19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Batrâna nu are dreptul la un insotitor


Pe adresa redactiei a sosit o scrisoare in care ni se aduce la cunostinta faptul ca in satul Mosna, comuna Brabova, locuieste octogenara Florica Mihailescu care sufera de incontinenta fiziologica, de Alzheimer, iar de doi ani are si un handicap locomotor. Femeia este de sase ani dependenta de prezenta unei persoane care s-o ajute, iar fiica sa a fost nevoita sa renunte la serviciu pentru a o ingriji. Suntem intrebati daca aceasta femeie are dreptul la insotitor, iar daca fiica sa poate primi indemnizatie de insotitor.


GdS: Ne-am interesat la Directia Judeteana de Munca si Solidaritate Sociala si am aflat ca Florica Mihailescu nu are dreptul la insotitor. De acest drept dispun persoanele care se pensioneaza pe caz de boala, iar daca in cazul Floricai Mihailescu handicapul a aparut dupa pensionare, femeia nu are acest drept, dupa cum nici fiica sa nu are dreptul de a primi indemnizatie de insotitor.


Veti primi aceeasi pensie


Pe adresa redactiei GdS a sosit o scrisoare de la Octavian Vânatoru, din Craiova, care ne spune ca prin decizia nr. 165.748/30.10.1995 i s-a acordat pensie pentru munca depusa, limita de vârsta si vechime integrala, iesind la pensie pe 1 februarie 1996. In conformitate cu legislatia in vigoare, s-a trecut la recalcularea pensiei, dar pâna in prezent nu a primit pensia recalculata si nici o instiintare in acest sens.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Casa de Pensii Dolj si am aflat ca pensia v-a fost recalculata inca din 9 august 2005 si ca decizia trebuia sa ajunga la dumneavoastra. In urma recalcularii, a rezultat o suma mai mica decât pensia pe care ati primit-o pâna acum. In concluzie, veti primi aceeasi pensie.


Tatal va reintra in drepturi incepând din decembrie


Leonica Dobre, din satul Smârdan, comuna Ciupercenii Noi, judetul Dolj, ne-a adus la cunostinta ca tatal sau, Ion Balescu, a fost pensionat ca nevazator. Totodata, acesta mai primea o pensie de CAP si, in urma decesului sotiei, o pensie de urmas. Dupa verificarea dosarelor i-a fost suspendata pensia de nevazator pentru ca nu avea dreptul la trei pensii. In urma unui demers la Casa de Pensii a fost intocmit alt dosar prin care a renuntat la pensia de urmas. Cu toate acestea, Leonica Dobre sustine ca tatal sau nu a mai primit nici un ban din luna februarie.


GdS: Am mers la Directia Judeteana de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, unde ni s-a spus ca intr-adevar tatal dumneavoastra nu avea dreptul la trei pensii. Incepând cu 1 mai i-a fost sistata indemnizatia, conform adresei 4409/A din 1 aprilie 2005, in care se comunica faptul ca Ion Balescu din Ciuperceni are debit pentru ca a avut doua pensii din sistemul de stat si pe cea de nevazator. Debitul se ridica la 24 de milioane, datorie adunata in perioada ianuarie 2004 – martie 2005. Retinerea banilor a inceput in luna mai si s-a incheiat in noiembrie, iar tatal dumneavoastra va reintra in drepturile de plata incepând cu luna decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS