5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInvatamântul doljean, paralizat de greva generala

Invatamântul doljean, paralizat de greva generala

Aproximativ 20% dintre dascali dezaproba greva, pentru ca incetarea activitatii didactice le va aduce in casa, in pragul sarbatorilor de iarna, salarii mai mici. Cei mai indignati de actiunea oamenilor de la catedra sunt parintii ai caror copii ar putea fi lipsiti pentru nu se stie câta vreme de educatia scolara necesara.


Cei peste 11.000 de dascali din invatamântul doljean preuniversitar si universitar vor intra de azi in greva generala alaturi de colegii lor din intreaga tara. Sustinuta pe o perioada nelimitata, greva va fi suspendata, dupa cum spun liderii de sindicat, abia atunci când oamenii de la catedra vor fi luati in seama de guvernanti, iar revendicarile lor vor fi solutionate. Mai mult, aceasta forma de protest reprezinta singura solutie pentru a obtine un ban in plus la salariu. Insa, ca si in alte dati, o parte a celor care vor protesta nu sunt prea incântati de faptul ca s-a ajuns aici. Ei spun ca vor ramâne doar cu protestul, fara sa obtina nimic. „Desi acum nu mai putem da inapoi, nu toti suntem de acord cu greva generala. Numai la gândul ca incetarea activitatii noastre ne va aduce luna viitoare doar câteva zile taiate de pe statul de plata, tocmai in prag de sarbatori, ne apuca groaza. Dar ce sa facem? Noi suntem putini. Asta e viata, minoritatea se supune majoritatii“, a spus Cincu Mihai, profesor de fizica.


Pauza dubla, munca pe masura


De aceeasi parere au fost si alti dascali care au spus ca o greva desfasurata pe termen nedefinit atrage dupa sine si o activitate dubla depusa pentru recuperarea orelor pierdute, atât de oamenii de la catedra, cât si de elevii care acum se bucura inconstient pentru o „pauza mai lunga“. „Ceea ce elevii nu constientizeaza, ca de altfel si o parte a colegilor nostri, este faptul ca la finele acestei greve toti vom avea de recuperat timpul pierdut. Hai sa fim cinstiti, nu facem nimic decât sa pierdem vremea! Vom fi si f… si cu banii luati!“, a comentat indignat un alt profesor, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Acesta a adaugat ca dupa bucuria elevilor de a lipsi motivat de la cursuri urmeaza recuperarea materiei, lucru care nu a fost spus inca de dascali. „Exista doua variante de a recupera materia pierduta. Recuperam din mers, sub forma unei materii-conglomerat sau ii chemam pe elevi la scoala sâmbata“, a spus acelasi cadru didactic.


Sistem educational intors pe dos


Si in rândurile elevilor parerile sunt impartite: „Pai ce, noi i-am pus sa intre in greva? Ce vina avem noi?“, au spus ieri mai multi elevi când a venit vorba de recuperarea materiei dupa greva. Bulversati de actiunea de protest a dascalilor, cât si de ceea ce vor face la finele grevei sunt aproximativ 114.886 de copii si elevi doljeni din toate formele de invatamânt (prescolar -gradinite si camine, scolar – primar, gimnazial si liceal).


Un pic mai linistiti stau prichindeii care merg la gradinitele cu program prelungit cu statut de camin, scolarii din invatamântul special, aproximativ 117 elevi din clasele I-IV, 191 elevi din clasele V-VIII, 101 elevi din clasele IX-XII si cei din liceele cu profil sportiv. Explicatia fiind urmatoarea: „Suntem alaturi de colegii nostri doar cu gândul. Teoretic, noi nu putem intra in greva. Invatamântul prescolar – caminele cu program prelungit si scolile speciale nu pot face greva. Indiferent de ce se intâmpla in sistem, prioritari sunt copiii. O intrerupere a activitatii este in detrimentul lor, al parintilor, cât si al nostru“, a spus profesorul Danut Anghel. De altfel, si alti dascali luminati la minte au spus ca aceasta actiune nu este favorabila nici pentru elevi. Pentru ca materia si asa stufoasa va fi dubla la final. O pauza foarte mare, posibil chiar si doua saptamâni, i-ar aglomera dupa aceea pe scolari si mai mult. Si când vine vorba de pregatirea pentru concursuri nationale, asemenea evenimente nu pot decât sa-i afecteze.


Au scapat de efortul de a veni la scoala


Posibilitatea de a intra mai devreme intr-o „vacanta neplanificata“ este primita de unii elevi cu entuziasm si cu bratele deschise. Gândul ca nu mai trebuie sa chiuleasca de la unele materii pe care nu le prea au la suflet ii bucura. „Mai bine de asa nici ca se putea. E grozav ca e greva! Nu mai trebuie sa chiulesc sau sa ma prefac bolnava“, a spus ieri Cosmina Bolea, eleva in clasa a IX-a la Grupul Scolar „Traian Demetrescu“ din Craiova. Dar, daca la prima vedere ei râd si se bucura, colegii lor mai mari, din clasele terminale, constientizeaza ca greva le va crea si unele neplaceri.


„Vom fi alaturi de profesorii nostri. E dreptul lor sa lupte pentru ceea ce merita. Insa ar fi bine sa li se si rezolve ceea ce vor. Cert este ca o astfel de actiune de protest noua nu ne face deloc bine. Pentru noi inseamna mai multa munca“, a opinat Gabriel Cica, elev in clasa a XII-a.


In asentimentul colegului sau s-a aratat a fi si eleva Mihaela Neagu care a spus ca ideal ar fi ca protestul sa se termine cât mai repede posibil, pentru ca „saptamâna viitoare intram in practica si iar mai pierdem din materie“.


Nemultumiti de protestul dascalilor s-au declarat si o parte dintre parintii elevilor. Pentru acestia, prioritare sunt activitatile educationale, materia pe care o au de parcurs elevii la scoala si apoi finantele. „Nu inteleg ce mai vor. Dupa ce ca stau patru, hai cinci ore pe zi la scoala, mai vor si bani. Vacantele nu le mai pun la socoteala? Alti salariati poate nu si-au luat concediu de ani de zile… In calitate de parinte, nu pot fi de acord si gata, pentru mine nu e bine!“, a spus Cristina Gheorghe. Aceasta a mai afirmat ca daca dascalii din invatamântul preuniversitar mai au o scuza, pe cei din universitar nu-i poate intelege nici atât.


„Solidaritate“ din umbra


Si de data aceasta, studentii se declara alaturi de cadrele didactice, chiar daca in taberele lor lucrurile nu sunt prea limpezi. Direct afectati de greva generala sunt aceia de pe locurile cu taxa, studenti care considera ca acum vor plati de fapt cursuri pe care nu le fac. Ei considera ca oricum ar fi nu e bine. Deoarece cursurile se vor pierde, iar recuperarea acestora va fi pur teoretica. Unii doresc sa-si vada de treaba, fara incercari de astfel de actiuni temerare pe care ei le considera fara prea multi sorti de izbânda. Altii spun ca, indiferent de ce se va intâmpla, nimeni nu-i obliga sa vina la facultate la toate cursurile. Iar ca o garantie, studentii au spus ca se vor solidariza cu dascalii, din umbra. Adica vor ramâne acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII