12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCocteil de traditie si cultura

Cocteil de traditie si cultura

Cantina Colegiului National „Elena Cuza“ a gazduit duminica, incepând cu ora 17.00, Global Village, eveniment ce si-a propus sa aduca la cunostinta celor prezenti cultura, traditiile si obiceiurile românilor, ale grecilor si americanilor.


Filiala craioveana a organizatiei studentesti AIESEC, impreuna cu câteva licee craiovene, a incercat sa dea raspunsuri la aceste intrebari intr-o atmosfera cât mai destinsa. Evenimentul a fost deschis de Kylie si Mattew, doi americani care le-au dezvaluit celor prezenti câteva dintre traditiile si simbolurile tarii lor. Kylie a vorbit despre Chicago, orasul ei natal, iar Mattew despre Pennsylvania, regiunea in care locuieste. Apoi, Comunitatea Elena din Craiova le-a facut o surpriza atât publicului, cât si organizatorilor, incântându-i cu un colaj de dansuri grecesti.


„Nici noi nu am stiut de initiativa comunitatii elene, ne-au anuntat cu putin inainte de inceperea spectacolului, dar cred ca toata lumea a fost placut surprinsa“, a spus Alin Mechenici, membru AIESEC.


Specific românesc


Nici cultura si traditiile românesti nu au fost uitate. Dupa introducerea in universul american si grecesc a urmat o prezentare a specificului nostru national, iar grupul de elevi ai Colegiului National „Fratii Buzesti“ „Vox Voris“ a incântat auzul celor prezenti cu câteva cântece populare românesti. Si pentru ca folclorul a reprezentat dintotdeauna o sursa inepuizabila de inspiratie, Casa de Moda „Ilinca“ a prezentat o colectie de haine cu motive traditionale. Creatoarea craioveana a demonstrat ca portul traditional nu a fost dat uitarii, ci este din nou apreciat si in rândul adolescentilor. La finalul prezentarii, publicul a fost invitat sa deguste produse traditionale românesti si americane. Elevi de la Colegiul National „Elena Cuza“, Colegiul National „Gheorghe Chitu“, Liceul Teoretic „Henri Coanda“, Grupul Scolar „Traian Vuia“ si Grupul Scolar CFR, precum si reprezentantii AIESEC au realizat câte o masa cu bucate traditionale românesti.


Alivenci vs. sandvisuri cu unt de arahide


Daca la masa americanilor se gaseau sandvisuri cu unt de arahide, jeleu si salata de spanac, oferta gazdelor a fost mult mai generoasa: de la mamaliguta cu brânza, sarmale, zacusca, dulceata si pâna la dovleac copt sau prajituri. „Cel mai mare succes l-au avut alivencile“, a precizat o eleva a Colegiului National „Elena Cuza“. Si pentru ca scopul evenimentului a fost acela de a prezenta obiceiuri din fiecare tara, elevii Colegiului „Gheorghe Chitu“ au pus pe masa si o amenda primita pentru ca unul dintre tineri mersese deghizat in femeie pe strada. „Global Village face parte dintr-un proiect mai amplu al AIESEC numit E.U. Citizenship. In cadrul acestui program am adus in Craiova doua profesoare din America si doua din Grecia, care predau la unele licee din localitate. In cadrul evenimentului din aceasta seara am vrut sa le cream tinerilor posibilitatea de a afla mai multe atât despre cultura altor tari, cât si despre propriile traditii“, a spus Iulia Mitran, vicepresedinta filialei craiovene a AIESEC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS