16.2 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPostul Craciunului

Postul Craciunului

Perioada cuprinsa intre 15 noiembrie si 24 decembrie este foarte importanta pentru crestin-ortodocsi, pentru ca ea desemneaza Postul Craciunului. Daca 14 noiembrie cade miercurea sau vinerea, postul incepe din acea zi.


Postul reprezinta infrânarea de la unele alimente, grasimi de origine animala, lapte, brânza si oua, pentru curatarea sufleteasca. Aceasta abtinere alimentara trebuie completata neaparat cu rugaciune si fapte bune.


Postul isi are originea in porunca divina data de Dumnezeu in Gradina din Eden, când i-a poruncit lui Adam sa nu manânce din fructul oprit. Alte exemple de post vin din Biblie. In Vechiul Testament, Moise posteste 40 de zile inaintea primirii celor zece porunci, Decalogul, pe Muntele Sinai. „Postul Craciunului simbolizeaza chiar postul de sase saptamâni tinut de Moise“, a spus preotul Razvan Tismonariu, vicar administrator al Arhiepiscopiei Craiovei. In Noul Testament, dupa ce a primit botezul in apele râului Iordan, Mântuitorul s-a retras in pustiul Carantania si a postit 40 de zile inainte de a-si incepe activitatea Sa de trimis al lui Dumnezeu.


Un post mai blând decât al Pastelui


Postul Craciunului nu este la fel de aspru ca Postul Pastelui, care este mai lung cu o saptamâna, cunoscuta de toti crestinii ca Saptamâna Mare. Totodata, in postul Craciunului sunt mai multe dezlegari, la peste, untdelemn si vin. In aceasta perioada sunt si sarbatori, 21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, cel care ne-a crestinat pe noi românii, 6 decembrie – Sfântul Nicolae. Chiar daca sarbatorile cad miercurea sau vinerea, se da dezlegare la peste. Aceasta dezlegare este in fiecare sâmbata si duminica a postului, mai putin cele din prima si ultima saptamâna.


Rugaciunile care se fac in aceasta perioada, fie in particular, fie in biserica, trebuie sa fie mai multe si mai profunde. Crestinul trebuie sa mearga la biserica nu numai la Sfânta Liturghie din zilele de duminica, dar si in celelalte zile ale saptamânii, mai ales miercurea si vinerea la slujba acatistelor si la Taina Sfântului Maslu.


Dezlegari pentru persoanele cu probleme


Un capitol care trebuie sa intregeasca postul este cel al faptelor bune. „Avem mare nevoie de iertare, eventualele vrasmasii asezate in interior trebuie stinse pe parcursul acestei perioade“, a mai spus parintele vicar Tismonariu. Nu trebuie uitata nici faptele de milostenie. „Trebuie sa facem multa milostenie, este foarte importanta si trebuie facuta mai ales in partea de final a postului când, de altfel, sunt organizate foarte multe actiuni de caritate organizate nu numai de biserica, dar si de foarte multe institutii de caritate“, a afirmat parintele.


Postul trebuie tinut inca de la vârsta de sapte-opt ani, dar sunt unele cazuri, copii, batrâni si bolnavi, când, cu binecuvântarea parintelui duhovnic, se pot rândui unele dezlegari. Postul inceteaza pe 25 decembrie dupa Sfânta Liturghie a Nasterii Domnului, când familia se reuneste in jurul mesei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS