15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalValea Jiului este „capitala cersetorilor“

Valea Jiului este „capitala cersetorilor“

Cimitirul Central din Petrosani a fost luat cu asalt ieri, de Ziua Mortilor, de cersetorii veniti din toata tara. Acestia au profitat de traditia localnicilor de a da de pomana in amintirea celor disparuti. Inca de la intrarea in cimitir, oamenii care mergeau la mormintele celor dragi pentru a asista la slujbe religioase erau „intimpinati“ de cersetori si urmariti pina la locurile de veci, unde primeau de mincare si bautura.


Potrivit ingrijitorilor cimitirului Central din Petrosani, peste 100 de cersetori au venit de la primele ore ale diminetii, pentru a prinde un vad cit mai bun. „La inceput cind erau mai putini, i-am oprit la poarta, insa dupa ora 10.00 nu am mai putut face fata puhoiului de cersetori care se adunase la porti si au reusit sa intre, navalind pur si simplu la mormintele unde erau oameni care aprindeau luminari“, a afirmat Mihail Csizmadia, administratorul cimitirului Central din Petrosani.


Cersetorii sustin ca in aceasta zi oamenii sint mai darnici, iar cu ce primesc de pomana ajung sa traiasca si o luna.


„Ma chinui si vin de la 200 de kilometri, pentru ca in Petrosani primesc mai bine. La tara, acolo unde stau eu, oamenii ar ride de mine daca ar afla ca stau la mila crestinilor. Uneori, am norocul sa primesc si pachete cu alimente, asa cum s-a intimplat si azi“, a spus Viorica Ciurei, venita in Petrosani din judetul Alba.


„De sarbatori intotdeauna este bine. Oamenii sint mai buni si mai dau si cite un banut. Sint bolnav de 20 de ani, iar banii pe care ii capat de la oameni ma ajuta sa-mi cumpar medicamentele. Am necazuri la ochi si la urechi. Ma multumesc si cu mincare daca imi da cineva, orice este bun primit“, a spus un batrin.


In aceste zile, Valea Jiului devine „capitala cersetorilor“, iar pe linga cei autohtoni, in zona vin saraci si de la sute de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU