12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMicuta Iulia a plecat dupa carioci si a murit in casa liftului

Micuta Iulia a plecat dupa carioci si a murit in casa liftului

Decesul fetitei de cinci ani care a cazut, miercuri seara, in casa liftului de la etajul VII pina la parter, in blocul U 10 din cartierul craiovean Lapus, a ajuns in atentia procurorilor si politistilor. Oamenii legii investigheaza daca nu cumva o persoana rau-intentionata a umblat la sistemul de siguranta al liftului, facind posibil ca usa sa se deschida la etajul VII al blocului, desi liftul era la parter. Anchetatorii nu exclud nici varianta unei defectiuni tehnice a ascensorului.


Reamintim ca, miercuri seara, in jurul orei 21.30, in blocul U 10 din cartierul craiovean Lapus a avut loc un tragic accident, in urma caruia o fetita de numai cinci ani, Iulia Ignat, si-a pierdut viata. Copilul a cazut in gol de la etajul al VII-lea, atunci cind a vrut sa coboare cu ascensorul impreuna cu mama sa, Gabriela Ignat. Rudele familiei Ignat spun ca in seara respectiva Iulia si-a adus aminte ca uitase cariocile acasa la bona si i-a cerut mamei sa mearga cu ea sa le ia. Pentru ca femeia care o avea in grija pe micuta locuia in apropiere, Gabriela a cedat rugamintilor fetitei si au plecat impreuna spre aceasta. Cind mama a chemat liftul la etajul VIII, unde locuieste, a vazut ca nu vine si a coborit un etaj ca sa-l ia de acolo. Pentru ca era intuneric, femeia a incercat pe bijbiite usa de la lift, care s-a deschis. In acel moment, Iulia, care era linga ea, a zbughit-o in lift, numai ca ascensorul era la parter si copila a cazut in gol. Dindu-si seama de ce se intimpla, prima reactie a mamei a fost incercarea disperata de a o prinde pe fata de hainute, insa a alunecat si ea in putul liftului. A cazut in gol doua etaje, dar a reusit sa se prinda cu miinile de cablul de la lift si sa tipe dupa ajutor. Gabriela Ignat a fost scoasa de vecinii care au deblocat usa de la lift cu patentul. Salvata de vecini, ea le-a spus acestora ca si fetita ei, Iulia, a cazut in casa liftului. Oamenii au spart usa liftului de la etajul I ca sa o salveze si pe micuta, pe care au gasit-o zbatindu-se intre viata si moarte, pe tavanul cabinei ascensorului. Locatarii din blocul U 10 au sunat la Salvare si, citeva minute mai tirziu, ambulanta SMURD si echipajul de descarcerare al pompierilor au sosit la fata locului. Iulia a fost scoasa din putul liftului si transportata la Spitalul de Urgenta Craiova, insa, in ciuda eforturilor disperate ale cadrelor medicale, fetita nu a mai putut fi salvata.


„Era o minunatie de fata“


Ieri, familia Ignat era la morga Spitalului de Urgenta Craiova pentru a ridica trupul neinsufletit al Iuliei. Pentru ca mama fetitei, Gabriela Ignat, plecase sa-i cumpere hainute si toate cele necesare pentru inmormintare, la spital se mai aflau numai cele doua surori, Alexandra si Andra, si citeva rude. Cu lacrimi in ochi, ele povesteau ce copil minunat a fost Iulia. „Era o minunatie de fata, zglobie din cale afara, sa faca ea tot, sa stie tot, nu statea o clipa locului. Mama-sa a crescut-o ca pe o printesa, de cind era mica i-a pus bona si avea si acum o femeie care avea grija de ea. Acum, cind s-a intimplat nenorocirea, mergea cu ea ca sa-si ia niste carioci pe care le uitase la femeia asta. Imi amintesc ca in urma cu o luna am fost la ziua ei. Doamne, ce copil! Desteapta, frumoasa, pe toate le avea! Gabriela spunea ca, daca iesea cu ea in parc, cheltuia si cite cinci sute de mii de lei. O ducea la masinute, ca nu se mai dezlipea de ele, si ii cumpara tot felul de lucruri si haine scumpe“, a povestit printre lacrimi o matusa a micutei. Rudele spuneau ca Iulia era foarte iubita de cele doua surori ale sale, Alexandra si Andra, chiar daca ii erau surori vitrege, si ca fetele o rasfatau mereu. In momentul tragediei, tatal fetei, Constantin Ignat, era plecat la munca, pe un santier in Moldova si a fost anuntat telefonic de cele intimplate acasa.


„Noi tot speram ca este in viata, saracuta de ea, dar parca avea tot corpul frint“


La blocul U 10, vecinii Gabrielei Ignat vorbeau intruna despre cele intimplate, parca nu le venea sa creada ca Iulia, fetita pusa mereu pe sotii, nu mai este. Pe scarile blocului era un du-te – vino: politisti care puneau intrebari in stinga si in dreapta, reprezentanti ai ISCIR care, acum, se aratau foarte „interesati“ de cum functioneaza ascensorul si sigilasera usa de acces in lift la toate etajele blocului, angajati de la SC ASCENSORUL, dar si curiosi adunati sa afle cele intimplate. Familia Vasilescu, cea care a auzit prima strigatele de ajutor ale Gabrielei, era in continuare marcata de scenele de groaza pe care le vazuse in momentul in care au spart usa de la lift ca sa o scoata pe Iulia. „Eram acasa si am auzit tipete. Cind am iesit pe scara mi-am dat seama ca vin din lift. M-am dus sa deschid usa, dar nu am putut. Atunci l-am chemat pe barbatu-meu si pe alti vecini. Abia am putut sa deschidem usa, cu ajutorul unui patent, sa o scoatem pe Gabriela. De la ea am aflat ca si fata a cazut, iar cind ne-am uitat cu lanterna am vazut-o pe micuta tocmai la parter, pe lift. Oamenii au spart usa de la etajul I si au gasit-o pe fata. Abia mai sufla. Noi tot speram ca este in viata, saracuta de ea, dar parca avea tot corpul frint. Am chemat repede salvarea, au incercat medicii sa o salveze, dar degeaba, cred ca era deja moarta cind au luat-o la spital“, a spus Maria Vasilescu, o vecina.


O ipoteza: usa liftului a fost descuiata intentionat de un vecin


Locatarii blocului unde s-a petrecut groaznicul accident spun ca a umblat cineva intentionat la siguranta liftului, chiar daca nu a vrut sa se intimple asa ceva. Ei sint convinsi ca tot un locatar din bloc a umblat la usi. Mai mult, gurile rele spun cu un vecin de la etajul VII ar fi fost deranjat ca altul de la etajul VIII cara cu liftul materiale de constructie si ca acesta ar fi blocat sigurantele. „Nu putem sti cine, dar cu siguranta s-a umblat cu intentie. Cineva a vrut cu orice chip sa nu se mai inchida usa si iata ce s-a intimplat. Noi acum nu putem sa-l acuzam pe om, pina politia si procuratura nu-si fac treaba. Oricum, Gabriela a avut zile, de a reusit sa se salveze. Ea ne-a spus ca, atunci cind a vazut ca fata pica in gol, s-a aruncat dupa ea ca sa o prinda, dar a cazut si ea. In cadere, s-a lovit cu picioarele de ceva si asa a putut sa se prinda cu miinile de cablul de la lift, dar si ea a vazut moartea cu ochii“, este de parere Tudorica Vasilescu, un alt vecin. Elena Vladutescu spune ca si ea a auzit tipetele si a iesit repede pe casa scarii sa vada ce se intimpla. „Am sarit toti vecinii, eram disperati cind am auzit atitea strigate. Pe Gabriela am putut-o salva, dar pentru fata nu s-a mai putut face nimic. Nici acum nu-mi vine sa cred, era ca un ingeras, copilul asta le avea pe toate si uite ca il lua Dumnezeu. Cum sa mai reziste, saraca… Si un om mare, daca ar cadea aici, ar muri, dar ea, ca era ca o cirpa cind am scos-o de pe lift, parca se frinsese trupul ei micut in doua. Cine o fi umblat la lift nu stiu, dar sigur a facut-o vreun vecin cu intentie. Noi mergem toata ziua cu ascensorul si nu am avut probleme. Se mai strica, de, ca este fier, dar s-a reparat de fiecare data si nu s-au intimplat alte nenorociri“, a completat Elena Vladutescu, o alta vecina.


Reprezentantii ASCENSORUL: „Liftul era in perfecta stare de functionare“


Angajatii SC ASCENSORUL, care au venit la locul accidentului imediat dupa tragedie, merg si ei pe aceeasi varianta cu locatarii. „Liftul era in perfecta stare de functionare. Ultima revizie a fost facuta in urma cu doua luni si totul era in regula. Singura explicatie pentru acest accident este ca o persoana rau-intentionata a umblat la usa de la etajul VII a liftului si a deblocat-o ca sa-l opreasca. Altfel nu se putea intimpla, pentru ca liftul nu functioneaza daca vreo usa este deschisa“, a mentionat Victor Sandulescu, maistru la SC ASCENSORUL.


Daca a fost vorba despre o mina rau-intentionata sau de o defectiune tehnica, urmeaza sa stabileasca organele de ancheta. Pentru ca ieri Parchetul de pe linga Judecatorie a inceput cercetarile pentru savirsirea infractiunii de ucidere din culpa. „Se fac, deocamdata, cercetari, s-au luat zeci de declaratii de la locatarii blocului respectiv, dar este prea devreme sa ne pronuntam cu privire la cauzele producerii acestui tragic accident“, a declarat Doina Stanta, prim-procuror adjunct la Parchetul Judecatoriei Craiova.


Remember


• Pe 14 ianuarie 1998, Ana Genoveva Dimon, de 19 ani, a cazut in gol in casa liftului, in blocul G 7 din Brazda lui Novac. Ca prin minune, tinara a supravietuit caderii in gol. Conform reprezentantilor ISCIR, accidentul s-a produs din cauza ca locatarii lasau deschise usile la lift, multi dintre ei intrind in posesia unor chei cu care puteau sa deblocheze aceste usi.


• Nici o luna mai tirziu, in februarie 1998, in blocul F6, scara II, din cartierul Brazda lui Novac, un tinar de 29 de ani, pe nume Gigi Fierascu, a cazut de la etajul IX in casa liftului. Barbatul a murit pe loc. Cauza accidentului: o defectiune electrica ce facea ca ascensorul sa se puna in miscare chiar daca usa de la lift era deschisa. Reprezentantii SC ASCENSORUL SA verificasera liftul cu doar… sase zile inainte, ajungind la concluzia ca totul functioneaza normal! Cu citiva ani inainte, in acelasi bloc F6 alt barbat ramasese invalid dupa ce fusese prins de ascensorul care s-a pus in miscare din senin.


• Pe 23 mai 2001, Dumitru Cirjan, de 78 de ani, din Craiova, a murit dupa ce a cazut de la etajul IV in casa liftului in blocul F1, din Brazda lui Novac. Batrinul isi confectionase o cheie artizanala, cu care putea deschide usa de la lift chiar daca ascensorul nu era la etajul respectiv. In seara respectiva, Cirjan a chemat liftul la etajul IV, dar, vazind ca nu vine, a deschis usa cu acea cheie pentru a vedea ce se intimpla, insa a cazut in gol in putul ascensorului. (A.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS