10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopiii napastuiti, la pomana porcului

Copiii napastuiti, la pomana porcului

Peste 50 de copii de la Scoala Speciala, Centrul Maternal si Centrul de Plasament din Târgu Jiu au primit cadouri si au participat la „pomana porcului“, organizata in fiecare an de autoritatile din Târgu Jiu.


Un porc de 110 kilograme a fost taiat ieri pentru 50 de copii de la Scoala Speciala, Centrul Maternal si Centrul de Plasament din Târgu Jiu. Actiunea a fost organizata de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliul Judetean, Primaria Târgu Jiu si a fost monitorizata de Directia Sanitar-Veterinara. Spre surprinderea unei parti a participantilor, porcul a fost sacrificat in mod traditional, micutii nefiind deloc speriati de modul in care macelarii mânuiau cutitele sau de tipetele animalului. Ion Iliuta, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Gorj, a declarat ca nu este nici un fel de problema ca porcul a fost sacrificat in mod traditional: „Normele UE se aplica in România de foarte mult timp, in abatoarele autorizate, unde exista electronarcoza. In gospodariile populatiei se pastreaza acest obicei, al sacrificarii. Se foloseste cutitul, nimeni nu se sperie. Este o traditie veche de sute de ani“, a declarat directorul Ion Iliuta


Traditie instituita de Toni Grebla


Dupa ce au cântat colinde, copiii au mâncat sorici. De cealalta parte, autoritatile au servit tuica fiarta, in timp ce macelarii isi vedeau de treaba. Pentru a elimina orice riscuri, carnea a fost supusa unui examen trichineloscopic, in cadrul laboratorului DSV, situat in Piata Centrala. Constantin Preoteasa, directorul Directiei pentru Protectia Copilului, a declarat ca porcul va fi trimis la cantina institutiei, urmând sa fie folosit pentru imbunatatirea meniului copiilor. Pe lânga bucatele traditionale de care vor avea parte, copiii au mai primit si cadouri, constând in dulciuri si fructe. De mentionat ca animalul sacrificat a fost oferit de catre SC SUINPROD SA Bumbesti Jiu. Este, de asemenea, de amintit ca ideea sacrificarii unui porc pentru micutii din institutiile de ocrotire a copilului i-a apartinut fostului prefect Toni Mihail Grebla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS