12.6 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRobert, inima de copil - scriitor la 12 ani

Robert, inima de copil – scriitor la 12 ani

Despre copiii geniali ai Baniei nu foarte multa lume se inghesuie sa vorbeasca. Elevii cu performante olimpice, cotati ca geniali, nu au intotdeauna norocul sa fie sprijiniti de institutia de invatamânt unde au fost descoperiti. Singurele lor sanse de afirmare ramân pregatirea indelungata in particular, munca asidua si investitiile facute de parinti.


Sacrificii peste sacrificii, pregatire intensa, munca pe rupte si timp liber redus la minim este tot ceea ce il asteapta pe un copil dotat, care are inclinatii si valente spre performanta. Si, indiferent de domeniul pe care tânarul il abordeaza, el trebuie sa investeasca in mod egal pasiune si rabdare. Un astfel de copil talentat – descoperit anul trecut la Scoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“ din Craiova, dar promovat abia anul acesta de catre institutia de invatamânt la care invata in prezent – este Robert Marian Nanu, elev in clasa a V-a C, profil engleza intensiv, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Banie.


Din cele spuse de dascalii sai, Robert este un copil cu inclinatii deosebite spre literatura, care s-a facut remarcat cu usurinta. „Mi-am dat seama de calitatile acestui copil inca de la primele ore de limba si literatura româna. Este un copil care poate sa se exprime cu usurinta atit in scris, cit si oral. De-a lungul experientei mele la catedra am intâlnit fel de fel de cazuri, dar talentul acestui copil de a compune si de a scrie povesti este de-a dreptul uluitor“, a spus Maria Cismaru, profesoara de limba româna la CN „Fratii Buzesti“. De aceeasi parere cu profesoara este si dirigintele clasei, profesorul de matematica Ion Patrascu, care a precizat ca Robert este un copil care merita toata atentia si in care trebuie investit.


„Cuore, inima de copil“ – impulsul


Pentru a afla mai multe despre micutul „scriitor“ craiovean, despre care dascalii lui au vorbit atât de frumos, i-am facut o scurta vizita lui si familiei sale. L-am gasit pe Robert in fata calculatorului, scriind o noua poveste, si nu in fata blocului, la joaca, asa cum ne-am fi asteptat de la un copil de nici 12 ani. Ne-a privit cu simpatie, ne-a rugat sa luam loc alaturi de el si ne-a poftit sa citim o parte din povestirile sale, unele mai interesante decât altele. „Ciresul“, „Bradul“, „Cenrad“, „Revolta slujitorilor“ etc. sunt doar citeva dintre creatiile unui copil de 11 ani si jumatate, scrieri care pot fi cu usurinta confundate cu ale unui scriitor consacrat. L-am intrebat cum i-a venit ideea de a scrie si ce anume l-a impulsionat. Sigur pe el, Robert ne-a raspuns: „M-am gândit ca si eu pot. Daca altii au putut, eu de ce sa nu incerc?“. Iar, pentru a ne lamuri pe deplin, copilul a inventat pe loc o pilda: „Nu cei bogati sunt cei mai destepti. Si cei saraci au minte!“.


Pasiune si delectare


Despre pasiunea micutului de a scrie am stat de vorba si cu mama lui, Iuliana Nanu, o femeie obisnuita, devotata meseriei de asistent medical. „Nimeni din familia noastra nu a demonstrat pâna acum ca ar avea acest talent. La el este innascut. Talentul de a scrie povesti, ce e drept, pentru cei de-o vârsta cu el, nu cred sa-l fi mostenit de la noi, parintii lui. Eu pot sa spun ca in anii de scoala m-a preocupat mai mult matematica, nu româna. Si pe noi ne-a mirat atunci când profesoara de româna ne-a vorbit despre ceea ce poate copilul nostru“, a precizat mama micutului. De asemenea, Iuliana Nanu nu a uitat sa ne spuna ca „pasiunea“ lui Robert pentru literatura si automat pentru scris a crescut o data cu citirea operei „Cuore, inima de copil“ de Edmondo de Amicis, carte care se pare ca l-a impulsionat in scrierile sale.


Intrebat fiind daca mai are timp si pentru alte activitati specifice vârstei sale, Robert ne-a raspuns ca ceea ce face el este o delectare. „Bineinteles ca imi fac timp si pentru a juca un meci de fotbal sau de baschet cu prietenii mei de la bloc. Dar, trebuie sa recunosc ca mai mult imi place sa stau la calculator si sa-mi astern ideile pe hârtie“, a explicat baiatul.


Promisiuni si palmares


Provenind dintr-o familie obisnuita, cu parinti prinsi permanent in activitatile zilnice, Robert isi petrece majoritatea timpului liber in fata calculatorului, scriind povesti si povestiri.


Cu un palmares destul de bogat pentru un pusti de 12 ani, copilul ne-a povestit ca a participat in clasele I-IV la multe concursuri si competitii scolare (Winners, Cangurul), la care a obtinut diplome si premii. Iar pentru ca a reusit sa atraga atentia dascalilor sai, conducerea Colegiului National „Fratii Buzesti“ a spus ca toate lucrarile copilului vor fi publicate in revista scolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII