5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrasul Draganesti - Olt a fost inundat

Orasul Draganesti – Olt a fost inundat

Ploile torentiale care au afectat judetul Olt, incepind de simbata dupa-amiaza, au transformat orasul Draganesti – Olt intr-un lac imens. Din cauza pozitionarii geografice, dar si a sistemului de canalizare, care a cedat inca din primele ore, strazile si gospodariile s-au umplut cu apa. Asezata intr-o vale, localitatea preia apa de pe aproximativ 11.000 de hectare. Iar atunci cind precipitatiile depasesc limitele normale, asa cum s-a intimplat simbata, oamenii din Draganesti nu mai au nici o sansa ca agoniseala lor de-o viata sa nu fie afectata. Pot doar sa priveasca revarsarea de ape si, eventual, sa se roage la Dumnezeu ca ploaia sa inceteze. Sau sa injure primarul pentru tot ce nu s-a facut in orasul lor.


„Totul s-a intimplat din pricina podurilor“


Strada Parcului din Draganesti arata ca dupa bombardament. Mormane de noroi si frunze, placi de asfalt si chiar doua-trei tuburi de fintina completeaza un peisaj dezolant. Si oamenii, nedormiti si uzi pina la piele, asteptind o noua viitura si rugindu-se la Dumnezeu sa opreasca ploaia. In disperare de cauza, au carat in mijlocul strazii carute intregi de pamint, doar pentru a mai domoli furia apelor. Cu toate acestea, efortul a fost zadarnic. Apa a trecut nestingherita peste barajul improvizat si s-a oprit in curtile si gradinile oamenilor. Pentru Ilie Ion, apa care-i intra in casa a devenit un lucru obisnuit. S-a mai intimplat la jumatatea lunii trecute, atunci cind orasul a fost inundat. S-a intimplat si acum, spre disperarea omului, care nu intelege cum un oras intreg sufera din cauza unui grup restrins de oameni. Si el, si Vasile Marcu, vecinul lui de peste drum, vorbesc despre niste poduri care nu ar fi folosite si despre nepasarea aproape criminala a celor care ii conduc. „I-au improprietarit cu pamint pe tigani, dupa revolutie, si acum suferim noi. Nu avem nimic cu ei, dar, imediat dupa ce si-au facut casele, au astupat trei poduri prin care se scurgea apa ce venea de pe dealuri, la fiecare ploaie. Stau aici de 70 de ani si la noi nu s-a vazut inundatie pina acum. Doar anul asta apa a venit de patru ori. A intrat in curti, in case si ne-a distrus gradinile“, a spus Vasile Marcu.


Podurile despre care vorbesc oamenii sint pe strada principala a orasului, Nicoale Titulescu, in zona cartierului locuit cu precadere de romi. Situate la intersectia strazii Nicolae Titulescu cu strazile Fintinele 1 si Fintinele 2, podurile au fost pur si simplu astupate de cei care si-au construit casele in valea de sub strada principala. Asa se face ca la fiecare ploaie, apa din oras, neavind nici o gura de scurgere, merge pe strada principala si sfirseste prin a se aduna in puhoi pe strada Parcului.


Primarul Dan Mateescu admite ca situatia podurilor este incurcata. „In 1990, au fost facute improprietariri. Si, o data cu acestea, s-au inchis acele poduri si niste guri de servitute care circulau prin curtile oamenilor. Nu era posibil, o data casele ridicate, ca acele guri de servitute sa mai functioneze. I-ar fi inundat pe cei din vale, pe cetatenii romi“, a spus Dan Mateescu. Situatia, desi grava, poate fi rezolvata. „Miine (azi – n.r.) voi tine o sedinta de consiliu local, in care voi propune realizarea unui imprumut pe o perioada de 20-25 de ani, cu banii astfel obtinuti urmind sa rezolvam problemele de pe strazile Fintinele 1 si Fintinele 2. Vom incerca sa impacam pe toata lumea“, a mai spus primarul.


„Daca mai ploua, am muncit degeaba“


Nici celelalte strazi din Draganesti – Olt nu arata mai bine. Nu mai putin de 12 km de strazi pietruite au devenit, din cauza viiturilor, impracticabile. Oamenii s-au trezit cu apa in curti, in beciuri si chiar in case. Reactia autoritatilor, desi destul de prompta, nu a putut impiedica suvoaiele formate pe dealurile din apropiere. S-a intervenit cu pompe, cu tractoare si cu echipajul Serviciului Public de Pompieri Draganesti. In ciuda tuturor eforturilor, ieri, la prinz, apa inca baltea prin curtile si beciurile oamenilor. „Muncim de ieri (simbata – n.r.), n-am inchis un ochi toata noaptea. Am incercat sa facem ceva pentru oamenii astia, pentru ca se afla intr-o situatie disperata. La curtea unde sintem acum, am pompat toata noaptea apa, dar nici acum n-am reusit sa terminam“, a spus Florea Stoenica, unul dintre pompierii din Draganesti. Omul se gindea doar la anuntul facut de majoritatea posturilor de televiziune, conform caruia, in sudul tarii precipitatiile ar depasi 100 de litri pe metrul patrat. „Daca-i asa, am muncit si muncim degeaba, apa o sa vina la loc in scurt timp“, a mai spus Stoenica.


Inundatiile de simbata, de la Draganesti-Olt, au afectat 20 de gospodarii si zece beciuri. Au fost distrusi 4,5 km de canalizare menajera, precum si sase puturi din frontul de captare apartinind Primariei Draganesti-Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS