13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFirmele lui Ion Fotescu au primit TVA de aproape 50 de miliarde de lei

Firmele lui Ion Fotescu au primit TVA de aproape 50 de miliarde de lei

O firma a fost mutata din Craiova la Bucuresti si data pe mina unor arabi din Iran si Irak, iar cealalta a fost divizata partial in urma cu putin timp


Chiar daca a scapat de mascatii si procurorii de la Bucuresti care au venit ieri sa-l ridice de la hotelul Bavaria, patronul Ion Fotescu ramine un personaj controversat in lumea afacerilor din Dolj. Desi nu se stie cu precizie motivul pentru care organele de ancheta isi doresc cu atita ardoare sa „stea de vorba“ cu patronul de la Bavaria, se poate presupune ca anchetatorii vor sa-l „intrebe“ pe Fotescu cum sta treaba cu rambursarile de TVA de care a beneficiat de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Gurile rele nu exclud insa ca procurorii bucuresteni sa-l caute pe Fotescu si pentru anumite credite bancare pe care acesta le-ar fi luat in urma cu ceva vreme.


Fotescu a primit TVA in numele a doua firme


Patronul hotelului Bavaria a fost luat in vizor de anchetatori inca din noiembrie anul trecut, cind aproximativ 30 de dosare ale unor firme banuite ca ar fi obtinut rambursari ilegale de TVA de la DGFP Dolj au ajuns pe masa procurorilor din Bucuresti. Printre acestea figurau si doua firme ale lui Fotescu, Ind Bavaria si Construct Bavaria, care ar fi primit returnari de TVA in suma de aproximativ 50 de miliarde de lei, in cazul celei dintii fiind vorba despre doua cereri de rambursare. Surse de incredere au declarat ca obiectul rambursarilor l-au constituit mai multe utilaje care se folosesc in industria alcoolului despre care nu se stie pe unde au ajuns. In momentul de fata, dosarele cu rambursarile obtinute de Ion Fotescu in numele celor doua firme se afla pe masa procurorilor doljeni dupa ce acestea au trecut si pe la organele de ancheta din Bucuresti. Motivul? Conform unei dispozitii venite de la centru, dosarele in care sint implicate sume mai mici de 500.000 de euro se intorc spre instrumentare la Parchetele locale, restul cazind in sarcina procurorilor de la Bucuresti.


Ind Bavaria s-a „pierdut“ prin Bucuresti


Cele doua firme care au beneficiat de rambursari de TVA de la DGFP Dolj au avut o evolutie interesanta dupa ce au obtinut banii de la Finantele doljene. Ind Bavaria, firma care a obtinut doua returnari de TVA din banii publici, a fost radiata in noiembrie 2004, adica exact in perioada in care a izbucnit scandalul legat de presupusa TVA acordata ilegal. Numai ca firma nu a disparut de pe piata, ci a fost mutata in aceeasi luna, in Bucuresti, sectorul 3, pastrindu-si numele si numarul certificatului de inregistrare fiscala. Patronii societatii sint doi arabi, Gholamreza Aslani, de 25 de ani, nascut in Iran, si Nasserim Fiadhed, de 47 de ani, nascut in Irak, la Bagdad. Dupa cum reiese din datele Registrului Comertului, cei doi arabi au domiciliul in tarile unde s-au nascut. Cealalta societate cercetata de procurori, Construct Bavaria SRL, la care actionari sint Fotescu Viorica si Fotescu Dana Ramona, iar administrator Ion Fotescu in persoana, a fost divizata partial. Dupa cum reiese din aceleasi date ale Registrului Comertului, este posibil ca, in urma divizarii, familia Fotescu sa-si fi infiintat alta firma, SC Bavaria Turism SRL, cu aceeasi structura a actionariatului, care a luat fiinta in martie 2005, adica aproape de data la care a avut loc divizarea. In felul acesta, cele doua firme care au beneficiat de rambursari de TVA de aproape 50 de miliarde de lei in trei transe ar putea disparea de pe piata, locul lor fiind luat de alte societati mai curate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS