22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJaf in carierele de carbune - haos in transporturile de marfuri

Jaf in carierele de carbune – haos in transporturile de marfuri

Jafurile din carierele de carbune de pe teritoriul judetului Gorj s-au inmultit o data cu inceperea sezonului rece, zeci de tone de lignit fiind returnate saptamânal la exploatarile miniere de unde au fost sustrase.


Politistii gorjeni intocmesc saptamâna de saptamâna dosare penale pentru furt de carbune si de lemne. Numai in ultimele 30 de zile au fost deschise peste 20 de dosare cetatenilor din judet prinsi la furat cu roaba, caruta sau chiar cu autocamioanele. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Gorj, zeci de tone de carbune sunt sustrase saptamânal din depozitele Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), respectiv din carierele detinute de Complexurile Energetice Rovinari si Turceni. Situatia este cu atât mai ingrijoratoare cu cât apropierea iernii a condus la o adevarata „explozie“ a ofertelor pe piata lignitului care se vinde, la liber, prin comune sau poate fi comandat cu camionul. Mai exista si cazuri in care traficantii de carbune trec si prin filtrele politistilor, iar „afacerea“ pica, insa nu si traficul de carbune, intrucât o parte dintre cei care s-au apucat de comert ilegal cu lignit sunt angajati ai exploatarilor miniere de care ar trebui sa aiba grija sa nu fie praduite de hoti. Furturi importante de carbune s-au produs la Cariera Lupoaia din Motru, ultimul dosar penal intocmit de politisti fiind pentru un maistru angajat la unitatea amintita. Este vorba de Constantin Stoichita, de 54 de ani, din Motru, care a sustras din Cariera Lupoaia, cu ajutorul unui camion, 15,6 tone de carbune, in valoare de 997 RON. Lignitul, care urma sa fie vândut, a fost returnat societatii pagubite, iar maistrul este cercetat pentru furt calificat.


Tranzitia de la caruta la autocamion


Numai la sfârsitul saptamânii trecute, pe 11 si 12 noiembrie, politistii gorjeni au reusit sa captureze mai multe camioane cu lemne si carbune. In urma filtrelor organizate pe drumurile judetene si nationale, noua conducatori auto s-au ales cu dosare penale pentru nerespectarea regimului transporturilor rutiere de marfuri. Sapte dintre autocamioane transportau lemne, iar soferii nu au putut prezenta licente de transport si de executie. De asemenea, doi conducatori auto din Rovinari s-au ales cu dosar penal, fiind prinsi cu doua camioane in care se aflau 26 de tone de carbune. In plus, politistii din Rovinari au retinut si ei un camion cu 12 tone de carbune care fusese sustras de la Exploatarea Miniera de Cariere Rosia. Lignitul a fost confiscat si predat unitatii pagubite, iar soferul s-a ales cu dosar penal. Potrivit comisarului Matei Salvador Viorel Caragea, adjunctul comandantului Politiei Gorj, alte doua camioane pline cu zeci de tone de lignit sustras din Farcasesti au fost oprite in cursul zilei de ieri de politie. „Au mai fost retinute doua autocamioane tot cu lignit. Se indreptau catre sudul judetului. De regula, carbunele este sustras din cariere, apoi incarcat in camioane, dupa care transportat in locurile unde exista comenzi si cerere. In general, nu exista documente de provenienta a marfii, licente de transport si licente de executie“, a afirmat comisarul Viorel Caragea.


De precizat ca, daca in urma cu patru-cinci ani traficantii de carbune mizau mai mult pe roaba si pe carute, in prezent si-au facut aparitia adevaratii profesionisti in materie de comert ilegal cu lignit. Acestia au ajuns proprietari de autocamioane. In ceea ce priveste traficul cu lemne, ultima gaselnita in materie este trecerea in actele de provenienta a marfii metri steri, in loc de metri cubi, soferii mizând pe greutatea cu care anumiti politisti pot face transformarea dintr-o unitate de masura in alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS