15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMacovei le explica magistratilor ce asteapta de la ei Comisia Europeana

Macovei le explica magistratilor ce asteapta de la ei Comisia Europeana

Ministrul justitiei Monica Macovei s-a intilnit cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme, pentru a le prezenta asteptarile pe care le are Comisia Europeana de la magistratii români.


Potrivit unor surse ministeriale, la intilnire au participat atit procurorul general al României, Ilie Botos, cit si adjunctul acestuia, Marcel Simpetru.


Monica Macovei i-a anuntat pe procurori ca, din luna decembrie, vor veni la Bucuresti reprezentanti ai comisiilor de monitorizare. Oficialul le-a cerut anchetatorilor sa fie „deschisi“ fata de reprezentantii forului european, a adaugat sursa citata.


Ministrul va participa, vineri, la Eforie Sud, la o intilnire cu procurorii din sud-estul tarii, astfel de intilniri urmind a fi organizate si in alte regiuni ale tarii.


De asemenea, Macovei intentioneaza sa se intilneasca si cu judecatorii din tara, in cadrul unor reuniuni similare cu cele la care participa procurorii.


Dupa publicarea Raportului CE, martea trecuta, presedintele Traian Basescu a facut un apel public la cei pe care „nici guvernul, nici presedintele nu ii controleaza“: judecatorii si procurorii. „Ei au soarta României in miini. Ceea ce am vazut in ultimele zile a fost proba ca justitia inca nu si-a inteles responsabilitatea si cer acum fiecarui procuror, politist, judecator sa inteleaga ca este parte a unui sistem care a inceput sa functioneze, iar eventualul esec al bunei functionari a justitiei se poate constitui intr-un esec major al natiunii române“, a spus Basescu.


El a cerut totala responsabilitate si CSM si fiecarui judecator in parte. „La fel, cer fiecarui procuror si politist sa inteleaga ca a venit momentul la care România nu mai poate fi o tara toleranta in raport cu coruptia. Toleranta zero la coruptie este ceea ce ne trebuie acum pentru a fi convingatori. Trebuie sa se treaca la aplicarea legilor justitiei pentru ca acest domeniu sa devina performant, iar acest lucru nu este in mina guvernului, ci a fiecarui judecator, procuror si politist“, a completat presedintele.


Potrivit raportului de monitorizare asupra României, lupta impotriva coruptiei nu este atit de eficienta pe cit ar trebui, existind ingrijorari si in legatura cu functionarea si eficienta sistemului de justitie. Implementarea masurilor conform angajamentelor stabilite deja trebuie sa continue si este important ca Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa coopereze constructiv in acest sens, se arata in raport.


Raportul face referire si la „ingrijorari serioase“ legate de aplicarea legislatiei existente cu privire la combaterea coruptiei, subliniind ca este nevoie de actiuni imediate pentru a creste capacitatea de a lupta eficient impotriva acestui fenomen si de a instrumenta eficient cazurile de coruptie la nivel inalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS