19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii s-au batut cu mascatii

Romii s-au batut cu mascatii

O actiune a politiei menite sa descopere hotii de fier vechi s-a soldat cu un adevarat razboi intre mascati si romi.


Romii din cartierul „Satra“ din Piatra Olt au fost „calcati“ vineri seara de politistii Departamentului de Politie pentru Interventia Rapida (DPIR) si de cei de la Politia orasului Piatra Olt. Actiunea s-a vrut una de mentinere a ordinii si linistii publice si de prevenire a furturilor de componente din fier ale instalatiilor din statia CF Piatra Olt. Numai ca socoteala de la sectie nu s-a potrivit cu realitatea din teren. Ajunsi in zona „Satra“, se specifica in nota politiei, politistii au descoperit un camion incarcat cu fier vechi, parcat pe sosea. Numai ca si romii i-au descoperit pe ei, i-au inconjurat si s-au dovedit gata de bataie. Politistii au preferat retragerea, dupa ce au tras câteva focuri de arma pentru a se apara, se comunica oficial. Romii spun, in schimb, ca s-au tras focuri de arma, ca li s-au spart geamurile, ca le-au fost agresati copiii si femeile si ca li s-a furat de pe lânga case fierul vechi strâns prin munca. Ion Adam a ajuns eroul comunitatii, fiind lovit in zona genitala de unul dintre gloantele de cauciuc ale politistilor.


„Uite, mama, vin mascatii!“


„Mascatii“ si politistii de la Piatra Olt au descins in forta vineri seara in catunul romilor. Obiectivul lor a fost acela de a descoperi componentele de cale ferata furate, conform informatiilor pe care le aveau din depou. Norocul le-a scos in cale, mai repede decât se asteptau, un camion incarcat cu fier. S-au apropiat si atunci au aparut, ca din neant, romii. Vazându-se inconjurati, politistii au tras, sa se apere, cu gloante din cauciuc, in timp ce se retrageau spre masini. Numai ca si romii s-au aparat, cu pietre si obiecte contondente, avariind doua masini de interventie si creând politistilor pagube de 60 de milioane de lei vechi. Aceasta este varianta politistilor. Mai mult se feresc sa spuna, invocând faptul ca inca se mai efectueaza cercetari asupra cazului.


Romii, in schimb, povestesc altceva. „Era noapte, intuneric, era dupa telenovela aia «Lacrimi de iubire», când ne-am trezit cu mascatii peste noi. Copiii au inceput sa tipe, la inceput au crezut ca sunt artificii, dar erau politistii, trageau in noi. Au venit noaptea sa ne omoare, fara motiv, fara sa le fi facut ceva. Nu stiu ce au cu noi, ne-au luat fierul din curte, fierul de-am muncit pe la oameni ca sa luam si noi o pâine la copii. Un politist mi-a aruncat 100.000 pentru tot fierul pe care mi l-a luat. Ne-au nenorocit, ne-au spart geamurile, au tras in noi, avem aici un om in care au tras, cum sa va spunem, i-au tras acolo…“, se aude din toate partile.


In mai putin de cinci minute se strâng in mijlocul catunului toti romii si incep sa spuna ce si cum s-a intâmplat.


„Mai bine ne aruncau in Olt!“


Romii de aici n-au furat niciodata. Ei sunt victima noului sef al politiei din oras, care vrea sa gaseasca un tap ispasitor. Celalalt era mai bun, celalalt n-a venit niciodata peste ei. Si putea sa si vina, dar sa vina cu vorba buna, sa le vorbeasca pe intelesul lor, expun tiganii un alt scenariu. „Numai Nistor asta ne face noua probleme. Ca era si alalalt, dar n-a facut asa. Daca au venit dupa fier vechi, de ce n-au venit ziua, si au venit noaptea, sa ne sperie copiii?!“, se agita romii de toate vârstele. „Au intrat peste noi in case, au dat cu spray paralizant, avem copii de doua-trei luni, care nu cred c-o sa mai vada vreodata. Ne-au trântit geamurile sparte peste copii, de putea sa-i omoare“, se plâng femeile, care si-au scos toate copiii de prin case.


Nu e casa cu geamurile intregi. Fiecare are pe post de geamuri ba celofan, ba tabla, ba scânduri. „Mai bine ne aruncau in Olt, ca ne-au lasat acum sa inghetam de frig“, se aude de undeva din multime.


„S-au pus cu bataia pe mine“


Despre cum a fost ranit eroul lor, Ion Adam, se pare ca exista mai multe variante. Numai politistilor si procurorului le-au expus vreo trei. „Copilul meu era in casa, când a auzit galagie afara si a iesit sa vada ce se intâmpla. Si l-au impuscat, cum statea, asa, in usa, au tras in el, l-au lovit acolo jos. A mers si la spital, de i-au dat trimitere“, povesteste mama lui Ion Adam. La rândul sau, Ion declara ca lucrurile nu s-au oprit aici. „M-au chemat ieri din nou la Slatina. Acolo m-au pus sa scriu altceva decât s-a intâmplat si s-au pus cu bataia pe mine“. Are, in schimb, un bilet de trimitere de la medicul de garda de la centrul de permanenta si a fost consultat la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Slatina. Si un medic, si celalalt au cazut de acord ca este o plaga impuscata, in zona genitala.


„A zis ca se preface ca e bolnav“


In casa lui Ion Adam l-au descoperit politistii, spun tiganii, pe Grigore Adam, fostul lor bulibasa. „Omul asta asa e de doi ani. Nu mai vorbeste, nu mai zice nimic, nu poate sa mearga. Au venit si l-au vazut asa si au zis ca se preface si s-au pus cu bataia pe el. I-au dat cu spray din ala paralizant, au spart geamurile, de-l tinem acum in frig“, sar cu totii in apararea omului care sta in vârful patului si plânge.


Stiu ca nu se incheie totul aici. Dar se intereseaza ei unde trebuie sa se adreseze, ca sa-l schimbe pe seful politiei. „Daca era cum zic ei, de ce n-au venit ziua sa caute fierul la noi, si au venit noaptea, beti, de au dat cu masinile una-n alta, ca sa zica acum ca le-am spart noi geamurile la masini. Noi credem ca erau si drogati astia, ca prea faceau urât“, mai spun romii din satra.


„In dimineata zilei de 10.12.2005, fortele de ordine au recuperat de pe strada situata in cartierul de romi cantitatea de opt tone de fier vechi, cuprinzând elemente de cale ferata inscriptionate, elemente de semnalizare si buloane de sina de cale ferata, sustrase din triajul Piatra Olt. In urma interventiei efectuate, doua autospeciale apartinând politistilor au fost avariate, daunele fiind estimate la aproximativ 6.000 RON. O parte din cetatenii care au participat la aceasta altercatie au fost identificati, in continuare efectuându-se cercetari sub aspectul savârsirii infractiunii de ultraj si insusire de bunuri necuvenite“, se incheie nota politiei cu privire la cele petrecute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU