12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Orasul lui Gelu

• La desfasurarea „controlului fiscal in vederea rambursarii“, Abdulhameed G. Shaban si-a exprimat temerea ca pot fi prinsi in flagrant de organele de politie • Honar Sood Monfared Mostafa i-a spus ca „nu se va intimpla nimic, pentru ca tot orasul este al lui Gelu“ (Genica Boerica)


Continuam astazi prezentarea unor fragmente din rechizitoriul de 109 pagini al procurorilor bucuresteni, prin care craioveanul Genica Boerica si acolitii lui au fost trimisi in judecata pentru inselaciune, spalare de bani, evaziune fiscala si multe alte infractiuni economice. De aceasta data este vorba despre afacerea SC XAN SET SRL Craiova, firma-fantoma „fabricata“ la notarul craiovean Eugenia Papa, in actele careia apar – atit ca asociati, cit si ca administratori – arabi cu identitati false. Pe baza unor documente mistificate, amintita firma a obtinut o returnare ilegala de TVA de aproape 20 de miliarde de lei, prin grija unor inspectori fiscali de la DGFP Dolj, considerati de infractori drept „oamenii nostri“.


Societate-fantoma, „fabricata“ la notarul Eugenia Papa


 Pe 29.08.2002, ca urmare a dispozitiei primite de la Nassar K.A.A. Mohamed, El Khouly H. Nashat i-a contactat telefonic pe Al Switi A.M.A. Nail, Ayyoub A.H.H. Bassem, El Tenbedawy M. Khaled, El Araby M. Abdou si Abdulhameed G. Shaban. Tuturor li s-a fixat drept loc de intilnire restaurantul Mc Donald’s Colentina. Aici a aparut si liderul partii arabe a retelei, Nassar K.A.A. Mohamed, zis „Dahi“ sau „Ali“. Acesta a decis, avind in vedere capacitatea autoturismului sau Mercedes, ca dintre toti cei prezenti, la Craiova sa nu se deplaseze Ayyoub A.H.H. Bassem; asa fiind, acesta a ramas in Bucuresti. In Mercedesul condus de catre Nassar (fostul autoturism al lui Boerica), s-au deplasat la Craiova si ceilalti cinci arabi. Au ajuns pe la ora 2.00 si s-au cazat la Hotelul „Jiul“, unde Nassar K.A.A. Mohamed si El Khouly H. Nashat au folosit propriile pasapoarte valabile, iar ceilalti patru pasapoartele egiptene falsificate, purtind urmatoarele identitati: „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“, „Atia Zakaria Mohamed Balabl“, „Gerges Shafik Seliman Gerges“, respectiv „Ali El Sayed Ali Moussa“.


Dimineata, la Hotelul „Jiul“ si-a facut aparitia Florentin Sargarodschi, cunoscut drept „domnul inginer“. Indrumati de acesta, arabii au mers la Biroul Notarului public Papa Eugenia din Craiova, unde erau asteptati de Elena Aurora Popa, zisa „Lili“, cunoscuta arabilor ca „secretara d-lui Gelu“ (Genica Boerica). Discutiile preliminare s-au purtat intre notarul public, pe de o parte, respectiv Florentin Sargarodschi, Nassar K.A.A. Mohamed si Elena Aurora Popa, pe de alta. In acest timp, „sagetile“ (Al Switi A.M.A. Nail, El Araby M. Abdou, El Tenbedawy M. Khaled si Abdulhameed G. Shaban), impreuna cu El Khouly H. Nashat („locotenentul“ liderului retelei arabe), asteptau in anticamera.


Dupa punerea la punct a detaliilor, „sagetile“ au fost introduse in biroul notarului public. La acest moment, a aparut Genica Boerica, pentru a se asigura ca dispozitiile sint puse in executare intocmai. Dupa ce liderul retelei arabe l-a informat despre demersurile facute si dupa ce a purtat o scurta discutie cu notarul public, Boerica a parasit incinta. In continuare, supravegheate de catre Nassar K.A.A. Mohamed, El Khouly H. Nashat, Florentin Sargarodschi si Elena Aurora Popa, „sagetile“ au inceput sa semneze actele constitutive ale mai multor societati comerciale.„Sagetile“ erau cuplate cite doua sau trei, pentru a figura in calitate de asociati ai fiecarei societati „fantoma“ de tip SRL, evitindu-se astfel incompatibilitatea asociatului unic pentru alte societati cu aceeasi forma juridica.


Identitati false pentru mai multe firme 


Mai mult, identitatile nereale ale asociatilor din acte au fost folosite de aceeasi grupare infractionala, in acelasi mod si in acelasi scop, astfel:


• „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“:


– asociat la SC EVERGREEN INTERNATIONAL SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,8 miliarde de lei;


– asociat la SC HAND TOUR TRADE SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de TVA de 14,9 miliarde de lei;


– asociat si administrator la SC TRAPER SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 8,1 miliarde de lei;


– asociat si administrator la SC ZARAND INTERNATIONAL SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,8 miliarde de lei;


– asociat si administrator la SC TRANCOMEX IMPEX SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 8,8 miliarde lei;


• „Atia Zakaria Mohamed Balabl“:


– asociat si administrator la SC ROBIFIM SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,9 miliarde lei;


– asociat si administrator la SC IONAT IMPEX SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 31,8 miliarde lei;


– asociat la SC TRAPER SRL Craiova;


– asociat si administrator la SC IORMET SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,9 miliarde lei.


• „Ali El Sayed Ali Moussa“:


– asociat la SC EVERGEEN INTERNATIONAL SRL Craiova;


– asociat la SC HAND TOUR TRADE SRL Craiova;


– asociat si administrator la SC TRAPER SRL Craiova;


– asociat si administrator la SC ZARAND INTERNATIONAL SRL Craiova;


– asociat si administrator la TRANCOMEX IMPEX SRL Craiova.


 Asociati si administratori, pentru 200 de dolari de persoana 


Astfel, actele constitutive ale firmei-fantoma SC XAN SET SRL (contractul de societate si statutul acesteia) au fost semnate de catre Al Switi A.M.A. Nail (alias „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“), El Araby M. Abdou (alias „Atia Zakaria Mohamed Balabl“) si Abdulhameed G. Shaban (alias „Gerges Shafik Seliman Gerges“). Calitatea de administrator a dobindit-o „asociatul“ Atia Zakaria Mohamed Balabl. Inscrisurile au fost autentificate sub nr. 2115/03.09.2002 de catre notarul public Papa Eugenia.


Dupa finalizarea acestor demersuri, in biroul notarului public au mai ramas pentru alte discutii Florentin Sargarodschi, Nassar K.A.A. Mohamed si Elena Aurora Popa; „sagetile“ si El Khouly H. Nashat au fost exclusi din incapere. Apoi, toti arabii, insotiti de Florentin Sargarodschi, s-au deplasat la un restaurant din Craiova. La un moment dat, „sagetilor“ si lui El Khouly H. Nashat li s-a ordonat sa paraseasca masa; a aparut imediat Genica Boerica, care a discutat aproximativ 15 minute cu Nassar K.A.A. Mohamed si Florentin Sargarodschi.


Cu acelasi autoturism condus de Nassar K.A.A. Mohamed, toti arabii s-au intors la Bucuresti. Pe drum, fiecare dintre „sageti“ a primit de la El Khouly H. Nashat cite 200 de dolari.


Prin incheierea nr. 2470/20.09.2002, Oficiul Registrului Comertului Dolj a autorizat constituirea si inregistrarea fantomei SC XAN SET SRL Craiova. Fiind satisfacuta conditia existentei formale a fantomei, aceasta a fost introdusa in circuitul deja functional, cu unicul scop de prejudiciere a bugetului de stat.


Documente „fabricate“ de contabila 


La o data neprecizata, dupa 10.09.2002, Nassar K.A.A. Mohamed a contactat-o pe Elena Ionel, zisa „Iuliana“, contabila la o societate comerciala a unui alt arab. Cooptarea unei alte persoane cu pregatire economica a fost necesara, intrucit sefii retelei (in special Genica Boerica) incepusera sa aiba serioase dubii asupra loialitatii contabilei Elena Popa. Un alt motiv pentru substituirea acesteia l-a constituit si faptul ca, de principiu, gruparea infractionala dispunea periodic inlocuirea unor segmente; pentru a se asigura o conspirare mai eficienta a actiunilor. Intr-adevar, incepind cu luna martie 2003, Elena Popa a intrerupt contactele cu grupul, activitatea sa ilicita incetind definitiv.


In convorbirea cu Elena Ionel, Nassar K.A.A. Mohamed i-a indicat acesteia sa se deplaseze in zona Bucur-Obor, in apropierea vechiului sediu al Bancii Turco-Române, unde o va astepta Honar Sood Monfared Mostafa. Potrivit indicatiilor date, contabila s-a intilnit cu acesta si a fost transportata la Craiova in aceeasi seara, unde a fost cazata la hotel. A doua zi dimineata, in camera de hotel si-a facut aparitia Florentin Sargarodschi, care i-a prezentat contabilei mai multe inscrisuri: un prim set de documente de la o rambursare anterioara, pentru a se edifica in legatura cu ce anume i se solicita, precum si noua facturi de achizitie, atestind tranzactii interne; aceste documente urma sa stea la baza rambursarii ilegale de TVA.


Punctind de pe o lista pe care o avea asupra sa, Florentin Sargarodschi i-a indicat contabilei Elena Ionel tot ceea ce trebuia sa faca pentru „a imbraca“ facturile de achizitie: note de intrare-receptie, note contabile, bilanturi lunare de verificare (de la infiintarea firmei si pina la momentul respectiv), registru-jurnal, registru-inventar, registru-carte mare etc. Femeii i s-a fixat si termenul de finalizare a lucrarii, respectiv in aceeasi zi, pina la ora 20.00. Elena Ionel a fost dusa inapoi la Bucuresti. La domiciliul sau, a intocmit documentatia ceruta si i-a remis toate actele lui Honar Sood Monfared Mostafa.


Administratorul fictiv cere o returnare de 20 de miliarde 


Pe 28.11.2002, in baza contactelor stabilite la nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, a fost inregistrata cererea de rambursare TVA a SC XAN SET SRL Craiova, pentru suma de 19.978.560.000 de lei. Cererea a fost formulata de „administratorul“ societatii, Atia Zakaria Mohamed Balabl, iar in cuprinsul cererii s-a indicat contul curent al societatii, nr. 31701 ROL deschis la Romanian International Bank – Sucursala Mosilor Bucuresti, unde trebuia virata suma.


In baza dispozitiei primite de la Genica Boerica, Nassar K.A.A. Mohamed i-a ordonat lui El Khouly H. Nashat sa organizeze si sa asigure transportarea la Craiova a unei „sageti“, care urma sa apara fizic in fata inspectorilor fiscali care verificau cererea de rambursare, drept „administratorul“ fantomei SC XAN SET SRL Craiova. Pe 17.12.2002, El Khouly H. Nashat l-a contactat telefonic pe Abdulhameed G. Shaban, spunindu-i ca se vor deplasa la Craiova pentru ca „au treaba“. Cu un autovehicul apartinind lui Nassar K.A.A. Mohamed, El Khouly H. Nashat i-a transportat la Craiova, unde toti trei (Honar Sood Monfared Mostafa, El Khouly H. Nashat si Abdulhameed G. Shaban) s-au cazat la hotel.


A doua zi dimineata, cei trei cetateni straini au fost preluati de catre „locotenentul“ retelei române, Florentin Sargarodschi. Cu doua autoturisme, cei patru s-au deplasat la un birou al unei societati comerciale a lui Genica Boerica (probabil SC GEVAL COMIMPEX SRL Craiova sau SC BACHUS SA Craiova). Aici, Honar Sood Monfared Mostafa l-a informat pe Boerica in legatura cu stadiul executarii dispozitiilor primite. In prezenta arabilor, Elena Aurora Popa i-a inminat lui Florentin Sargarodschi o sacosa din plastic in care se aflau documentele necesare pentru rambursarea de TVA, precum si o stampila a SC XAN SET SRL Craiova. S-a convenit, de asemenea, ca toti cetatenii straini sa mearga inainte, condusi de catre Sargarodschi, iar Elena Popa sa faca jonctiunea cu inspectorii fiscali; cele doua grupuri urmau sa se reuneasca la sediul declarat al fantomei SC XAN SET SRL Craiova.


Pe traseu, Sargarodschi a facut citeva cumparaturi pentru asigurarea partii de „reprezentare“ (bauturi racoritoare, apa minerala, snacks-uri, tigari etc.). Apoi, cu ajutorul cheii pe care o avea asupra sa, i-a instalat pe cetatenii straini in imobilul situat in municipiul Craiova, cartier Rovine, bl. H6b, ap. 13 – o garsoniera in care se aflau doar trei piese de mobilier: o masa si doua scaune. Vazind aranjamentele de regie, „sageata“ Abdulhameed G. Shaban l-a intrebat pe Honar Sood Monfared Mostafa, vorbind in araba: „Bine, dar ce sediu de firma e acesta? O masa si doua scaune?“ Honar i-a raspuns sa stea linistit pentru ca aceia care vor veni „sint oamenii nostri“.


Control fiscal efectuat de „oamenii nostri“ 


Cei doi „superiori“ i-au facut un scurt instructaj lui Abdulhameed G. Shaban. Ideile principale au fost urmatoarele:


• Urma sa apara drept administrator al SC XAN SET SRL Craiova;


• trebuia sa vorbeasca numai strictul necesar in limba româna;


• pentru inspectorii fiscali, „sageata“ va fi „seful“ iar sefii vor fi „subordonatii“ lui; motivatia consta si in faptul ca, in permanenta, s-a evitat ca membrii mai bine pozitionati in ierarhia retelei sa „lase“ urme materiale (semnaturi, completari de inscrisuri, inscrieri ale identitatii lor reale etc.).


• este vorba de o tranzactie cu o valoare de aproximativ 125.000.000.000 de lei, privind niste utilaje de prelucrare a gresiei si faiantei;


• bunurile au fost achizitionate de la o firma din Bucuresti si se aflau la acel moment intr-un depozit din Pantelimon, sustinindu-se ca nu fusese identificat inca un spatiu corespunzator in Craiova, desi ar fi fost intreprinse demersuri in acest sens.


La acest moment, in imobil si-a facut aparitia echipa de control al DGFP Dolj, indrumata de inculpata Elena Aurora Popa.


Motivul invocat pentru solicitarea rambursarii l-a constituit achizitionarea de catre firma-fantoma SC XAN SET SRL Craiova, in luna octombrie 2002, a unor utilaje pentru fabricarea produselor din faianta si gresie, in valoare totala de 125.128.500.000 de lei. Furnizorul de la care s-ar fi achizitionat aceste utilaje a fost SC MATUH COM SRL Bucuresti, despre care Curtea de Conturi a României a stabilit ca este o firma-fantoma.


In fata inspectorilor fiscali s-a sustinut ca achizitia a fost facuta cu facturile fiscale seria BACO nr. 7060707 – 7060716, emise in perioada 02.10.2002 – 04.10.2002. Verificarile efectuate de organele de urmarire penala au stabilit, din relatiile comunicate de furnizorul autorizat de asemenea documente fiscale cu regim special, ca cele noua facturi fiscale au fost in realitate achizitionate de catre o alta societate. Mai mult decit atit, facturile au fost achizitionate in realitate pe 18.11.2002; ori, datele inscrise in ele (si implicit datele tranzactiei in baza carora s-a facut rambursarea) sint 02-04.10.2002. Rezulta deci ca facturile ar fi fost emise cu o luna si 14 zile inainte de achizitionarea ca formulare tipizate necompletate, ceea ce este evident imposibil din punct de vedere obiectiv si logic.


S-a mai sustinut, inclusiv prin prezentarea de inscrisuri falsificate, ca „utilajele“ pretins achizitionate s-ar afla in custodia furnizorului intr-un depozit situat in Bucuresti, sos. Pantelimon nr. 545, Sectorul 2. Organele de urmarire penala au descoperit insa ca ultimul numar de pe soseaua Pantelimon este 499.


Un alt aspect care vine sa releve, o data in plus, caracterul fictiv al intregii operatiuni, este acela ca fantoma SC XAN SET SRL Craiova, nici macar scriptic nu a realizat venituri de la data pretinsei achizitii (02.20.2002) si pina la data controlului (18.12.2002), nu a dovedit desfasurarea de activitati pentru obtinerea de astfel de venituri, nu avea vreun spatiu unde sa instaleze respectivele utilaje (daca acestea ar fi existat vreodata), nu avea personal angajat si nici vreo licenta sau aviz de la institutiile competente.


DGFP Dolj aproba rambursarea, iar banii pleaca peste hotare 


Revenind la desfasurarea „controlului fiscal in vederea rambursarii“, la un moment dat inspectorii fiscali au parut sa aiba anumite dubii legate de identitatea si virsta administratorului fantomei. Intrucit „sageata“ Abdulhameed G. Shaban, vorbind in araba, si-a exprimat temerea ca pot fi prinsi in flagrant de organele de politie, a fost necesara interventia lui Honar Sood Monfared Mostafa, care i-a spus ca „nu se va intimpla nimic, pentru ca tot orasul este al lui Gelu“ (Genica Boerica).


La cererea organelor de control, Abdulhameed G. Shaban a completat si semnat o declaratie pe proprie raspundere, prin care arata ca a prezentat toate documentele ce stateau la baza cererii de rambursare, ca actele corespund realitatii si sint legale, uzind de identitatea nereala „Atia Zakaria Mohamed Balabl“, apoi a semnat si procesul-verbal de rambursare.


Dupa epuizarea demersurilor, Florentin Sargarodschi, Honar Sood Monfared Mostafa, El Khouly H. Nashat si Abdulhameed G. Shaban s-au deplasat la un restaurant din Craiova. Aici a aparut si Boerica. El Khouly H. Nashat si Abdulhameed G. Shaban au fost exclusi de la discutie, fiind trimisi la masina, iar Boerica a ramas de vorba cu Sargarodschi si Honar Sood Monfared Mostafa. Dupa trei zile, El Khouly H. Nashat i-a remis lui Abdulhameed G. Shaban suma de 200 de dolari, drept plata a serviciilor prestate.


In aceste conditii, organele de control au aprobat rambursarea sumei de 19.938.000.000 de lei catre firma-fantoma SC XAN SET SRL Craiova; de fapt, din suma solicitata a fost aplicata si incasata o amenda contraventionala in cuantum de 40.000.000 lei pentru netinerea, in conditiile legii, a registrelor de contabilitate obligatorii.


Procesul de spalare si externalizare a sumelor, in beneficiul palierului superior al grupului, s-a efectuat astfel:


– se facea viramentul de catre Trezoreria Dolj in contul fantomei beneficiara de rambursare;


– cu maxima urgenta (au fost situatii in care operatiunile s-au facut intr-o singura zi), suma era fractionata in parti sub limita de raportare de 500.000.000 de lei;


– sumele rezultate erau transferate catre alte societati comerciale (de asemenea fantoma);


– in scopul spalarii, acestea din urma canalizau sumele catre un numar limitat de fantome (de regula trei sau patru) numite „conducte“;


– „conductele“ efectuau plati externe in dolari sau euro catre conturi ale unor diverse persoane nerezidente;


– documentele justificative care stateau la baza transferurilor nu purtau de regula nici un numar de inregistrare al emitentului sau destinatarului, iar semnaturile nu coincideau cu cele de pe facturile externe;


– toate societatile prin care au fost „trecuti“ banii sint fantome cu asociati cu identitati false (egipteni, irakieni, turci etc.), multe dintre ele facind anterior obiectul unor informari referitoare la operatiuni de spalare de bani.


                          Procurorii zic:


„ Prin incheierea nr. 2470/20.09.2002, Oficiul Registrului Comertului Dolj a autorizat constituirea si inregistrarea firmei-fantomei SC XAN SET SRL Craiova, care a fost introdusa in circuitul deja functional cu unicul scop de prejudiciere a bugetului de stat;


„ DGFP Dolj aproba rambursarea, iar banii pleaca peste hotare;


„ Procesul de spalare si externalizare a sumelor:


– se facea viramentul de catre Trezoreria Dolj in contul firmei-fantoma beneficiara de rambursare;


– cu maxima urgenta (au fost situatii in care operatiunile s-au facut intr-o singura zi), suma era fractionata in parti sub limita de raportare de 500.000.000 de lei;


– sumele rezultate erau transferate catre alte societati comerciale (de asemenea, fantoma);


– in scopul spalarii, acestea din urma canalizau sumele catre un numar limitat de „fantome“ (de regula trei sau patru) numite „conducte“;


– „conductele“ efectuau plati externe in dolari sau euro catre conturi ale unor diverse persoane nerezidente;


– documentele justificative care stateau la baza transferurilor nu purtau de regula nici un numar de inregistrare al emitentului sau destinatarului, iar semnaturile nu coincideau cu cele de pe facturile externe;


– toate societatile prin care au fost „trecuti“ banii sint „fantome“ cu asociati cu identitati false (egipteni, irakieni, turci etc.), multe dintre ele facind anterior obiectul unor informari referitoare la operatiuni de spalare de bani.


„ „Nu se va intimpla nimic, pentru ca tot orasul este al lui Gelu“ (Genica Boerica – n.r.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU