15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 1.000 de ortaci din Oltenia au protestat la Baia Mare

Peste 1.000 de ortaci din Oltenia au protestat la Baia Mare

• In timp ce ortacii isi strigau revendicarile in strada, liderul Centralei Nationale Miniere din România, Marin Condescu, se afla la Mioveni, pentru a urmari partida de fotbal FC Arges – Pandurii Tirgu Jiu • Potrivit lui Viorel Temelescu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, la mitingul de la Baia Mare au participat aproape 6.000 de ortaci din tara • Minerii olteni nu vor avea probleme cu ziua de munca pierduta, intrucit in contractul colectiv de munca este prevazuta o zi libera pentru desfasurarea de actiuni sindicale


Peste 1.000 de mineri din cadrul exploatarilor miniere din Oltenia au participat ieri la Baia Mare, la un miting de protest organizat de Centrala Nationala Miniera (CNM) din România. Ortacii au plecat din Gorj in jurul orei 04.00, cu 22 de autobuze.


La Baia Mare au fost prezenti angajati ai Complexurilor Energetice din Rovinari si Turceni, precum si din cadrul Exploatarii Miniere de la Motru. De asemenea, citeva autobuze au fost trimise si de la minele din Berbesti, Vilcea.


Actiunea sindicala a inceput in jurul orei 13.00 cu un mars de protest pe strazile orasului si a continuat cu un miting in fata Institutiei Prefectului, precum si cu o intilnire a liderilor protestatarilor, la Casa de Cultura a Sindicatelor.


Potrivit lui Viorel Temelescu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), cel care a condus grupul de mineri olteni, sindicatele au asigurat atit transportul, cit si masa celor 1.000 de persoane care au facut deplasarea la Baia Mare.


In plus, ortacii nici nu vor avea probleme cu pontarea, intrucit in contractul colectiv de munca este prevazuta o zi in care pot avea loc actiuni sindicale.


Fotbalul, mai tare ca greva


Sindicatele din minerit sint nemultumite in principal de politica guvernamentala, in ceea ce priveste acest sector, si solicita ca restructurarea industriei miniere sa fie facuta in cadrul unei strategii nationale si prin lege. De asemenea, disponibilizarea minerilor sa fie realizata numai in conditiile existentei unor alternative economice si a locurilor de munca. Conducerea Centralei Nationale Miniere, organizatorul protestelor, cere ca toate programele de restructurare sa fie negociate si cu sindicatele. Minerii mai solicita elaborarea unei legislatii unitare, in ceea ce priveste exproprierile si acordarea in continuare de plati compensatorii pentru disponibilizatii din minerit, echivalente cu cele acordate pentru munca grea si periculoasa. Dupa mitingul de la Baia Mare, in perioada 4-20 noiembrie, conducerea CNM si-a programat un plan de negocieri cu Guvernul României. Pe 25 noiembrie este programat, la Bucuresti, un miting la care vor fi prezenti 10.000 de mineri. Interesant este ca in timp ce membrii sai de sindicat isi strigau pasurile in strada, Marin Condescu se afla la Mioveni, unde urmarea cu sufletul la gura deznodamintul meciului de fotbal dintre FC Arges si Pandurii Tirgu Jiu. Cu toate ca declarase ca se va ocupa numai de probleme sindicale, Condescu nu a rezistat si a mers cu echipa la Mioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS