20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Pielesti a ramas fara apa potabila

Comuna Pielesti a ramas fara apa potabila

Locuitorii comunei doljene Pielesti au ramas fara apa potabila, fintinile avind apa fie poluata cu nitriti si nitrati, fie sarata. In toata localitatea mai exista doar doua fintini de unde se aprovizioneaza cei aproximativ 4.000 de locuitori, insa nici apa de aici nu este buna la gust. Din acest motiv, conform primarului comunei, Constantin Nica, oamenii prefera sa-si potoleasca setea cu bere.


In comuna Pielesti nu exista apa potabila, pinza freatica fiind infestata cu produse petroliere.


De aproximativ 36 de ani autoritatile cauta o solutie, dar pina in prezent nu s-a rezolvat nimic. Actualul primar, Constantin Nica, sustine ca are ca prioritate aductiunea apei potabile, prin prelungirea retelei de la Craiova. Deocamdata, autoritatile locale si-au propus sa intocmeasca proiectele necesare, alocind o parte insemnata a bugetului pe anul in curs pentru rezolvarea acestei probleme. Primarul sustine ca pentru reducerea costurilor s-a hotarit ca aductiunea sa se faca de la Parcul Industrial al Craiovei, prin fata aeroportului.


Poluarea apei depaseste de cinci ori limita admisa


Ultimele analize bio-chimice ale apei, efectuate de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj (fostul SANEPID), au aratat ca nivelul nitritilor si nitratilor din apa potabila este de trei pina la cinci ori mai ridicat decit nivelul maxim admis. „In luna decembrie au venit, la solicitarea noastra, inspectorii DSP, au luat probe de apa din fintini si au stabilit ca apa nu este buna de baut. Am solicitat, de asemenea, eliberarea unui buletin de analize detaliat despre continutul apei, pentru a-l folosi la intocmirea documentatiei pentru proiectul de aductiune a apei“, a precizat Constantin Nica.


In ciuda avertismentelor date de reprezentantii DSP, edilii comunei Pielesti nu i-au anuntat pe cetateni despre pericolul la care se expun consumind apa nepotabila. Primarul stie ca oamenii se pot imbolnavi grav, dar sustine ca responsabilitatea educarii populatiei intra in atributiile medicului de familie. „Oricind pot aparea boli, de rinichi, digestive, dar, mai bine intrebati-i pe medici, desi ma indoiesc ca vor spune ceva presei, de frica sa nu panicheze populatia“, a adaugat Nica.


Tocmai pentru ca stiau la ce pericol se expun consumind apa din fintini, angajatii primariei si-au luat masuri de precautie. Unii si-au adus de acasa bidoane cu apa, altii consuma numai apa plata sau minerala, in functie de posibilitati, iar, mai nou, primaria a achizitionat un aparat special cu apa plata. „N-aveam apa nici de cafea, pina cind ne-a venit ideea sa cumparam dozatorul de apa. Acum avem si apa rece, si apa calda“, a adaugat primarul, precizind ca de aceste favoruri nu se bucura cea mai mare parte a locuitorilor comunei Pielesti. Pentru ei, primarul a spus, cu ironie, ca de baza ramin berea sau alte bauturi alcoolice.


Localnicii beau, de nevoie, apa salcie


Desi nu au fost avertizati de autoritatile locale, satenii s-au gindit de mult ca ceva nu este in regula cu gustul salciu al „apei potabile“ din fintini. Ei stiu ca in comuna mai sint doar doua fintini a caror apa poate fi bauta, una linga sediul postului de politie, iar cealalta la marginea satului. „Apa este salcie si sarata, taman buna pentru muraturi. Dar n-avem incotro si bem, desi stim ca ne putem imbolnavi. Pentru a avea apa, sint nevoit sa car cu galeata de la un kilometru, de la fintina din capul satului. Am fintina si in curte, dar apa nu se poate bea, pentru ca este amaruie si sarata. Cunosc oameni care s-au imbolnavit dupa ce au baut apa de-asta“, a spus Nicolae Radoi, de 74 de ani.


Desi majoritatea satenilor au fintini in curte, apa acestora nu poate fi folosita. Marin Simion este unul dintre putinii localnici care nu au fintina, insa spune ca nu si-ar construi una nici in ruptul capului: „ Pai ce, sint prost sa bag bani degeaba in ea?! Ar trebui sa sap pina la 25 de metri adincime, pentru ca apoi sa vad ca apa nu e buna! Asa ca iau galeata si ma duc in capat, la politie, ca la ei apa e buna “.


Cadrele medicale refuza sa se implice


Parerea medicilor de la dispensarul din comuna nu poate fi cunoscuta inca, deoarece nu au fost de gasit. Ieri-dimineata, in dispensar nu era decit asistentul medical Ovidiu Marica. Acesta tinea locul doctoritei Rodica Iacob, aflata in concediu medical, cit si celuilalt medic de familie, care era plecat cu treburi, la Craiova.


Intrebat daca oamenii au fost avertizati de pericolul la care se expun consumind apa din fintinile poluate, asistentul medical s-a aratat foarte mirat, ca si cind ar fi fost prima data cind auzea de aceasta problema. „Nu am inregistrat pina acum nici un caz de imbolnavire din cauza apei. Daca apa are nitriti, este, intr-adevar, un mare pericol pentru copiii de virste mici“, a spus asistentul, ca si cind ar fi vorbit de o problema ipotetica. Cit despre recomandari, Ovidiu Marica nu a stiut sa spuna ce ar trebui sa faca oamenii pentru a se feri de imbolnavire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS