12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva generala, doar pentru profesorii de la oras

Greva generala, doar pentru profesorii de la oras

Prima zi de greva generala a fost confuza pentru cadrele didactice din Vâlcea. Pentru ca au fost in vacanta, multi dintre invatatori nu au semnat in timp util tabelele pentru declansarea conflictului de munca, asa ca ieri s-au prezentat la cursuri ca intr-o zi normala. De teama ca nu isi vor mai primi salariile, mai mult de 90 la suta dintre profesorii din mediul rural nu au intrat in greva.


Buimaceala


Ieri-dimineata, confuzie mare in scolile din Vâlcea. Profesorii au aflat ca este greva, dar nu stiau ce sa faca: sa stea acasa sau sa mearga la scoala. Cum unii nu semnasera tabele pentru participarea la greva au ales cea de-a doua varianta si au venit la cursuri. La fel si multi dintre elevi. Confuzia care a pus stapânire pe dascali si elevi s-a risipit totusi repede. Elevii au plecat prin baruri, iar profesorii au intrat in sedinte sa hotarasca actiunile viitoare. Invatatorii si educatorii au preferat sa ramâna in sali cu copiii pentru a-i supraveghea, dar in jurul prânzului majoritatea unitatilor scolare din orase erau goale. „Educatorii au stat cu copiii care au venit la gradinita. Parintii au un program si nu pot fi incurcati. La fel si la clasele I-IV. In general, invatatorii au ramas cu elevii chiar daca nu au desfasurat activitate didactica“, a spus Mihai Moldoveanu, inspector scolar general. La Scoala nr. 13 si la Scoala nr. 10 din Râmnic, activitatea didactica s-a desfasurat normal. De astazi insa, si aceste doua unitati scolare vor fi in greva.


Uniti pâna la salariu


Conform monitorizarii efectuate de inspectorii scolari ieri in jurul prinzului, in mai mult de zece la suta din scolile din mediul urban si in peste 90 la suta din cele din mediul rural profesorii nu erau in greva. Nici cei de la sindicate nu aveau o statistica mai buna. „In cele doua municipii, Râmnic si Dragasani, si in orasele Horezu, Calimanesti, Govora, Olanesti este greva… Avem pâna acum si zece localitati din mediul rural“, a declarat Lucian Marinescu, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamânt Vâlcea. Multe dintre cadrele didactice din mediul rural au preferat sa nu semneze listele pentru greva de teama sa nu-si piarda salariile, altii habar nu aveau de greva. „Facem degeaba greva!… Ne alegem doar cu salarii mai mici, acum, de sarbatori. Au mai fost situatii când liderii au cazut la pace cu guvernantii, iar noi am ramas cu zilele de lucru taiate“, a declarat A.D., profesor de chimie.


„Deocamdata este greva si aceasta va continua!“


Scolile vor ramâne inchise si astazi, profesorii fiind hotarâti sa nu renunte la greva. Protestul ar putea fi totusi oprit mâine, daca sindicatele vor accepta propunerea de a intra la ore in momentul inceperii negocierilor cu executivul. „Protestele vor continua si astazi. Vom vedea daca miercuri (mâine – n.r.), pe parcursul discutiilor cu reprezentantii guvernului vom intrerupe sau nu greva… Deocamdata este greva si aceasta va continua“, a mai precizat Lucian Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII