15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTariceanu sustine ca discutia cu Botos nu a fost o imixtiune in actul de justitie

Tariceanu sustine ca discutia cu Botos nu a fost o imixtiune in actul de justitie

Traian Basescu a reusit, cu ajutorul Elenei Udrea, sa sifoneze din nou imaginea premierului Tariceanu. Nici seful statului nu a iesit basma curata, fiind nevoit sa recunoasca faptul ca in urma cu citeva luni a mintit opinia publica, spunind ca primul-ministru nu l-a sunat pe procurorul general.


Cheia se afla acum la CSM, care trebuie sa verifice imprejurarile in care primul-ministru l-a contactat telefonic pe procurorul general. Ministerul public a cerut, ieri, ca aceasta institutie sa nu fie angrenata in „nici un fel de dezbateri politice“, care ar putea reprezenta o forma de presiune asupra procurorilor care instrumenteaza dosare privind macrocriminalitatea economico-financiara.


Precizarea vine ca urmare a declaratiilor facute de primul-ministru, presedintele tarii, dar si de o serie de oameni politici cu privire la telefonul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a dat procurorului general Ilie Botos, in ziua in care Dinu Patriciu a fost retinut. Miercuri seara, Tariceanu afirma ca Botos are obligatia sa precizeze daca telefonul primit a reprezentat altceva decit o discutie legata de dorinta primului-ministru de a fi informat corect si de la sursa.


„Doar CSM poate sa spuna cu certitudine daca a fost sau nu imixtiune politica“, a declarat presedintele CSM, Dan Lupascu, aratind ca Ilie Botos poate face o apreciere in acest sens, dar ca o concluzie finala poate veni doar din partea CSM – singura institutie abilitata sa se pronunte asupra carierei magistratilor.


Zilele trecute, fostul consilier prezidential Elena Udrea l-a atacat pe Tariceanu, amintind de relatia de afaceri si de prietenie dintre acesta si Dinu Patriciu. „L-a intrebat cineva pe Tariceanu daca a sunat la Parchet in ziua arestarii lui Patriciu pentru a interveni in favoarea prietenului sau?“, s-a intrebat Udrea.


Exista insa o neconcordanta in declaratiile premierului si ale presedintelui, privind momentul in care a fost dat apelul telefonic cu pricina. Premierul spune ca a sunat dupa „o durata de timp rezonabila“ de la retinerea lui Patriciu. Presedintele sustine insa ca primul-ministru i-a telefonat procurorului general inainte de retinerea lui Patriciu.


In urma acestui scandal, a aparut ideea ca Tariceanu ar trebui sa demisioneze. Traian Basescu a refuzat sa comenteze acest lucru, apreciind ca nu intra in atributiile de sef al statului. Primul-ministru a declarat clar ca nu are nici cea mai mica intentie sa demisioneze din functie, pentru ca nu a gresit cu nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS