13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBulgarii şi macedonenii din Dolj se contestă intre ei şi cer renumărarea voturilor!

Bulgarii şi macedonenii din Dolj se contestă intre ei şi cer renumărarea voturilor!

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dolj nu mai face faţă reclamaţiilor de tot felul, inclusiv din partea minorităţilor etnice, care contestă rezultatul final al scrutinului de pe 28 noiembrie, după ce Alianţa D.A. PNL-PD a reclamat faptul că a fost fraudată in alegeri de către contracandidaţii de la Uniunea Naţională PSD+PUR.

Asociaţia Culturală a Bulgarilor din Romania reclamă că in timpul votării simpatizanţii săi au fost influenţaţi de către reprezentanţii partidelor mari „să nu strice voturile pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale“ pentru că aceştia oricum intră de drept in parlament. „In alte zone au fost sfătuiţi să voteze candidatul Uniunii Bulgare din Banat – Romania, pe motiv că reprezentarea in parlament este pe zone geografice“, se mai scrie in contestaţia inaintată către BEJ Dolj. De asemenea, bulgarii de la Asociaţia Culturală mai reclamă că in timpul numărării voturilor a fost generată şi menţinută confuzia că Asociaţia Culturală Bulgară din Romania este una şi aceeaşi cu Comunitatea „Bratstvo“ a Bulgarilor din Romania, din cauză că forma şi conţinutul siglei este aproape identic. „Din acest motiv, buletinele de vot ştampilate pe sigla noastră au fost contabilizate la cealaltă formaţiune. Dat fiind cele relatate, solicităm respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi renumărarea voturilor valabil exprimate pentru Uniunea Bulgară din Banat – Romania, Comunitatea «Bratstvo» a Bulgarilor din Romania şi a voturilor nule şi apoi consemnarea şi validarea rezultatelor reale“, se mai scrie in contestaţia acestora. De precizat că, in urma centralizării voturilor pe Dolj, Asociaţia Culturală Bulgară din Romania a obţinut cele mai puţine voturi din partea acestei minorităţi etnice – 68, faţă de celelalte două formaţiuni: Uniunea Bulgară din Banat – Romania – 122 de voturi şi Comunitatea „Bratstvo“ a Bulgarilor din Romania – 107 voturi.

Macedonenii sint şi ei confuzi

Preşedintele BEJ Dolj, Claudiu Gherghina, a spus că mai există o contestaţie la rezultatul alegerilor depusă de minorităţile etnice. Aceasta priveşte Asociaţia Democratică a Macedonenilor Slavi din Romania (236 de voturi), Asociaţia Macedonenilor din Romania (361 voturi) şi Asociaţia Culturală a Macedonenilor Slavi din Romania (139 voturi), care, de asemenea, se contestă reciproc, reclamind că votanţii au făcut confuzie intre ele. In fine, o altă contestaţie priveşte Alianţa Popular Creştin Democrată (566 voturi), prin reprezentantul său Marius Nicola, care este nemulţumit de rezultatul obţinut şi reclamă că a fost fraudat in alegeri. „Cei care au făcut contestaţii ne cereau să chemăm la BEJ toţi oamenii care au votat, să se convingă ei că au votat in cunoştinţă de cauză. Noi nu putem să facem acest lucru. Am trimis contestaţiile la Biroul Electoral Central, pentru soluţionare“, a precizat Claudiu Gherghina, preşedintele BEJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS