15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de pelerini au insotit sfintele moaste

Mii de pelerini au insotit sfintele moaste

Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, a oficiat marti slujba vecerniei la Catedrala Mitropolitana „Sfintul Dumitru“ din Craiova. Dupa slujba, alaiul a pornit pe strazile orasului, intr-o procesiune cu sfintele moaste ale Sfintilor Nifon, Serghie, Vah si Sfintei Mucenite Tatiana. In acordurile fanfarei militare, mii de credinciosi, militari, maici, studenti, copii si virstnici s-au alaturat preotilor si impreuna timp de doua ore au strabatut principalele artere din centrul Craiovei.


Marti dupa-amiaza, incepind cu ora 16.00, credinciosii ortodocsi craioveni au participat la slujba de vecernie de la Catedrala „Sfintul Dumitru“ din Craiova. Dupa aproximativ trei ore de rugaciune, moastele Sfintilor Nifon, Serghie, Vah si Sfintei Mucenite Tatiana au fost scoase din biserica si purtate de preoti pe strazile orasului. Din sobor au facut parte preoti din toata Arhiepiscopia Craiovei, alaturi de care s-au aflat Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Teofan Savu, Prea Sfintia Sa Nicodim, Episcop al Severinului si Strehaiei, si Prea Sfintia Sa Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Impreuna cu reprezentantii bisericii au purtat luminari aprinse si candele pe strazile orasului maicutele de la Minastirea Jitianu, dar si elevii seminaristi si studentii Facultatii de Teologie. Studentii inscrisi la Asociatia Studenteasca a Crestinilor Ortodocsi, filiala Craiova, au participat la pelerinaj imbracati in costume populare. In jurul moastelor au fost purtate faclii aprinse. Intreg ceremonialul s-a desfasurat in acordurile fanfarei militare.


Credinciosii ortodocsi au asteptat toata noaptea la rind pentru a saruta sfintele moaste


Pelerinajul s-a desfasurat prin tot centrul orasului, cu plecare de la Catedrala Mitropolitana „Sfintul Dumitru“. Moastele au fost purtate pe strada Mihail Kogalniceanu, strada Ialomicioara, urmatorul popas fiind facut la Biserica „Sfintul Gheorghe Vechi“, unde a fost rostita o mica rugaciune. Mii de oameni au rostit intr-un glas „Tatal Nostru“, s-au rugat si s-au inchinat. Alaiul a pornit apoi spre universitate – primarie – prefectura – Calea Unirii si inapoi la catedrala. La intoarcere, la Catedrala Mitropolitana, moastele au fost depuse in fata bisericii. Credinciosii au avut posibilitatea sa se roage, sa se inchine la racla cu sfintele moaste pina a doua zi dimineata. „Mii de oameni au venit sa se roage la sfintele moaste. A fost foarte multa lume, cit pe un stadion. Rind pe rind, credinciosii au asteptat pina spre dimineata ca sa le vina rindul sa sarute sfintele moaste. In acest timp, in catedrala a fost savirsit Acatistul Sfintului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoritorul de Mir. In ziua praznicului, ieri, a fost oficiata Slujba Sfintei Liturghii, incepind de la ora 9.00, tot in Catedrala Mitropolitana. Sfintele moaste ramin in continuare in catedrala craioveana, astfel credinciosii pot veni oricind sa se roage si sa le sarute“, a precizat Gheorghe Cioiu, purtator de cuvint in cadrul Mitropoliei Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS