16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoarecii au invadat primaria

Soarecii au invadat primaria

Functionarii publici din comuna Stefanesti isi desfasoara activitatea intr-o cladire dezafectata, plina de soareci. Cablurile calculatoarelor sunt roase, iar cele doua xeroxuri distruse de rozatoare nu se mai pot repara. Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Vâlcea spune ca nu are fonduri pentru a reface fostul sediu al primariei.


In urma cu aproape trei ani, sediul vechi al Primariei Stefanesti a intrat in renovari capitale, pentru ca era foarte degradat, iar angajatii nu aveau cum sa isi mai desfasoare activitatea. Chiar daca reabilitarea primariei a inceput de mult timp, lucrarea nu este nici pe jumatate finalizata. Din lipsa banilor, reparatiile au stagnat in 2004. Anul acesta lucrarile s-au reluat, pentru o perioada scurta, dar tot din lipsa fondurilor renovarea a fost sistata. Gheorghe Mitrache, primarul comunei Stefanesti, spune ca are nevoie de cel putin un miliard de lei pentru a termina reparatiile pe care le mai necesita cladirea primariei.


„Ni s-au promis bani de la Consiliul Judetean (CJ) Vâlcea, la inceputul anului, dar in urma inundatiilor fondurile au fost redistribuite in alte parti. Am fost de curând cu toti consilierii locali si am solicitat iar bani ca sa ne facem primaria. O sa ni se dea 700 de milioane de lei vechi in urma rectificarii de buget, dar problema e ca suma asta nu ne e de ajutor, pentru ca va asigura indemnizatiile consilierilor locali, care nu s-au platit decât pe cinci luni, si salariile noastre in octombrie, noiembrie si decembrie“, a precizat Gheorghe Mitrache.


Sediul fostei primarii avea doar trei incaperi, iar o data cu demararea lucrarilor de reparatie, constructia a fost extinsa cu doua camere, construite cu bani de la bugetul local.


Tavanul cade pe angajati


O data cu inceperea reparatiilor in primarie, angajatii s-au mutat alaturi de primar si de viceprimar intr-o cladire a caminului cultural, care are o vechime de peste 100 de ani. Imobilul nu a fost reparat niciodata si nici nu a fost renovat sau consolidat. Acoperisul este distrus, tâmplaria este putreda si ploua in incaperile in care isi desfasoara functionarii publici activitatea. „Zilele trecute ne-a cazut tavanul peste câteva calculatoare, noroc ca s-a prabusit noaptea. In alta camera plafonul este burdusit si o sa ne trezim cu el in cap. Nu avem bani pentru primaria noastra, iar pentru renovarea caminului nici atât“, a sustinut edilul. Gheorghe Mitrache a mentionat ca a reusit sa refaca doua sobe pentru a incalzi spatiile din camin in care isi desfasoara activitatea.


Pisicile au disparut, dar soarecii au ramas


Angajatii Primariei Stefanesti se plâng ca soarecii misuna prin toate birourile din caminul cultural.


„Am facut deratizari peste deratizari, dar de soareci tot nu am scapat. Chiar daca dotarea primariei era performanta, din cauza rozatoarelor, zilnic avem probleme cu calculatoarele pentru ca ne rod cablurile. Soarecii si-au facut cuiburi in cele doua xeroxuri si ni le-au stricat. Nu se mai pot repara si le-am dat afara. Ne-am adus pisicile de acasa ca sa scapam de rozatoare. Culmea e ca au disparut si acestea, iar soarecii rezista. Rozatoarele ies prin pardoseala sau vin in cladire pe sub usi“, a declarat Gheorghe Mitrache.


Primarul sustine ca nu doar in primarie exista rozatoare, ci aproape toti locuitorii au probleme din cauza soarecilor. „Comuna e asezata intr-o zona in care cerealele se fac foarte bine. Aproape fiecare localnic are in hambare depozitate cereale, iar soarecii se cuibaresc prin locuinte si supravietuiesc in ciuda numeroaselor deratizari“, a spus edilul comunei. Pentru ca in caminul cultural nu au incaput toti functionarii primariei, angajatii biroului care incaseaza taxele si impozitele au sediul intr-o incapere a dispensarului din localitate. Cladirea este la fel de veche ca si caminul cultural si nu a beneficiat niciodata de modernizari. Tot aici isi desfasoara activitatea si angajatii biroului financiar.


Consiliul judetean nu are atâtia bani


Ion Câlea, vicepresedintele CJ Vâlcea, a precizat ca incearca sa rezolve de mult timp problema sediului Primariei Stefanesti. „Incercam sa ii sprijinim cât putem, dar nu avem nici noi atâtia bani. Am aprobat in sedinta ordinara a CJ Vâlcea 300 de milioane de lei vechi, suma cu care sa mai continue lucrarile de reabilitare a primariei. Ca sa termine sediul au nevoie de fonduri multe, iar acum nu avem de unde sa le dam mai mult. O sa le mai dam bani si pe viitor“, a spus Ion Câlea. Vicepresedintele CJ Vâlcea afirma ca s-a facut si o rectificare de buget, iar saptamâna viitoare Primaria Stefanesti va primi alti bani pentru asigurarea salariilor angajatilor si a indemnizatiilor consilierilor locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS