25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva generala „intrerupta“ de ore

Greva generala „intrerupta“ de ore

Majoritatea dascalilor doljeni nu au intrat nici ieri, in a treia zi de greva, la ore. Exemplul acestora insa nu a fost urmat de o parte din colegii de breasla, care au preferat sa-si desfasoare orele in loc sa participe la o greva ale carei consecinte ar fi, in opinia lor, salarii mai mici si ore suplimentare de lucru neplatite pentru recuperarea materiei pierdute.


Greva generala a cadrelor didactice din invatamântul doljean a continuat si ieri, in cea de-a treia zi, insa cu mici „intreruperi“ de ore desfasurate pe la unele scoli. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), in judet sunt unitati de invatamânt, ce e drept, putine la numar, in care cursurile au fost facute de cadrele didactice ca si cum nu ar fi existat nici urma de protest sindical. „Chiar daca am monitorizat permanent greva, nu putem avea date de ultima ora privind profesorii care nu s-au declarat de acord cu greva. Tot ceea ce va putem spune este ca, in proportie de 90%, cadrele didactice sunt in greva. Diferenta de 10% este formata de cei care au refuzat din motive intemeiate sa semneze referendumul de greva, cât si de oamenii care nu sunt membri de sindicat“, a precizat Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj.


La gradinite, camine, scoli speciale si licee vocationale se fac ore!


Reprezentantii ISJ Dolj sustin ca atât in invatamântul prescolar – gradinitele cu program prelungit si caminele -, in invatamântul special – Scolile Sfântul Mina si Sfântul Vasile si Centrul Scolar pentru surzi -, cât si in cel vocational sau cu program sportiv – Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu“ din Craiova, in toate zilele de greva de pâna acum s-au desfasurat activitati de supraveghere, nicidecum activitati scolar-educative. Ba mai mult, „pe parinti nu i-a retinut nimeni sa nu ii duca pe copii la unitatile prescolare si scolare amintite“.


Exceptii de la regula …


Pentru a ne convinge ca programul de greva este respectat de dascali, am facut o scurta incursiune prin câteva scoli din Craiova. Desi s-au declarat solidari cu grevistii, o parte a dascalilor doljeni au facut ore. „Si decât sa ne chinuim mai târziu când va urma recuperarea materiei, mai bine o facem acum“, a spus profesoara Cornelia Zaharia de la Grupul Scolar Industrial Alimentar „Ilie Murgulescu“. Curiozitatea ne-a impins sa vedem câti copii sunt prezenti la ora profesoarei Zaharia. N-a fost nevoie sa-i numaram, clasa era plina. „Elevii au venit normal la ore. Chiar daca eu am semnat pentru greva, nu pot sa stau degeaba. Copiii au nevoie de aceasta materie ca sa fie acumulata. Când va urma recuperarea materiei, vom lucra si atunci. Orele suplimentare nu fac nimanui rau. Colegii ma privesc cu ura, sunt chiar revoltati pe mine si ma considera de moda veche. Precum dinozaurii, pe cale de disparitie“, a conchis Cornelia Zaharia.


Unii dascali se simt manipulati


In situatia ei erau si câteva invatatoare. „Nu fac parte din nici un sindicat. 6% din PIB este o absurditate, un lucru imposibil pe care il vor dascalii. Asa ceva nu vom primi niciodata. Motiv pentru care mi-am asumat riscul si am chemat personal elevii la scoala“, a spus Mihaela Badea. O parere asemanatoare avea si colega acesteia, Antoaneta Cocos: „Am deja o experienta neplacuta. Ma simt manipulata de liderii de sindicat si cred ca ar fi trebuit ca ei sa isi asume responsabilitatile. Nu suntem marionetele liderilor de sindicat. Are rost?“.


Si in timp ce dascalii doljeni nu se pot pune de acord cu programul de greva, elevii s-au decis. Intr-un numar destul de mare, ei au luat cu asalt terenurile de fotbal pentru a bate mingea sau barurile pentru a-si mai omori din timpul liber. „E supermarfa ca e greva!“, a spus o adolescenta care se indrepta catre cofetaria „Amandina“. La alte unitati de invatamânt din Craiova – Grupul Scolar Industrial „George Bibescu“, Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“, Scoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“, Scoala nr.12 „Decebal“ – cadrele didactice asteptau cuminti in cancelarie rezultatele negocierilor liderilor de sindicat cu guvernantii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU