14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO familie a gasit cheia succesului

O familie a gasit cheia succesului

Pentru multi, sintagma „Meseria este bratara de aur“ pare a-si fi pierdut valoarea. Acest lucru nu s-a intâmplat si in cazul familiei Capitanescu. Maria si Mircea sunt impreuna de douazeci de ani. Cei doi au propria afacere – un atelier de copiat chei.


Maria si Mircea Capitanescu au un atelier de copiat chei pe strada Unirii din Craiova. Mircea este de meserie mecanic. „Am lucrat la Oltcit si la Intreprinderea de Utilaj Greu (IUG). Apoi, intre 1986 si 1988, am lucrat in domeniul mecanicii fine la Cooperativa Oltenia. Reparam masini de cusut si de tricotat“, a afirmat Mircea Capitanescu.


In 1988, barbatul a fost trimis de Cooperativa la atelierele din strada Unirii, iar, imediat dupa Revolutie, Capitanescu si-a deschis propria afacere. „Ne-am luat lumea in cap sa vedem daca putem trai“, a spus Mircea.


Sotia i s-a alaturat in afacere in 1999


„Lucrasem ca rictuitor la o fabrica de incaltaminte si am hotarât sa ma alatur sotului meu“, a spus Maria. Nefiind de meserie, Maria a facut „calificare la locul de munca“, dupa cum ii place lui Mircea sa spuna.


„Nu credeam ca o femeie ar putea reusi intr-o astfel de indeletnicire, dar cu buna dispozitie si cu gândul ca o fac pentru mine si familia mea am reusit“, a afirmat Maria.


Acum, cuplul de meseriasi realizeaza, in medie, o suta de chei pe zi. „Nu stiu daca sunt multe sau putine. Este important ca omul sa plece cu zâmbetul pe buze. Meseria este dificila, stai toata ziua in picioare, mâinile iti sunt din ce in ce mai aspre, dar o poti face deosebita“, a declarat Mircea.


Cei doi sustin ca afacerea le ocupa foarte mult timp, fiind nevoiti sa petreaca toata ziua la atelier. Cu toate acestea, au parte de satisfactia lucrului bine facut pentru ca foarte multi dintre cei care au trecut pragul atelierului s-au intors nu numai pentru ca au mai avut ceva de reparat, ci si pentru ca au dorit sa le multumeasca.


Cheile amprenta, o provocare


In atelierul familiei Capitanescu se pot gasi in jur de o mie de modele de chei, de la cele mai simple la cele mai complexe. Cele mai cautate sunt cheile pentru yale. Desi copiatul cheilor poate parea un lucru simplu, Maria si Mircea ne asigura de contrariu. „Cheile amprenta sunt cel mai greu de copiat pentru ca sunt in asa fel concepute incât sa asigure o securitate mai ridicata. La fel de greu se copiaza si cheile pentru casele de bani. Din fericire, nu prea avem clienti cu astfel de chei“, a spus Mircea Capitanescu.


Pe lânga copiatul cheilor, in atelier se pot ascuti foarfeci, de croitorie, dar si pentru taiatul viei, cutite de bucatarie si cutite pentru masinile de tocat carne, forfecute de unghii si orice alte ustensile care ar necesita ascutire. De asemenea, tot aici se pot repara yale, broaste, inchizatori auto, lucruri care necesita multa migala, atentie si, mai ales, rabdare. „Doar doua lucruri nu pot ascuti – brice de ras si masini de tuns. Nu pentru ca nu as sti, ci pentru ca nu am sculele necesare. As putea face rost de ele, dar sunt foarte putini cei care mai pastreaza traditia si folosesc bricele de ras, asa ca investitia nu si-ar avea rostul“, a afirmat Mircea.


Cheia de broasca testoasa


Cuplul Capitanescu isi aduce aminte cu placere de un client care a trecut pragul atelierului si le-a spus ca stie el doua chei pe care ei nu le pot realiza. Intrebând despre ce chei este vorba, clientul a raspuns: „o cheie de broasca testoasa si cheia succesului“.


Mircea Capitanescu a marturisit ca de multe ori s-a gândit sa renunte la afacerea cu copiatul cheilor din cauza impozitelor mari. „Eu nu vând nici tigari, si nici bautura. Muncesc cu mâinile. Am nevoie de bani pentru niste masini de copiat mai performante, pentru ca trebuie sa tinem pasul cu tehnica auto care se tot modifica. Am incercat pe la mai multe banci, dar nu am reusit sa obtin un credit“, a afirmat barbatul. Cu toate acestea, Mircea si Maria nu au renuntat la ceea ce fac. „Nu este o afacere din care sa ne imbogatim, dar nici sa murim. Traim decent“, a spus barbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS