12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBazinul de inot de la CN „Carol I“ - sortit pieirii

Bazinul de inot de la CN „Carol I“ – sortit pieirii

Pentru reabilitare ar fi nevoie de fonduri de ordinul miliardelor de lei


Bazinul de inot „Delfinul“, situat in curtea Colegiului National „Carol I“ din Craiova, o constructie a anului 1978, unde de-a lungul anilor s-au pregatit generatii intregi de elevi, a ajuns la ora actuala sa arate ca o ruina. Sortit parca pieirii, fara geamuri in partea superioara a cladirii si aflat intr-un stadiu avansat de degradare, bazinul de inot, care intra ca si celelalte spatii destinate invatamintului sub tutela Consiliului Local (CL) Craiova, nu reprezinta pentru edilii urbei un interes aparte. Din lipsa fondurilor, care s-ar ridica, dintr-o evaluare sumara a expertilor, la miliarde de lei, conducerea colegiului care il detine spune ca este pacat ca o astfel de „bijuterie“ de bazin acoperit, singurul din zona Olteniei de talia unei piscine, sa-si piarda din valoare din cauza dezinteresului autoritatilor. „Vrem sa-l redam functional scolii. Este pacat ca un astfel de bazin care are o suprafata de peste 30 de metri patrati, cu dependintele necesare – dusuri separate pentru baieti si fete, vestiare, sauna si altele – sa nu aiba nici un fel de activitate de mai bine de trei ani. Cert este ca din fonduri proprii nu-l vom putea reabilita niciodata. Daca toata lumea ne intoarce spatele, nici noi nu putem de unii singuri. Aici e nevoie de multi bani. Edificiul trebuie consolidat si refacut din temelii“, a spus directorul Colegiului National „Carol I“, Daniel Barbu.


Bani de bani pentru „Delfin!“


De aceeasi parere cu directorul scolii este si administratorul bazinului de inot, Florin Pislaru, care a spus ca investitia totala ar costa enorm, dat fiind faptul ca in mare parte trebuie schimbat totul: „Inainte de a demara lucrarea, ideal ar fi sa consultam un arhitect, un proiectant care sa stabileasca unde cladirea simte nevoia acuta de consolidare. Apoi, incetul cu incetul ar trebui inlocuite toate: faianta, spalatoarele, dusurile, instalatia sanitara, instalatia electrica etc. Si mai mult ca orice, spatiul fiind destul de mare, bazinul are nevoie de o centrala termica proprie. Or, daca autoritatile locale nu se implica, nici noi nu putem investi de unii singuri. Cu timpul, cheltuielile se vor amortiza“, a precizat Florin Pislaru. Surse din interiorul CN „Carol I“ au adus in discutie faptul ca primaria orasului si-ar fi manifestat o data intentia de a inchiria bazinul pe o perioada determinata, dar ca propunerea nu a fost materializata nici in prezent.


Primaria nu vrea sa se ude…


Zvonul privind inchirierea bazinului de catre CL nu a fost confirmat de catre primarul orasului, Antonie Solomon. In incercarea de a afla care va fi soarta bazinului de inot de la CN „Carol I“, am cerut parerea autoritatilor locale. Edilul-sef al municipiului, Antonie Solomon, a precizat ca inainte de toate il intereseaza procesul de invatamint: „Ma intereseaza bursele olimpicilor nostri, premiile si medaliile obtinute de elitele Baniei si mai putin soarta bazinului de inot. Cei care ar trebui sa analizeze problema si sa gaseasca o solutie rentabila ar fi Consiliul de Administratie si conducerea Colegiului. In perioadele anterioare, au existat directori care si-au batut joc de acest bazin. Acum, noua conducere de la «Carol I» ar trebui sa caute rezolvarea situatiei“, a precizat Antonie Solomon.


ISJ Dolj nu se simte responsabil


In legatura cu investitia pentru reabilitarea si redarea spre folosire a bazinului de inot „Delfinul“, o parte a reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj ridica din umeri. Acestia spun ca autoritatile locale ar trebui sa se implice in rezolvarea acestor tipuri de situatii. „Consiliul local fiind principalul tutelar al spatiilor destinate invatamintului, ar trebui sa fie primul care sa caute solutii. Sa nu neglijam faptul ca bazinul de inot ar aduce profituri substantiale unitatii de invatamint, fiind o sursa de venit extrabugetara. Este cert ca acest edificiu a avut o proasta administrare“, a conchis Alexandru Gidar, inspector scolar general adjunct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU