13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalonul National de Arta Fotografica - o expozitie de certa valoare europeana

Salonul National de Arta Fotografica – o expozitie de certa valoare europeana

Salonul National de Arta Fotografica, deschis simbata, 22 octombrie, la Muzeul de Arta din Cetatea Baniei, cu prilejul „Zilelor Craiovei“, a reunit cei mai valorosi artisti fotografi din intreaga tara. Juriul Salonului, alcatuit din Mihai Moiceanu ( presedinte) si Florin Rogneanu, Radu Augustin, Victor Boldâr, Cristian Boldur, Florian Enache (membri), a avut o misiune foarte dificila in acordarea premiilor, din cauza calitatii, a ideilor diverse, a civilizatiei ochiului „de pe front“ capabil sa surprinda realul, esenta, metafora si, mai ales, mesajul. Astfel, dupa o examinare lunga si exigenta, medalia de aur i-a revenit lui Vasile Venig (AFIAP – Carei) pentru fotografia artistica „Plimbare in ploaie“. Cu „Lumina“, Ioan Constantin Dipse (Bucuresti) a obtinut Medalia de argint, iar lui Florin Constantinescu (AAFR – Craiova) i-a revenit Medalia de bronz pentru fotografia artistica „Simbioza“. S-au mai acordat premii pe inca trei sectiuni: alb-negru, color si digital. La prima sectiune, Florin Constantinescu din Craiova a obtinut premiul I, Ioan Panait din Brasov – premiul II, iar Mircea Netea din Craiova – premiul III. La sectiunea color, Badea Remus din Craiova a cistigat premiul I, Udvardi Arpad din Oradea – premiul II si Anghel Mircea din Craiova a obtinut premiul III. La sectiunea digital, Mihai Moldovan din Brasov a cucerit premiul I, Trestian Gavanescu din Rimnicu Vilcea – premiul II, iar premiul III i-a revenit lui Nagy P. Zoltan din Miercurea Ciuc. De asemenea, Stefan Toth (Oradea) si Lucian Anghel (Craiova) au obtinut mentiuni la sectiunea alb-negru, Gregor Emanoil (Birca) si Ioan Constantin Dipse (Bucuresti) au primit mentiuni la sectiunea color, iar acelasi Ioan Constantin Dipse (Bucuresti) impreuna cu Mihai Moldovan (Brasov) au mai cistigat mentiuni si la sectiunea digital.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, apreciaza ca „peste ani, ceea ce astazi se intimpla la Craiova se va regasi in memoria oamenilor, dar si intr-o alta expozitie fotografica“.


Salonul National de Arta Fotografica ramine deschis vizitatorilor pina la 15 noiembrie. Merita vizitat. Scriitorul Ion D. Sirbu, poate, a fost unicul care a reusit sa surprinda portretul real al artistului fotograf: „Un artist fotograf este un inger trimis in documentare in Iad. Un artist fotograf poate fi un spion al inimilor, un descoperitor de taine si spaime, un detectiv ce urmareste nu criminalii, ci victimele anonime ale acestei lumi nefericite. Ochiul de artist al celui ce vede si ramine mut, al celui ce intrevede si nu spune nimic, al celui ce descopera si inventeaza fara sa distruga sau sa polueze, ochiul acesta de artist este cel prin care Dumnezeu se mai uita spre lumea asta murdara, urita si paguboasa, ca sa-si refaca umorul, ca sa mai aiba un pic de incredere in propria, initiala Sa Creatiune“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS