17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii vor bani, nu schimb cultural

Tinerii vor bani, nu schimb cultural

Tinerii craioveni viseaza la strainatate, dar sunt cu gândul, in principal, la obtinerea unor sume substantiale de bani. In afara celor care pleaca in scop turistic, numai câtiva sunt motivati de perspectiva culturala a altor tari.


In timp ce majoritatea programelor pentru tineri sunt concepute pentru schimbul cultural, cei mai multi craioveni le percep ca programe de munca, desi la iesirea din tara nu primesc o astfel de viza. Este adevarat ca prin programele respective tinerii pleaca in SUA, de exemplu, având un loc de munca, insa banii primiti sunt, in principal, pentru a se intretine, a calatori si a-si acoperi cheltuielile. Daca vor sa se intoarca in tara cu mai multi bani, pot sa-si gaseasca inca un loc de munca, fara insa a le fi afectata activitatea desfasurata la cel gasit inainte de a pleca din tara. Asta nu inseamna ca daca nu se inteleg cu patronul, nu pot pleca la alta firma. „E mai bine decât in România, dar ei muncesc doar pentru banii de buzunar care nu ii ajuta decât sa-si cumpere o pereche de blugi, nu sa poata face ceva in viata“, a afirmat Maria, una dintre cititoarele GdS, referitor la astfel de programe.


Oferte alese in functie de bani


Exista insa si studenti interesati de partea de schimb cultural. Astfel, la prezentarea acestor programe, care a avut loc miercuri, in Sala Albastra a Universitatii din Craiova, au participat doar 25 de persoane. Unii au venit din curiozitate, insa aproape jumatate din ei sunt tentati de ideea de a pleca in strainatate pe o perioada mai lunga, in care pot sa si munceasca, asa ca s-au inscris deja pentru a participa la un preinterviu. „Sunt student la medicina, in anul intâi, si cum vacanta de vara e lunga, ma tenteaza o astfel de experienta. Programele par bine puse la punct. Voi vedea insa ofertele mai multor firme si ma voi decide asupra uneia, in functie de sumele pe care trebuie sa le platesc“, a declarat Alin, unul dintre tinerii veniti la prezentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS