15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSaraci cu voia lor

Saraci cu voia lor

Satul Secui nu este unul cu oameni bogati. Printre cei cu posibilitati modeste se numara si familia lui Ionica Graure. Situatia materiala a celor patru este destul de dificila, dar, cu putin efort, familia si-ar putea depasi conditia.


Când reporterii GdS au ajuns la locuinta lui Ionica Graure, de 41 de ani, acesta nu era acasa. Era in schimb sotia, Daniela Trentoiu, de 27 de ani, si fetitele acestora: Diana, de patru ani, si Costinela, de doi ani. Micutele dormeau pe un pat rupt, printre haine murdare si acoperite cu niste geci de fâs, probabil ale parintilor.


„Sotul meu, bine, ca nu suntem casatoriti cu acte, nu este acasa. Este la serviciu, lucreaza cu ziua la patron, in constructii, este lacatus mecanic. Abia am culcat fetele, dar le trezesc sa le faceti fotografii“, a spus Daniela Trentoiu, dupa care a insfacat fetele si le-a aratat mândra aparatului de fotografiat. Ele s-au uitat nedumerite spre obiectiv, cea mare cu o umbra de zâmbet, iar cea mica inspaimântata si gata sa izbucneasca in plâns.


Nu au de nici unele, dar au televizor color


Intrebata daca si-ar dori ceva de Sarbatori, Daniela a raspuns: „Pai, mi-ar trebui niste paturi, ca nu am cu ce sa acopar fetele“. Desi nu au paturi, pe o masa trona un televizor color nou, care contrasta puternic cu restul decorului si din care rasuna, la volum destul de inalt, muzica populara, pe un canal care arata ca locuinta saracacioasa a familiei dispune, totusi, de cablu TV. Localnicii din Secui spun ca soarta familiei Graure ar fi cu totul alta daca cei doi soti ar fi mai gospodari si daca nu ar cheltui banii aiurea. Casa in care locuiesc, ramasa de la parintii lui Ionica, este trainica si spatioasa, dar, din cauza dezinteresului, ca sa nu zicem a lenei, a inceput sa dea semne de degradare. In curte nu se gaseste nimic, doar un câine hamesit de foame si câteva trente izânite atârnate la uscat. „Am avut patru gaini si un cocos, dar au murit. Cred ca au fost bolnave. Acum nu am decât câinele“, a afirmat Daniela.


Familia traieste din cele trei, patru milioane pe care le câstiga lunar Ionica. „Trebuie sa cumparam ca sa avem ce mânca. Am avut niste varza in gradina, pe care am dat-o ca sa iau la schimb ceva de mâncare. Hainele pe care le au fetele sunt de la oamenii din sat. Ne descurcam foarte greu“, a mai spus femeia. In prag de Sarbatori, cele doua fetite sunt lipsite nu de un brad cu globuri sau de o ciocolata, ci de caldura unei sobe burdusite cu lemne, pentru ca familia nu-si poate permite un asemenea lux. „Nu avem lemne, ca sa putem iesi din iarna. Ca sa fac focul, ma duc prin padure si adun vreascuri, pe care le aduc in spinare. Noroc cu soba asta ca merge, are plita si am unde sa gatesc“, a spus Daniela Trentoiu. Toata bucataria femeii este formata dintr-o oala, o tigaie, doua, trei farfurii si niste strachini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS