19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitarii, spargatori de greva

Universitarii, spargatori de greva

In prima zi de greva din invatamint, cea mai ampla actiune de protest a dascalimii românesti de pina acum, angajatii din preuniversitar s-au tinut de cuvint si nu s-au prezentat la ore. Nu la fel au facut universitarii din centrele slatinene.


Universitarii din Olt nu au facut greva


In vreme ce Colegiul National „Ion Minulescu“ a ramas, ieri, inchis de la prima ora, doar comitetul de greva si liderul de sindicat Eduard Buzdugan fiind prezenti in scoala, in centrul universitar din curtea liceului nu s-a facut greva.


La ore au intrat doua profesoare, venite la prima ora de la Pitesti, care au tinut cursuri pentru studentii de anul intii de la Facultatea de stiinte ale educatiei a Universitatii din Pitesti.


Administratorul si secretara centrului au spus ca, din cite cunosc, cadrele Universitatii din Pitesti nu sint afiliate la vreo organizatie sindicala si ca la Slatina nu se face greva.


La centrul de la Minulescu, 28 de cadre didactice predau numai pentru cei 237 de studenti la zi de la stiintele educatiei. Tot la zi mai urmeaza cursuri 37 de studenti care isi continua studiile la litere, 22 de studenti – ultima generatie – la colegiul de informatica de pe linga Facultatea de matematica si informatica si 30 de masteranzi ai Facultatii de stiinte juridice, economice si administrative, toate ale Universitatii din Pitesti.


Daca la centrul Universitatii din Pitesti de la Minulescu nu s-a facut greva, la centrul pentru invatamint la distanta (ID) al Academiei de Stiinte Economice (ASE) din Bucuresti de la Colegiul Economic „P. S. Aurelian“ angajatii nu stiau daca sint in greva. „Nu am primit nici o hirtie, nu ne-a anuntat nimeni nimic. Nu stiu daca sintem in greva sau nu“, a declarat ieri secretara, singura prezenta, de altfel, in institutie.


La centrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti de la Colegiul Agricol ?Carol I?, directorul Gheorghe Stan a declarat ca unitatea este in greva. El s-a contrazis imediat, spunind ca 45 de studenti de anul intii de la botanica si fiziologie au plecat de dimineata, cu autocarul, la Bucuresti, „sa ia contact cu facultatea“. „De miine facem greva, profesorii intra la ore si fac prezenta“, a declarat, ieri, Gheorghe Stan.


Presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Olt, Ionel Barbu, s-a aratat surprins ca universitarii din judet nu au participat la greva. El a declarat ca, dupa cunostinta sa, profesorii de la Universitatea din Pitesti sint afiliati la Federatia „Alma Mater“.


Liderul oltean din preuniversitar a spus ca toate unitatile in care SIP Olt are membri, peste 95% din totalul de 589, sint in greva pe termen nedeterminat. Fata de spargatorii de greva din invatamintul universitar din Slatina, Barbu si-a exprimat nemultumirea ironizindu-i: „probabil ca dumnealor sint multumiti de starea financiara a invatamintului“.


„Piticii“ au fost primiti in gradinite si crese


Educatoarele, supraveghetoarele, bucataresele, intreg personalul din gradinitele cu program prelungit au avut un program special de greva. Cum greva a intervenit dupa minivacanta de o saptamina a celor mici, iar o buna parte a parintilor n-a stiut exact ce se intimpla, copiii au fost primiti la grupe. Directorul Gradinitei cu Program Prelungit nr. 2 din Slatina – Sabina Raicea, a declarat ca nu se putea inchide caminul pur si simplu, asa ca ieri, in zi de greva, au venit la camin 130 de elevi din cei peste 150 care frecventeaza intr-o zi obisnuita gradinita. „Parintii au venit cu ei de mina si s-au uitat, asa, in ochii nostri… I-am primit, ne-am urmat programul, chiar daca educatoarele nu au desfasurat activitati educative“, a spus Raicea. Copiii au mincat dimineata si la prinz, si-au urmat si programul de somn, si, foarte probabil, asa se va intimpla si in zilele urmatoare, o schimbare radicala de atitudine din partea salariatilor creselor dind, altfel, peste cap programul parintilor.


Pe holurile institutiei se puteau vedea, cu toate acestea, mai multe anunturi de greva, postate acolo de membrii Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar Olt, adica aproape intreg personalul.


Laptele si cornul – la depozit


Firma cistigatoare pentru „Lapte si corn“ si-a trimis, chiar si ieri, produsele pe care s-a angajat sa le livreze zilnic, numai ca in fiecare scoala administratorii s-au vazut nevoiti sa le depoziteze in incaperile amenajate special inca de la inceputul programului guvernamental.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS