitutia participând la bilantul guvernarii liberalo-democrate. Prezenta sa a fost „corecta si constitutionala“, spune Boc, aducând ca argument faptul ca Basescu „a fost si ramâne copresedinte fondator al Aliantei“.


„Nimeni nu-i poate lua dreptul unui copresedinte fondator al unei aliante sa se pronunte. Nimeni nu-i poate lua acest drept. Nimeni nu poate limita un asemenea drept de exprimare. Este o optiune personala, pe care are dreptul sa o faca, pentru ca a fost si ramâne co-presedinte fondator al Aliantei si nu putem sterge cu buretele aceasta performanta politica, oricât am incerca sau oricât am dori“, a aratat, ieri, Emil Boc.


In urma cu doi ani insa, liderul PD interpreta exact invers Constitutia. Participarea lui Ion Iliescu, pe atunci presedinte al României, la o sedinta a PSD era considerata neconstitutionala, desi argumentele invocate de pesedisti sunt aceleasi cu cele de astazi ale democratilor.


„Strict in prerogativele sefului statului nu intra participarea la reuniunile unui partid politic“, aprecia pe atunci deputatul Emil Boc, aratând ca prezenta lui Ion Iliescu la reuniunea de la Snagov a PSD a fost neconstitutionala.


Liderul democrat nu-si mai aduce aminte acum de aprecierile facute in februarie 2003, motivând ca l-a acuzat pe fostul sef al statului ca a incalcat Constitutia când s-a implicat in campania electorala a PSD.


Liderul democrat sare acum in apararea fostului sef de partid, cu un argument considerat „subtire“ când a fost folosit de Ion Iliescu.


„Daca Domnia sa (Traian Basescu – n.r.) va primi invitatii de la alte partide, va decide tot Domnia sa daca va participa sau nu. Noi i-am adresat o invitatie. Evident ca am fost multumiti ca a acceptat sa vina si nu vad ce tragedie ar fi sa raspunda si sa participe la o invitatie adresata de o formatiune politica“, a afirmat ieri Boc.


Dincolo de disputa constitutional-neconstitutional, liderul democrat crede ca mesajul „co-presedintelui fondator“ al Aliantei D.A., Traian Basescu, va grabi discutiile legate de fuziunea PNL-PD, o decizie in acest sens urmând a fi luata in prima parte a anului viitor.


„Este clar ca punctul de vedere al lui Traian Basescu, in calitate de co-presedinte fondator al Aliantei PNL-PD, are un impact politic si, cred eu, va grabi discutiile cu privire la procesul fuziunii“, a spus el.


Boc a adaugat ca nu poate spune acum daca aceasta fuziune se va realiza, dar este cert ca „provocarea“ lansata duminica va grabi discutiile pe marginea acestui subiect. „Sunt convins ca in prima parte a anului viitor se va lua o decizie intr-un sens sau altul“, a spus liderul PD.


Emil Boc a precizat ca tema fuziunii nu a fost abandonata, dar nu a fost prioritatea imediata. „Este cert ca mesajul unui co-presedinte fondator al Aliantei are un impact politic si va genera o dezbatere mai rapida asupra acestei teme“, a apreciat presedintele PD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS