22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, pe punctul de a renunta la porcul de Craciun

Craiovenii, pe punctul de a renunta la porcul de Craciun

Tirgul de saptamina din Craiova a fost ieri extrem de aglomerat. Cu zece zile inainte de Craciun, multi vinzatori veniti din toate comunele judetului s-au inghesuit sa ofere clientilor animale. Desi oferta era extrem de mare, pretul animalelor a inregistrat o crestere semnificativa. Daca acum doua saptamini porcii se vindeau cu maximum 60.000 de lei kilogramul, ieri pretul unui porc depasea 10 – 12 milioane de lei, ajungind sa fie vindut cu peste 70.000 de lei kilogramul. Singura solutie oferita craiovenilor de conducerea Administratiei Pietelor si Tirgurilor din Craiova ar fi o eventuala ieftinire a carnii la macelarii.

Inca de la primele ore ale diminetii, tirgul de saptamina din cartierul Romanesti era intesat de zecile de comercianti si de cumparatori. Strazile din jurul tirgului erau blocate de masinile cu animale. Desi mai sint citeva zile pina la sarbatoarea Igantului, preturile cerute de comercianti au depasit orice asteptare. Taranii veniti cu animale din toate colturile judetului au fost foarte hotariti, tinind la pretul solicitat. Un porc de maximum 100 de kilograme se vindea, in urma negocierilor, cu sapte milioane de lei. „Am venit de azi-noapte in tirg la Craiova. Sint din comuna Calarasi. Am crescut doi porci, iar acum i-am adus la vinzare sa-mi scot banii cheltuiti pe cereale. Au peste 100 de kilograme fiecare si cer sapte milioane de lei pe unul. Oamenilor li se pare mult, dar ce sa fac, sa-i dau de pomana? Mai bine ii iau inapoi acasa“, a spus nemultumit Gheorghe Meteescu.

Cumparatorii, veniti in numar mare, au ramas uimiti de preturile cerute de comercianti. Unii dintre ei au renuntat inca de la primele ore ale diminetii sa mai cumpere, altii au ramas pina dupa-amiaza, sperind totusi intr-o ieftinire a porcilor. Preturile au ramas aceleasi, craiovenii fiind dezamagiti de oferta pietei. „Nu intelegem de ce pretul porcilor creste, in loc sa se ieftineasca! Nu se poate face nimic, administratia pietelor nu poate interveni in nici un fel pentru scaderea preturilor din tirg?“, a spus Mariana Creanga, salariata.

Administratia Pietelor spera intr-o ieftinire a carnii din magazine

Conducerea Adimistratiei Pietelor si Tirgurilor a declarat ca nu poate interveni in nici un fel la stabilirea preturilor animalelor. „Speram intr-o ieftinire. In preajma Sarbatorilor, oferta fiind mai mare, si pretul ar trebui sa scada. Se pare ca anul acesta ne confruntam cu o explozie a preturilor. Toate sint scumpe si bineinteles ca si taranii tin la pretul animalelor. Noi nu le putem impune nimic. Ar mai fi o singura modalitate ca preturile sa scada. Daca pretul carnii in magazinele de profil ar fi mai mic, vinzatorii ar fi nevoiti sa scada preturile. Adevarul este ca la romani taierea porcului este o traditie, dar cred ca multi craioveni o sa cumpere carne din magazine. Daca oamenii nu vor cumpara nici saptamina aceasta animale, poate mai scad preturile“, a declarat Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor din Craiova.

Pretul porcilor, in crestere si in tirgurile din Mehedinti

Pretul animalelor din tirgurile mehedintene sint in continua crestere, in ultimele saptamini. La fiecare sfirsit de saptamina, zeci de tarani din localitatile Cerneti, Patulele, Strehaia, Vinju Mare si Brosteni vin in tirgurile din localitate sa vinda sau sa cumpere animale. In ultimul timp, preturile au cunoscut insa cresteri semnificative. Un porc poate costa 10-12 milioane de lei. In tirgurile de la Cerneti si Brosteni, porcul viu se vinde cu 70.000 de lei kilogramul, daca animalul cintareste pina in 100 de kilograme. Daca porcul este mai greu de un chintal, pretul kilogramului scade putin, pina la aproximativ 60.000-65.000 de lei. Un calcul simplu arata ca pentru a avea carne de porc de Sarbatori, o familie ar trebui sa scoata din buzunar opt sau noua milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS