13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSotul judecatoarei Daniela Sprinceana a scapat de arest prin tertipuri avocatesti

Sotul judecatoarei Daniela Sprinceana a scapat de arest prin tertipuri avocatesti

• Avocatul Eugen Ciontu, aparatorul colonelului Emil Sprinceana – fostul comandant al UM 01414 Filiasi, din incinta careia au disparut peste 200 de arbori cu diametre de peste un metru, in valoare de 2,7 miliarde lei -, a obtinut ieri eliberarea clientului sau, recuzind toti magistratii Judecatoriei Filiasi cu o jumatate de ora inainte de expirarea retinerii de 24 de ore • Abia astazi, Tribunalul Dolj s-ar putea pronunta asupra emiterii mandatului de arestare


Dosarul penal intocmit de procurorii din Filiasi in incredibilul caz al padurii care a disparut din curtea UM 01414 a luat ieri o turnura deosebita. Dupa ce patru invinuiti au fost retinuti marti de politisti si procurori, instanta din localitate a emis doar pe numele a trei dintre ei mandate de arestare preventiva, insa pentru fostul comandant al unitatii militare a fost in imposibilitate de a da mandat, pentru ca avocatul acestuia a recuzat toti judecatorii de la Filiasi.


In dosarul nr. 356/P/2004, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi impreuna cu politistii din localitate au dispus marti retinerea pe 24 de ore pentru patru persoane: padurarul Ilie Rascacea, de 48 de ani, seful de district, Nicolae Trusca, de 58 de ani, din cadrul Ocolului Silvic Filiasi, Iulian Bivolaru, de 38 de ani, patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, si pe locotenent-colonelul in rezerva Emil Sprinceana, de 44 de ani, fostul comandant al UM 01414 Filiasi. Masura venea ca o concretizare a cercetarilor incepute cu un an in urma, in cazul celor 206 arbori din speciile stejar si frasin, cu un volum de masa lemnoasa de 650 mc si o valoare de 2.747.945.500 de lei, stabilita in urma unei expertize de specialitate, care au fost taiati abuziv si apoi au disparut in mod misterios din curtea celei mai bine pazite unitati militare din Oltenia – depozitul de armament si munitie UM 01414 Filiasi.


Ieri-dimineata, la ora 10.30, cei patru incatusati au fost prezentati la Judecatoria din Filiasi, unde urma sa se judece propunerea procurorilor de emitere a mandatelor de arestare preventiva. Dupa audieri, care au durat mai multe ore, judecatorii au apucat sa dispuna arestarea preventiva pe o durata de 29 de zile a padurarului Rascacea si a sefului de district Nicolae Trusca, celalalt silvicultor. Cind sa treaca la ceilalti doi retinuti, judecatorii s-au lovit de tertipurile avocatilor.


Smecherie avocateasca pentru sotul doamnei judecator


Cu o jumatate de ora inainte de 15.15, cind expirau cele 24 de ore ale ordonantei de retinere, avocatul Eugen Ciontu, fost procuror, a lansat „bomba“. In apararea clientului sau, lt. col. rez. Emil Sprinceana, avocatul Ciontu a recuzat toti judecatorii instantei din Filiasi. Intr-o asemenea situatie, judecatorii din Filiasi n-au mai avut cum sa se pronunte, singura instanta competenta in acest caz fiind acum Tribunalul Dolj. Cum, intr-o jumatate de ora, nici dosarul cu toate formalitatile necesare n-ar fi ajuns la tribunal, la 15.15 le-au fost desfacute catusele colonelului Sprinceana si „partenerului“ sau, Iulian Bivolaru. Sotul Danielei Sprinceana, magistrat la Judecatoria Craiova, a fost pus in libertate in urma unei smecherii a avocatului Ciontu, a carui sotie este tot judecatoare si colega cu Daniela Sprinceana.


In jurul orei 17.30, instanta a decis emiterea mandatului de arestare si pe numele lui Iulian Bivolaru. Acesta insa nu mai avusese rabdare sa afle ce hotarasc judecatorii si, fiind liber de la ora 15.15, plecase.


Tribunalul Dolj urmeaza sa se pronunte, probabil astazi, in privinta recuzarii judecatorilor din Filiasi, insa, inainte de asta, se vor pronunta asupra emiterii sau nu a mandatului de arestare preventiva pentru Emil Sprinceana. Pina atunci insa, sotul judecatoarei Sprinceana ar avea timp suficient sa plece „la plimbare“, prin tara sau chiar prin strainatate. „Consider ca legiuitorul ar trebui sa intervina si sa modifice art. 52, alin. 5 din Codul de Procedura Penala, din cauza caruia se ajunge la situatii fara suport judiciar, cum ar fi punerea in libertate a unor invinuiti impotriva carora exista suficiente probe la dosar“, a declarat Marin Rogoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS