19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRestantierii la intretinere ramân fara caldura

Restantierii la intretinere ramân fara caldura

Mii de craioveni nu vor mai beneficia de caldura si apa calda. Apelând la aceasta masura, Regia Autonoma de Termoficare spera sa recupereze o suma cât mai mare din valoarea totala a restantelor de 600 de miliarde de lei.


Regia Autonoma de Termoficare Craiova a demarat miercuri actiunea de sistare a furnizarii caldurii si apei calde pentru locatarii cu cele mai mari debite. Anuntata cu tam-tam, inca de anul trecut, masura a devenit, la sfârsitul lunii noiembrie, unica modalitate de a incerca recuperarea debitelor uriase. Cele 600 de miliarde de lei pe care regia le are de incasat, in prezent, de la populatie, au determinat conducerea institutiei sa ia, in sfârsit, taurul de coarne si ca actioneze. Astfel, dupa ce timp de mai multe luni angajatii regiei s-au „milogit“ pe la usile locatarilor rau-platnici sa isi achite consumul la caldura si apa calda, s-a decis intreruperea furnizarii.


„Am incercat toate metodele pentru a-i face sa plateasca. Initial, i-am atentionat, in vara, ca nu glumim, când le-am intrerupt apa calda. Nu ne-au luat insa in serios si crezând ca nu vom trece la fapte, au continuat sa ignore plata facturii la intretinere“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova.


Masura a fost insa adoptata, pe ultima suta de metri, dupa ce furnizorul de energie termica a avertizat regia ca nu ii va mai livra abur, din cauza datoriei de 500 de miliarde de lei. Vazându-se incoltita, conducerea regiei a decis ca e timpul sa dea o lectie craiovenilor rau-platnici.


Locatarii fara restante au de suferit


Pe lista neagra, cu datorii de ordinul sutelor de milioane de lei, sunt trecute 70 de scari de bloc din cartierele Craiovita Noua, 1 Mai, Brazda lui Novac, George Enescu, Calea Bucuresti, Lapus Arges, Cornitoiu.


Reprezentantii asociatiilor de proprietari nu sunt insa de acord cu masura adoptata, sustinând ca se va isca un scandal de proportii. Acestia afirma ca si ei au incercat prin mai multe mijloace sa scada valoarea debitelor catre Regia Autonoma de Termoficare Craiova, insa au dat gres.


„Blocul G6 este trecut pe lista celor care vor ramâne fara caldura si apa calda si are, intr-adevar, datorii de aproximativ 100 de milioane de lei. Pe lânga cei care au uitat de câtiva ani sa treaca pe la asociatie sa isi plateasca restantele, sunt si cei care achita la zi intretinerea. Daca se va decide intreruperea, locatarii vor fi pur si simplu revoltati si cel mai probabil vor face un scandal monstru“, a precizat Carmen Ioana, administrator al Asociatiei de proprietari nr. 8, Brazda lui Novac.


Actiunea de contorizare, la final


Desi temperaturile au inceput sa scada vertiginos, iarna instalându-se cu pasi repezi, conducerea regiei nu s-a mai lasat induplecata, hotarând sa lase fara caldura mii de craioveni.


Pentru a nu fi afectati multi locatari care achita la zi intretinerea, regia a decis intreruperea furnizarii apei calde si a caldurii pe scari de bloc.


Viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca au fost luati in calcul si locatarii fara restante la intretinere care vor fi afectati. „Stim ca ei nu sunt vinovati, dar nu mai puteam tolera datoriile de ordinul zecilor de miliarde care se acumulasera catre regie. Stiam ca vom ajunge in aceasta situatie si am decis ca actiunea de contorizare a blocurilor cu gigacalorimetre sa o terminam in acest an“, a spus Sorin Iordache.


Regia de Termoficare Craiova mai are de instalat, pâna in luna decembrie, 108 gigacalorimetre. Desi conducerea regiei a promis ca intreg orasul va fi contorizat pâna la inceperea sezonului rece, acest lucru nu a fost posibil. Instalarea gigacalorimetrelor ofera posibilitatea angajatilor regiei sa intrerupa furnizarea caldurii la nivelul scarilor de bloc.


Craiovenii au inceput sa plateasca


O parte dintre craiovenii care au ramas fara caldura si apa calda au vazut ca nu este de glumit si au decis sa plateasca din datorii. Din acest motiv, miercuri, Regia de Termoficare Craiova a inregistrat incasari de 1,6 miliarde de lei. Deoarece actiunea a fost, in sfârsit, perceputa de rau-platnici, conducerea regiei este decisa ca incepând de saptamâna viitoare sa introduca pe lista neagra inca 100 de scari de bloc, carora li se va opri furnizarea apei calde si caldurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII